Silnik jak w podpisie. Kupiłem sobie taki odkurzacz podł. do zapalniczki (nie o tym temat, taki potrzebuję i już), i wiele razy już nim odkurzałem. Ostatnio trochę za długo to robiłem i oczywiście aku nie starczył dla rozrusznika.
Pytanie: Jakie minimalne napięcie aku, żeby rozrusznik załapał?
Mam zamiar gdzieś zamontować wskaźnik napięcia aku i kontrolować sytuację.
Jakie minimalne napięcie akumulatora dla rozrusznika w TDI?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
nie da się określić... możesz mieć aku z napięciem 11,8V i silnik zagada...i drugi z napięciem 12,2V i silnik nie zagada
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
Co ci po informacji o napięciu, jeśli akumulator nie trzyma pojemności i nie ma odpowiedniego prądu rozruchu?
Pojemnosc akumualtorow nei da sie monitorowac w sposob precyzyjny. W komorkach jest to w miare rozwiazane ale tam tez telefon nei pracuje na baterii ze tak powiem od deski do deski. Nei rozladowuje jej do samego cna tak jak tez nie jest ladowana na fulla. Mowa o bateriach litowych w telefonach. Ten typ baterii jeszcze daje sie jeszcze jako tako badac na podstawie napiecia. Napiecie to sila elektromotoryczna ale nei swiadczy o ilosci energii w akumualtorze. DO tego dochodza takie aspekty jak Temperatura otoczenia i zużycie sie akumualtora wraz z wiekiem. Wbrew pozorom napiecie spoczynkowe w starym akumualtorze bedzi o dziesiatke wieksze jak w nowym. Wynika to z tego ze opor wewnetrzny w starszej baterii jest wiekszy.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to