Nie działa wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem Golfa III z 1992 w wersji 1,8 GT Special. Pomału wychodzi jego wiek. Jak przez 7 lat jak go posiadam nic się nie działo, tak teraz coraz częściej pojawiają się (na szczęście drobne) usterki. Jest ich kilka i chciałbym zacząć chyba od tej najważniejszej. Od kilku tygodni nie działa wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej. Na szczęście z silnikiem nic złego się nie dzieje, termostat pracuje jak trzeba, nie widzę tylko wskazań temperatury. Pomierzyłem czujnik wg zdobytej gdzieś na forum tabeli i zgadza się rezystancja z temperaturą, napięcia w kostce również. Pomierzyłem napięcia w płycie głównej prędkościomierza i obrotomierza. Po wyciągnięciu wskaźnika (mocowany jest na 2 bolcach) napięcie jakie da się zmierzyć to 10V w czasie postoju, krótko po włączeniu silnika. Sam wskaźnik działa, sprawdzałem na zewnętrznym regulowanym źródle napięcia, wskazówka zmieniała położenie. Gdzie mogę szukać usterki? Z góry dziękuję za podpowiedzi.

- mariusz131
- Mały gagatek
- Auto: Opel Zafira B OPC Line 1,8 140KM
Mialem podobny problem. Pomogla wymiana czujnika temperatury ok.30zl
Było mk3 1,8 adz. Było mk5 1,9 TDI
-
- Nowicjusz
Dzięki za odpowiedź, to jak wtedy wytłumaczyć poprawne pomiary na czujniku?
- mariusz131
- Mały gagatek
- Auto: Opel Zafira B OPC Line 1,8 140KM
Czujnik moze pasc jak dostaje ciepla. u mnie tak bylo,po odpaleniu silnika ok, a za chwile padaka
Było mk3 1,8 adz. Było mk5 1,9 TDI
-
- Nowicjusz
Strzał w 10, wymiana czujnika pomogła. Nie ma co mierzyć i testować na zimnym, taką radę daje innym, którzy będą mieć taki sam problem