Witam. Mam problem w postaci świecącej się kontrolki Air Bag. Z Błedów wyczytałem że chodzi o boczne poduszki w fotelu kierowcy i pasażera, oraz pirotechniczny napinacz pasów pasażera.
VAG-COM Version: Release 311.2-N
Control Module Part Number: 1J0 909 609
Component and/or Version: A AIRBAG VW3 SG 0002
Software Coding: 00065
Work Shop Code: WSC 01317
3 Faults Found:
00655 - Seat Belt Tensioner Igniter: Passenger Side (N154)
32-00 - Resistance too High
01217 - Side Airbag Igniter: Driver Side (N199)
32-00 - Resistance too High
01218 - Side Airbag Igniter: Passenger Side (N200)
32-10 - Resistance too High - Intermittent
Rzeczywiście kostki pod fotelami były niepodłączone. Pod fotelem kierowcy spiąłem wtyczki ze sobą, ale fotel pasażera został wypatroszony chyba z poduszki bo żadnych kabli pod nim nie ma (Jest tylko wtyczka z instalacji samochodu). Do pasów nawet nie zaglądałęm. Znalazłem instrukcję dezaktywacji wybranych elementów funkcji "air bag".
"wybieramy moduł (15-Airbag):
Następnie Adaptacja (10). w kanale 01 jest poduszka psażera, w kanale 02 poduszka kierowcy, w kanale 03 boczna poduszka pasażera, 04 boczna poduszka kierwowcy, 05 napinasz pasa pasażera, 06 napinacz pasa kierowcy, 07 poduszka głowy pasażera, 08 pod głowy kierowcy, w pole "Nowa wartość" wpisujemy 1 i klikamy "Testuj" a następnie "Zapisz" /WAŻNE - po wpisaniu nowej wrtości nie przechodzimy tabulatorem bo ginie podświetlenie pola TESTUJ/
0 - poduszka aktywna
1 - poduszka nieaktywna "
I wyłączyłem poduszkę boczną pasażera i napinacze pasów. Ale kontrolka Air Bag nie gaśnie, pojawiają się za to błedy :
Control Module Part Number: 1J0 909 609
Component and/or Version: A AIRBAG VW3 SG 0002
Software Coding: 00065
Work Shop Code: WSC 01317
2 Faults Found:
01285 - Side Airbag: Passenger Side: Disabled
35-00 - -
01287 - Belt Tensioner: Passenger Side: Disabled
35-00 - -
Rozumiem że przez to kontrolka nie gaśnie. Jak się tego pozbyć?
Kontrolka Air Bag - świeci nadal, mimo dezaktywacji
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
Re: Kontrolka Air Bag - świeci nadal, mimo dezaktywacji
U mnie podobnie jest. Przyczyna taśma poduszki..
Możliwe... ale czemu pokazuje błąd jeśli dezaktywowałem poduszkę z ewentualnie uszkodzoną taśmą? Sama dezaktywacja jest wyświetlona jako błąd.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Błąd pokazuje dlatego żeby było wiadomo że poduszka jest wyłączona. U mnie (mam wyłączoną poduchę pasazera) taki błąd nie zapala kontrolki. Jest informacja na FISie o dezaktywacji...na licznikach bez FIS kontrolka mruga przez (chyba) 12s
Już wszystko ok Pozbyłem się wreszcie świecącej kontrolki air baga. Może komuś w przyszłości sie przyda ta informacja... Tylko że sprawa u mnie jest trochę bardziej skomplikowana:
Wymieniłem niedawno sterownik silnika (na taki z CANGATEWAY) i licznik z pełnym fisem (Przed wymianą również kontrolka poduch świeciła, a to dlatego że poprzedni właściciel coś pokombinował i w fotelu pasażera nie ma wtyczki od poduszki bocznej do wpiecia się w instalacje samochodu, a to samo z napinaczem pasa pasażera).
Mam analogowy sterownik Air Bag 1J0 909 609 ( bez CAN) więc zrobiłęm tak:
- Zmieniłem kodowanie CANGATEWAY by pominąc poduszki skoro ich sterownik nie komunikuje się przez CAN.
Znikł błąd komunikacji.
- Zmieniłem kodowanie sterownika silnika (zmienione na 00011) według instrukcji dla mojego silnika AGZ z roku powyżej 2000:
Steuergerät Codierung (Motorkennbuchstaben AGU/AGZ - MJ 2000 >)
STG 01 (Motorelektronik) auswählen
STG Codierung -> Funktion 07
?00xx: Geschwindigkeitsregelanlage
0 - keine Geschwindigkeitsregelanlage (GRA)
1 - mit Geschwindigkeitsregelanlage (GRA)
x00?x: CAN-Datenbus
+1 - Anti-Blockier-System (ABS)
+2 - Airbag
x00x?: Getriebe
1 - 5-Gang Schaltgetriebe
2 - 6-Gang Schaltgetriebe
3 - Automatikgetriebe
Po tym znikł ronież błąd dotyczący komunikacji z air bagiem w sterowniku silnika. Ale poduszka świeciła nadal przez błedy wyświetlane w sterowniku Air Bag ( bo przecież i tak nadal nie dało się podpiąć poduszki bocznej i napinacza pasów). Dezaktywowałem więc te dwa elementy (kanał 3 i 5) dzięki tej instrukcji:
Wybieramy moduł (15-Airbag): Następnie Adaptacja (10). w kanale 01 jest poduszka psażera, w kanale 02 poduszka kierowcy, w kanale 03 boczna poduszka pasażera, 04 boczna poduszka kierwowcy, 05 napinasz pasa pasażera, 06 napinacz pasa kierowcy, 07 poduszka głowy pasażera, 08 pod głowy kierowcy, w pole "Nowa wartość" wpisujemy 1 i klikamy "Testuj" a następnie "Zapisz" /WAŻNE - po wpisaniu nowej wrtości nie przechodzimy tabulatorem bo ginie podświetlenie pola TESTUJ/
0 - poduszka aktywna
1 - poduszka nieaktywna
Po tym wszystkim sterownik silnika, i CANGATEWAY są czyste i bez błedów o komunikacji z air bagiem. W Sterowniku poduch jest tylko informacja o zablokowaniu poduszki bocznej i napinacza pasów... Kontrolka po przekreceniu zapłonu miga 6 razy i gaśnie, a reszta aktywnych podzespołów jest gotowa do zadziałania
PS.
Bez dezaktywacji tych dwuch kanałów poduszka świeciła ciągle, i system by nie odpalił w razie wypadku.
Dużo czytania, ale może komuś się przyda w podobnej sytuacji
Wymieniłem niedawno sterownik silnika (na taki z CANGATEWAY) i licznik z pełnym fisem (Przed wymianą również kontrolka poduch świeciła, a to dlatego że poprzedni właściciel coś pokombinował i w fotelu pasażera nie ma wtyczki od poduszki bocznej do wpiecia się w instalacje samochodu, a to samo z napinaczem pasa pasażera).
Mam analogowy sterownik Air Bag 1J0 909 609 ( bez CAN) więc zrobiłęm tak:
- Zmieniłem kodowanie CANGATEWAY by pominąc poduszki skoro ich sterownik nie komunikuje się przez CAN.
Znikł błąd komunikacji.
- Zmieniłem kodowanie sterownika silnika (zmienione na 00011) według instrukcji dla mojego silnika AGZ z roku powyżej 2000:
Steuergerät Codierung (Motorkennbuchstaben AGU/AGZ - MJ 2000 >)
STG 01 (Motorelektronik) auswählen
STG Codierung -> Funktion 07
?00xx: Geschwindigkeitsregelanlage
0 - keine Geschwindigkeitsregelanlage (GRA)
1 - mit Geschwindigkeitsregelanlage (GRA)
x00?x: CAN-Datenbus
+1 - Anti-Blockier-System (ABS)
+2 - Airbag
x00x?: Getriebe
1 - 5-Gang Schaltgetriebe
2 - 6-Gang Schaltgetriebe
3 - Automatikgetriebe
Po tym znikł ronież błąd dotyczący komunikacji z air bagiem w sterowniku silnika. Ale poduszka świeciła nadal przez błedy wyświetlane w sterowniku Air Bag ( bo przecież i tak nadal nie dało się podpiąć poduszki bocznej i napinacza pasów). Dezaktywowałem więc te dwa elementy (kanał 3 i 5) dzięki tej instrukcji:
Wybieramy moduł (15-Airbag): Następnie Adaptacja (10). w kanale 01 jest poduszka psażera, w kanale 02 poduszka kierowcy, w kanale 03 boczna poduszka pasażera, 04 boczna poduszka kierwowcy, 05 napinasz pasa pasażera, 06 napinacz pasa kierowcy, 07 poduszka głowy pasażera, 08 pod głowy kierowcy, w pole "Nowa wartość" wpisujemy 1 i klikamy "Testuj" a następnie "Zapisz" /WAŻNE - po wpisaniu nowej wrtości nie przechodzimy tabulatorem bo ginie podświetlenie pola TESTUJ/
0 - poduszka aktywna
1 - poduszka nieaktywna
Po tym wszystkim sterownik silnika, i CANGATEWAY są czyste i bez błedów o komunikacji z air bagiem. W Sterowniku poduch jest tylko informacja o zablokowaniu poduszki bocznej i napinacza pasów... Kontrolka po przekreceniu zapłonu miga 6 razy i gaśnie, a reszta aktywnych podzespołów jest gotowa do zadziałania
PS.
Bez dezaktywacji tych dwuch kanałów poduszka świeciła ciągle, i system by nie odpalił w razie wypadku.
Dużo czytania, ale może komuś się przyda w podobnej sytuacji