Błędy komputera po braku prądu?

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

misiek199466
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: misiek199466 » pt sie 28, 2015 13:20

Witam

Opisuje swój problem,przekopałem czeluście internetu i nie mogłem nigdzie znaleśc rozwiązania. Jestem "szcześliwym" posiadaczem golfa 3 1.9 wersja 1Z 90km. Samochód wiekowy,zerwal sie gwint na śrubie łączącej skrzynie z silnikiem,trzeba było dkręcić silnik od skrzyni,nagwintować itd. Wszystko robił tata,jednak ze względu na remont w domu,i drugi samochód,nikomu się z tym nie spieszyło. Stał 2 miesiące,akumulator oczywiście do zera się rozładował. W końcu się za niego wzieliśmy,w 4 dni zmieniliśmy sprężyny,zrobiliśmy ten gwint,zmieniliśmy olej i filtr oleju oraz powietrza,dodatkowo uszczelniliśmy gumę od turbiny do IC. Po podłączeniu akumulatora zaczął się cyrk. Przy nieprzekręconym kluczyku,zamiast stanu licznika są kreski a zamiast zegara =0, i to zero się zmienia co jakiś czas na cyfry od 1 do 5. Po przekręceniu kluczyka,prędkościomierz skacze do około 135 i tak się utrzymuje,zaczyna migać lampka od oleju i piszczeć w liczniku. Po zapaleniu piszczenie i mryganie zanika,jednak nie działa zarówno obrotomierz,który stoji na 0 jak i prędkościomierz który cały czas wmawia że przekraczam prędkość ;) Przed remontem wszystko było 100% sprawne,był stan licznika itd. Dodam że poziom paliwa pokazuje prawidłowo. Nie mam pomysłów co sie mogło stać

dawidk92
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: dawidk92 » ndz sie 30, 2015 15:31

Moim zdaniem brakuje gdzieś masy. Jeśli odkręcaliście skrzynie od silnika to może grubaśny kabel masowy przykręcony w okolicy łączenia tych dwóch elementów?

misiek199466
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Błędy komputera po braku prądu?

Post autor: misiek199466 » pn sie 31, 2015 08:37

W sensie brakuje gdzieś przy tej dużej kostce? Bo z nią już raz miałem problemy że 2 kable co idą do grzania świec za cholere nie przechodziły przez nią i trzeba było naokoło puścić.No ale tutaj to nie wiadomo co jest nie tak,gdzie od tej kostki idzie masa,czy tez do tej kostki,macie jakiś schemat pod ręką?

@EDIT Sprawdziłem,odpiąłem komputer,po przekręceniu kluczyka nadal to samo,jedynie odpięcie masy przy tej okrągłej kostce przerywa obwód. Dziś się zabieram za licznik,bo chyba tylko to zostało...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”