klapka od bezpieczników, usterka ikonki silnika

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

lapiak
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lapiak » ndz sty 24, 2016 16:45

witajcie, jako że jest to mój pierwszy post chciałbym się przywitać :)

sprawa wygląda tak. niedawno mój golf iv 1.6 fsi był u majstra bo paliła mi się żółta ikonka silnika. majster był (chyba) na tyle sprytny że wyciągnął tylko bezpiecznik albo przeciął kabel od tej ikonki bo podczas przekręcania kluczyka na 1sza pozycję zapalają mi się na chwilę wszystkie "obrazki" które dotychczas się zapalały, ale bez tego "silnika". czy tak powinno być?

2 sprawa jest taka że znalazłem część widoczną na zdjęciu w bagażniku. podejrzewam że jest to coś od bezpieczników

proszę o pomoc. dziękuję

Obrazek

Awatar użytkownika
G0 Karcio
..::VWGolfExclusiveEdition::..
..::VWGolfExclusiveEdition::..
Auto: Był: Volkswagen Golf IV GTI TDI Exclusive
Aktualnie: Brak
W planie: Volkswagen Golf IV VR6 2.8 może 3.2
Silnik: AHF

Re: klapka od bezpieczników, usterka ikonki silnika

Post autor: G0 Karcio » ndz sty 24, 2016 20:28

lapiak pisze:witajcie, jako że jest to mój pierwszy post chciałbym się przywitać :)

sprawa wygląda tak. niedawno mój golf iv 1.6 fsi był u majstra bo paliła mi się żółta ikonka silnika. majster był (chyba) na tyle sprytny że wyciągnął tylko bezpiecznik albo przeciął kabel od tej ikonki bo podczas przekręcania kluczyka na 1sza pozycję zapalają mi się na chwilę wszystkie "obrazki" które dotychczas się zapalały, ale bez tego "silnika". czy tak powinno być?

2 sprawa jest taka że znalazłem część widoczną na zdjęciu w bagażniku. podejrzewam że jest to coś od bezpieczników

proszę o pomoc. dziękuję

Obrazek
Wyciagniecie bezpiecznika nie jest wyjsciem. Jakby tak mechanicy wyciagali bezpieczniki z powodu usterki to polowa z nas jezdzilaby bez nich :-) . Podlacz sie pod komputer (moze byc w serwisie) i podaj czy jakies bledy wyskakuja.
Element na zdjeciu o numerze 1J0 915 337 jest to oslona boczna akumulatora (oslania przewody, podlaczone do puszki bezpiecznikow na akumulatorze).

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » ndz sty 24, 2016 21:11

zobacz czy nie brakuje Ci tej części przy osłonie akumulatora...
co do kontrolki...oznaczała ona błąd w sterowniku silnika. Pytanie jaki był błąd...najlepiej podjechać gdzieś na diagnostykę i sprawdzić co poprzednik zrobił - w sensie sprawdzić błędy a później zająć się kontrolką.

lapiak
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lapiak » pn sty 25, 2016 15:07

ta część faktycznie była od akumulatora. dziekuję.

co do silnika to majster coś gadał o jakiejś sondzie, podtlenku azotu czy jakiejś innej chemii i o katalizatorze. że jedno ma coś wspólnego z drugim

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”