Jak sprawdzić czy przewody zapłonowe są dobre ?

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

zetnktel
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: zetnktel » sob gru 26, 2015 15:41

Witam. Staję przed wymianę kabli WN. Obecne mają prawie 6 lat i z 50-60 tys przebiegu. Z tego co się naczytałem na sieci to żadna firma się do niczego nie nadaje.. O dziwo obecne kable są firmy Topran a ta raczej nie powinna być dobra, a tu proszę. Nie mniej, znalazłem poprzednie kable w garażu. Wymieniałem je profilaktycznie, gdy były zdejmowany były ok. Są to kable pamiętające czasy ASO w Niemczech, gdyż są oryginalne z logiem VW Audi. 4 z nich firma Bremi jedna Beru.
Leżały w pudełku w garażu przez te lata gdzie wilgotność jest duża, nie mniej wygląda na oko ok, żadnych nalotów, rdzy itp.. Wziąłem je do do domu, i chciałbym je jakoś sprawdzić czy się nadają. W jaki sposób można tego dokonać ?

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » sob gru 26, 2015 17:58

Założyć kable, zagrzać silnik, wziać spryskiwacz na wodę popryskać kable i odpalić samochód jak jest ciemno - patrzysz na nie, w szczególności na miejsca ich styku, styku z cewką, z silnikiem itd. Jeśli gdziekolwiek zobaczysz iskry sa do wywalenia

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”