Problem z wentylatorem chłodnicy

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Gregovsky
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Gregovsky » śr gru 09, 2015 18:55

Czy to normalne że przy włączonej klimatyzacji wentylatory na chłodnicy włączają się co chwilę na ok 5 sekund ? Dzieje się tak na postoju i chyba podczas jazdy też bo widać w momencie włączenia że światła lekko przygasają. Poprzedzając pytania, czujnik temperatury wymieniony na ori, klima nabita, wskazówka temp. staje na 90 stopniach. Silnik 2.3 V5 AGZ, klimatyzacja automatyczna. W trybie ECON sytuacja nie ma miejsca, natomiast z nawiewu leci powietrze wilgotne jak para wodna więc wszystkie szyby w 5 sekund białe :banghead:

jasza88
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: jasza88 » śr gru 09, 2015 19:38

Tak kolego to normalne, wentylator włącza się aby zbijać ciśnienie w układzie klimy, szczególnie na postoju, podczas jazdy zjawisko to powinno być rzadsze, gdyż chłodnice chłodzi powietrze, jednak też może występować. Przygasające światła mogą mówić nie tyle co o włączaniu się wentylatora, ale również o włączającej się sprężarce, bo ta w trybie automatycznym może czasem zatrzymywać się na chwilę po czym ponownie uruchomić. W trybie econ klimatyzacja jest wyłączona, dlatego zjawisko nie ma miejsca, powietrze wtedy nie jest dodatkowo osuszane stąd ta para. Jednak radziłbym spojrzeć na filtr kabiny czy nie jest zbyt brudny i zawilgocony, przyjrzyj się też czy w aucie nie ma zbyt dużo wilgoci, stąd mogą tak parować szyby. Pozdrawiam

Gregovsky
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Gregovsky » śr gru 09, 2015 20:14

Miałem wcześniej audi a3 8l, też z klimatronikiem i takie coś nie występowało więc trochę mnie to zastanawia, zwłaszcza że temperatura zewnętrzna wynosi ~5 stopni

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr gru 09, 2015 20:30

nie jest normalne, zakładając że temperatura zewnętrza pozwala na załączenie klimy...to problem jest z ciśnieniem czynnika - jest za niskie

Gregovsky
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Problem z wentylatorem chłodnicy

Post autor: Gregovsky » śr gru 09, 2015 20:45

Qto pisze:nie jest normalne, zakładając że temperatura zewnętrza pozwala na załączenie klimy...to problem jest z ciśnieniem czynnika - jest za niskie

Czym to może być spowodowane? Napełniałem klimatyzację jakieś dwa miesiące temu, przed wymianą czynnika były takie same problemy. Od strony kompresora coś mi stuka ale nie zdejmowałem jeszcze paska klinowego żeby sprawdzić co tam się dzieje.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » śr gru 09, 2015 21:47

jeśli nabijałeś i jest ok, to nic mi nie przychodzi do głowy. Sprawdź błędy Climatronica, może coś wypluje

Gregovsky
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Problem z wentylatorem chłodnicy

Post autor: Gregovsky » pt gru 11, 2015 22:28

Qto pisze:jeśli nabijałeś i jest ok, to nic mi nie przychodzi do głowy. Sprawdź błędy Climatronica, może coś wypluje
Dzięki za pomoc, najwidoczniej klimatyzacja jest niesprawna. W nagrzewnicy w okolicy schowka słychać syczenie, czyli coś się dzieje niedobrego. Bez serwisu się nie obędzie, póki co jeżdżę na ECON.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » pt gru 11, 2015 23:32

podjedź tam gdzie nabijali klimę aby sprawdzili ciśnienie, kasy nie powinni wziąć skoro dopiero co u nich byłeś...jeśli będzie mało, to szukać nieszczelności

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”