Świece żarowe problem z przekaźnikiem świec
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Powiedzcie mi jak są podłączone świece, po kolei jak lecą przewodami kończąc na fajkach do świec ?
no to tak. Pisałem o odpięciu tego czujnika temperatury no i powiem wam że auto od 4 dni rano odpala na raz tak jak powinno, Dzisiaj sprawdzałem vagiem czujnik i temperatura podawana z czujnika na ECU wynosiła 5 stopni gdzie temperatyra otoczenia była 4 stopnie. Czy jest możliwe że w tym czujniku nie było jakiegoś styku ?
-
- Gadatliwa bestia
Możliwe.W lecie kupilem czujnik niby oryginalny na allegro i gdybym nie miał kontrolki świec ale z wyjscia zasilania na nie to bym nie wiedział że coz jest z nim nie tak.W przedziale temp.60-90st rezystancja wariowala podając różne wartości temp. do ECU .Efekt był taki że po odpaleniu silnika z temp. ok 70 st grzaly świece przez ok 2 min (tak jest zawsze gdy silnik jest zimny przynajmniej wTDI VP).Zainwestowałem
w oryginał z ASO i działa jak należy.
w oryginał z ASO i działa jak należy.
VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Jeszcze raz odnawiam. Sprawa wygląda następująco brak sygnału wpływającego do przekaźnika a konkretnie brak masy która jest wysyłana z.. no właśnie i teraz nie wiadomo czy ze sterownika silnika czy skąd. Czy posiada ktoś może układ sterowania świecami żarowymi w golfie ? Auto zostało sprowadzone z niemiec no i błąd ten zostawł już wyelminowany tym że przy kierownicy jest taki pstryczek który podaje mase na przekaźnik a on go zwiera i po prostu puszcza prad na swiece . Tylko że to już nie oryginalne nie wiadomo ile go trzymać itd. nie wiedziałem o tym lecz po sprawdzeniu wszystkiego zbadałem że to jest właśnie do tego !
Ze sterownika silika bo przeciez nie z modulu poduszek powietrznych. Cos kombinujesz zamiast sie zabrac za to normalnie i przywrocic to tak jak jest w oryginale i po sprawie.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Chcę to zrobić oryginalnie. Mówię że jest to tak rozwiązane od tego jak kupiłem to auto ale o tym nie miałem pojęcia !
tak ale nie powiedziales nawet jaki masz silnik wiec nie moge ci podac jak powinienes miec to spiete. Generaelnie chodiz o jeden tylko kabelek bo albo byl wpinanay w pin 18 albo w 42 w ECM. Tak ten sterowany masą. Ot cala filozofia. Moj dizeciak zaraz chyba bedzie robil takie rzeczy bo juz ma 3 lata a za pare latek to pewnie bedzie mial w szkole. Naprawde to sa czasy szkoly podstawowej. To co ktos zrobil to spokojnie mozna zostawic plus ewentualnie polacyzc to z ECM i z tym guzikiem i kiedy bedziesz chcial to sobie bedziesz mogl przelduzyc grzanie swieczek zarowych. Choc w sumie to chyba lepiej jest jednak oszukac tu pryz czujniku temperatury cieczy bo wtedy zwiekszys zi dawke startowa i czas grzania swieczek za jednym zamachem i odpali od strzala za dotkinieciem kluczyka.
JEdnakze prosze o podanie kodu silnika wpierw.
JEdnakze prosze o podanie kodu silnika wpierw.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
pin 42 sterownika silnika...kabelek po drodze przechodzi przez złączkę w podszybiu, kolor złącznik brązowy, pin nr 2...kabelek koloru fioletowo/białego
tak AHFy mialy na pinie 42 przy ECM linie od sterowania przekaznikiem swiec zarowych. Sprawdzaj mierniczkiem gdzie ktos uciachal ten kabelke od pinu 42 przy ECM w strone przekaznika swiec zaworych. Najlepiej przy takich poszukiwaniach to odepnij aku i wtyczke od ECM i szukaj po kablach mierniczkiem z buzerem.
Re: Świece żarowe problem z przekaźnikiem świec
Dobrze a jest możliwość że ten sterownik nie wysyła w ogóle nic na pin 42 ? i czy z tego pinu leci bezpośrednio do przekaźnika na sterowanie ?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
przecież napisałem wyżejDenis4696 pisze:i czy z tego pinu leci bezpośrednio do przekaźnika na sterowanie ?