Centralny, oraz czujnik kąta skrętu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam !!
Zacznę od tego że jest to mój 1 post na tym forum
Samochód Golf 4 rok 2000, 1.9 SDI KOMBI
Pytanie 1 ( częściowo rozwiałem swoje wątpliwości za pomocą forum), ale dopytam się.
Mianowicie chodzi o czujnik kąta skrętu kierownicy (taśma pod kierownicę) , wg. mechanika trzeba wymienić, i nie chodzi o samą taśmę, tylko o elektronikę, po podłączeniu do kompa VAG-COM wskazuje błąd (jaki? nie pamiętam), ale nie da rady go wykasować, ani skalibrować czujnika, a objawem jest świecenie kontrolki ESP na liczniku, i brak reakcji na naciskanie przycisku ESP na desce.
Moje wątpliwości dotyczyły nr. katalogowego w/w czujnika. Sprawdziłem w Etce oryginalny numer w/w czujnika to 1J0959 654 AG, który zamienia się na 1J0959 654 BK, ale nie ma żadnego na Allegro, jest natomiast mnogo 1J0959 654 AP, o którym nie ma wzmianki w Etce, a który wg forum będzie pasował i działał.
Pytanie 2 (może ktoś maił podobny, albo taki sam problem)
Chodzi o zamykanie centralne (strona kierowcy) do pewnego czasu działo bez zarzutu. Od pewnego momentu przestało działać domykanie okien przez kluczyk (nie posiadam pilota) . Następnie przestał otwierać centralny, a ostatnio nawet nie można nawet zamknąć (drzwi kierowcy nie reagują na kręcenie kluczykiem). Zamykam samochód od strony pasażera, co mnie zaczyna lekko wq. Dodatkowo zauważyłem że kręcąc kluczykiem ze strony uszkodzonej kluczyk przestał wracać, kręcąc w stronę przodu pojazdu (przeciwnie do zegara) (przekręcę i zostaje w pozycji poziomej), natomiast odwrotnie (zgodnie z zegarem) wraca do pionu.
Moje pytania
ad 1 czy 1J0959 654 AP zadziała ??
ad 2 może ktoś miał z takim problemem do czynienia, i wie od czego zacząć (klamka - uchwyt bębenka) lub może zamek ??
Z góry dzięki za odpowiedz(i).
Pozdrawiam
Zacznę od tego że jest to mój 1 post na tym forum
Samochód Golf 4 rok 2000, 1.9 SDI KOMBI
Pytanie 1 ( częściowo rozwiałem swoje wątpliwości za pomocą forum), ale dopytam się.
Mianowicie chodzi o czujnik kąta skrętu kierownicy (taśma pod kierownicę) , wg. mechanika trzeba wymienić, i nie chodzi o samą taśmę, tylko o elektronikę, po podłączeniu do kompa VAG-COM wskazuje błąd (jaki? nie pamiętam), ale nie da rady go wykasować, ani skalibrować czujnika, a objawem jest świecenie kontrolki ESP na liczniku, i brak reakcji na naciskanie przycisku ESP na desce.
Moje wątpliwości dotyczyły nr. katalogowego w/w czujnika. Sprawdziłem w Etce oryginalny numer w/w czujnika to 1J0959 654 AG, który zamienia się na 1J0959 654 BK, ale nie ma żadnego na Allegro, jest natomiast mnogo 1J0959 654 AP, o którym nie ma wzmianki w Etce, a który wg forum będzie pasował i działał.
Pytanie 2 (może ktoś maił podobny, albo taki sam problem)
Chodzi o zamykanie centralne (strona kierowcy) do pewnego czasu działo bez zarzutu. Od pewnego momentu przestało działać domykanie okien przez kluczyk (nie posiadam pilota) . Następnie przestał otwierać centralny, a ostatnio nawet nie można nawet zamknąć (drzwi kierowcy nie reagują na kręcenie kluczykiem). Zamykam samochód od strony pasażera, co mnie zaczyna lekko wq. Dodatkowo zauważyłem że kręcąc kluczykiem ze strony uszkodzonej kluczyk przestał wracać, kręcąc w stronę przodu pojazdu (przeciwnie do zegara) (przekręcę i zostaje w pozycji poziomej), natomiast odwrotnie (zgodnie z zegarem) wraca do pionu.
Moje pytania
ad 1 czy 1J0959 654 AP zadziała ??
ad 2 może ktoś miał z takim problemem do czynienia, i wie od czego zacząć (klamka - uchwyt bębenka) lub może zamek ??
Z góry dzięki za odpowiedz(i).
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob wrz 12, 2015 20:16 przez rolwilk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
2 pytania
3. pkt regulaminu - edytuj tytuł i popraw
1. Ja pisałem, że pasuje...jednak autor pytania zaprzeczył, ale na moje dodatkowe pytania - aby rozwiać wątpliwości - odpowiedzi nie uzyskałem...autor także nie odpisał czy problem rozwiązał. Wg Etki jest to jeden z numerów zamiennych.
2. Wygląda na uszkodzenie mechaniczne wkładki. Po otwarciu drzwi, pod zaślepką znajdziesz śrubkę T20 po której odkręceniu (nie do końca) będziesz mógł wyciągnąć wkładkę - będzie można sprawdzić czy ona robi problemy...czy może jednak w zamku jest uszkodzenie
1. Ja pisałem, że pasuje...jednak autor pytania zaprzeczył, ale na moje dodatkowe pytania - aby rozwiać wątpliwości - odpowiedzi nie uzyskałem...autor także nie odpisał czy problem rozwiązał. Wg Etki jest to jeden z numerów zamiennych.
2. Wygląda na uszkodzenie mechaniczne wkładki. Po otwarciu drzwi, pod zaślepką znajdziesz śrubkę T20 po której odkręceniu (nie do końca) będziesz mógł wyciągnąć wkładkę - będzie można sprawdzić czy ona robi problemy...czy może jednak w zamku jest uszkodzenie
o jakie dodatkowe pytania chodzi ??Qto pisze:1. Ja pisałem, że pasuje...jednak autor pytania zaprzeczył, ale na moje dodatkowe pytania - aby rozwiać wątpliwości - odpowiedzi nie uzyskałem...autor także nie odpisał czy problem rozwiązał. Wg Etki jest to jeden z numerów zamiennych.
- Qto
- _
- Kontakt:
miałem na myśli ten temat - viewtopic.php?f=141&t=579351" onclick="window.open(this.href);return false;
W pana linku mowa o "tasmie" z końcówką J , Tylko że jeżeli wejdę do Etki po nr. nadwozia wskazuje AG który zamienia się na BK, natomiast o AP nie ma wzmianki.
Może znajdzie się ktoś na forum kto zmieniał i jest pewny że zadziała, albo wie jakie są różnice pomiędzy AG, BK, AP, AC, AM, ..... itd.
Ad 2 Z tego co się domyślam to wkładka poprzez jakiś czujnik daje informacje do zamka, w którą stronę kluczyk się obraca, (zamyka lub otwiera) resztę, czyli otwarcie, domykanie szyb, zamykanie oraz rozsyłanie rozkazu do reszty drzwi, szyb, wykonuje zamek, tylko nie wiem jak to jest rozwiązane faktycznie. Miałem sugestie żeby wymienić zamek, ale zamykając i odmykając od strony pasażera zamek kierowcy działa poprawnie.
Może znajdzie się ktoś na forum kto zmieniał i jest pewny że zadziała, albo wie jakie są różnice pomiędzy AG, BK, AP, AC, AM, ..... itd.
Ad 2 Z tego co się domyślam to wkładka poprzez jakiś czujnik daje informacje do zamka, w którą stronę kluczyk się obraca, (zamyka lub otwiera) resztę, czyli otwarcie, domykanie szyb, zamykanie oraz rozsyłanie rozkazu do reszty drzwi, szyb, wykonuje zamek, tylko nie wiem jak to jest rozwiązane faktycznie. Miałem sugestie żeby wymienić zamek, ale zamykając i odmykając od strony pasażera zamek kierowcy działa poprawnie.
- Qto
- _
- Kontakt:
bez takichrolwilk pisze:W pana
poszukaj w Etce części z końcówką AP...i zobacz na jakie się zamienia - ja info brałem właśnie z Etki
czujniki są w zamku...z wkładki do zamka wchodzi małe "wiosełko" i wszystko dzieje sięwewnątrz zamka...ja jednak stawiam na uszkodzoną wkładkę, dlatego że ta się blokujerolwilk pisze:Ad 2 Z tego co się domyślam to wkładka poprzez jakiś czujnik daje informacje do zamka, w którą stronę kluczyk się obraca
Re: Centralny, oraz czujnik kąta skrętu
Wkładka się nie blokuje, bynajmniej dosłownie, (obraca się w lewo i prawo) tyko że podczas kręcenia zamki są "martwe" i tak jak pisałem w jedną stronę kluczyk sprężynuje w drugą nie.Qto pisze:ja jednak stawiam na uszkodzoną wkładkę, dlatego że ta się blokuje
Ps. Jak mam Się zwracać na forum, per Kolego ??, tym bardziej że jesteś Mod-em
- Qto
- _
- Kontakt:
o tym mówięrolwilk pisze:w jedną stronę kluczyk sprężynuje w drugą nie.
PS. Zwykle na forum zwracamy się do siebie po nicku - Qto...niektórzy stosują formę "Kolega" - zwłaszcza kiedy ludzie się znają. "Pan" to moim zdaniem gruba przesada...
i co to w tej kwestii zmienia? - nic.rolwilk pisze:tym bardziej że jesteś Mod-em
Chyba, że Panu odpowiada taka forma...to przepraszam