Podłączenie kierunkowskazów do sterownika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, chciałbym dodać do centralnego zamka sterowanie z pilota więc kupiłem sterownik. Gdzie znajdę przewody od kierunkowskazów tak by mieć do nich dobry dostęp(by dolutować przewód) i nie musieć rozbierać pół auta ? Gdzie one idą ? Mam także komfort i też chciałbym podpiąć przewód do domykania szyb, a więc który przewód odpowiada za domykanie szyb i gdzie go znajdę ? W golfie 3 domykanie jest sterowane plusem ?
ściągnasz lewy próg i tam idą kable od kierunków , z tego co pamietam to chyba czarno-biały i czarno-zielony
Nie ma oddzielnego przewodu od domykania szyb , dajesz dłuższy sygnał na przewód od zamykania i szyby/szyberdach się zamkną.
Tylko że ja nie mam fabrycznego centralnego zamka tylko elektryczny sterowany uniwersalnym przekaźnikiem. Na schemacie podłączenia mam podłączyć jeden kabelek do domykania szyb.
A nie mogę podąć się gdzieś do jakiegoś przewodu po rozebraniu tapicerki od drzwi kierowcy ?
A nie mogę podąć się gdzieś do jakiegoś przewodu po rozebraniu tapicerki od drzwi kierowcy ?
Ja się pod kierunkowskazy (mk2) podpinałem do wiązki pod kolumną kierowniczą. Zdjąłem tylko plastik wkoło kierownicy/stacyjki. Myślę że w mk3 też będą bo idą tam kable od manetek. Z domykaniem szyb nie mam pojęcia.
___
W mk3 domykanie szyb działa poprzez dłuższe przekazywanie +12V na przewód zamykania. Tego sterownika nie podepniesz w ten sposób, pozostaje domykanie szyb z kluczyka lub zakup takiego sterownika, który obsługuje domykanie w ten sposób. KLIK