Elektryka wariuje. kilka problemów.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Mam kilka problemów z elektryką w Moim samochodzie, otóż:
1. Światełka dodatkowe w drzwiach nawet po zamknięciu święcą.
2. Po otwarciu drzwi nie świeci się światło nad głową, te przy światłach na włączniki.
3. Grzanie tylnej szyby nie działa, dodatkowo na przycisku czerwone podświetlenie raz jest, raz nie ma.
Dodatkowo zauważyłem że przy włączeniu tylnego spryskiwacza, jak światełko jest to miga wraz z włączeniem/wyłączeniem spryskiwacza tylnej szyby.
4. Wycieraczka tylnia czasem sama się załącza, głównie w deszczowe dni.
Nie wiem co na to wszystko zaradzić.
Powinienem założyć kilka tematów, bo to jednak kilka problemów, ale postanowiłem nie zaśmiecać forum.
Tak więc proszę o pomoc i wyrozumiałość
Mam kilka problemów z elektryką w Moim samochodzie, otóż:
1. Światełka dodatkowe w drzwiach nawet po zamknięciu święcą.
2. Po otwarciu drzwi nie świeci się światło nad głową, te przy światłach na włączniki.
3. Grzanie tylnej szyby nie działa, dodatkowo na przycisku czerwone podświetlenie raz jest, raz nie ma.
Dodatkowo zauważyłem że przy włączeniu tylnego spryskiwacza, jak światełko jest to miga wraz z włączeniem/wyłączeniem spryskiwacza tylnej szyby.
4. Wycieraczka tylnia czasem sama się załącza, głównie w deszczowe dni.
Nie wiem co na to wszystko zaradzić.
Powinienem założyć kilka tematów, bo to jednak kilka problemów, ale postanowiłem nie zaśmiecać forum.
Tak więc proszę o pomoc i wyrozumiałość
- elemenateur
- Sprzedawca
- Kontakt:
Elektryka wariuje. KILKA problemów.
Odnośnie cyrków z wycieraczką to do sprawdzenia są kable w gumowej przelotce, każda generacja Golfa od mk2 do mk5 ma z tym problemy, kable się łamią i nie ma połączenia
Co do światełek w drzwiach i górnego to masz do sprawdzenia mikrostyki, diodę w drzwiach kierowcy, w FAQ masz o tym dwa duże tematy:
viewtopic.php?f=14&t=122053" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=14&t=457148" onclick="window.open(this.href);return false;
Co do światełek w drzwiach i górnego to masz do sprawdzenia mikrostyki, diodę w drzwiach kierowcy, w FAQ masz o tym dwa duże tematy:
viewtopic.php?f=14&t=122053" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=14&t=457148" onclick="window.open(this.href);return false;
NAJNIŻSZE CENY NA OLEJE MOTUL NA FORUM
FERODO, LIQUI MOLY, MILLERS, LEMFORDER
Zadowolenie klientów bezcenne ->viewtopic.php?f=32&t=154643
DO DYSPOZYCJI DOTYCHCZASOWYCH I NOWYCH KLIENTÓW JESTEŚMY POD NICKIEM ELEMENATEUR
TELEFON: 730338154, 663962604, 794675296, 796553835
GG: 51221933, 347504, 17787178
EMAIL: SKLEP@PRO-CHOICE.PL
DO DYSPOZYCJI DOTYCHCZASOWYCH I NOWYCH KLIENTÓW JESTEŚMY POD NICKIEM ELEMENATEUR
Re: Elektryka wariuje. KILKA problemów.
W gumowej przelotce, tej która wychodzi po lewej stronie w bagażniku?elemenateur pisze:Odnośnie cyrków z wycieraczką to do sprawdzenia są kable w gumowej przelotce, każda generacja Golfa od mk2 do mk5 ma z tym problemy, kable się łamią i nie ma połączenia
Naprawienie tych kabli także powinno naprawić problemy z podgrzewaniem tylniej szyby?
Jak sprawdzić czy to podgrzewanie w ogóle działa? Szyba staje się ciepła (przepraszam za głupie pytanie)?
Jak sprawdzić czy to podgrzewanie w ogóle działa? Szyba staje się ciepła (przepraszam za głupie pytanie)?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
najpierw trzeba do tych kabli zajrzeć...jak jest z nimi problem to je naprawić i wtedy sprawdzić czy problemy zniknęły - nie znikną to wtedy się martwić dalejtimas111 pisze:Naprawienie tych kabli także powinno naprawić problemy z podgrzewaniem tylniej szyby?
no staje się ciepła...ale latem to nie musi być wyczuwalne.timas111 pisze:Jak sprawdzić czy to podgrzewanie w ogóle działa? Szyba staje się ciepła (przepraszam za głupie pytanie)?
Witam ponownie
Ogarnąłem kabelki w bagażniku, jeden był połamany (grzanie tylnej szyby), a kabel z wycieraczki był przetarty (gdy się stykały włączała sie wycieraczka)
Polutowane, działa.
Wracając do problemu światełek przy otwarciu drzwi:
- diody mam działające w jak najlepszym porządku, żadna nie jest do wymiany.
Chciałbym zapytać, gdzie mogę szukać problemu.
Wyczytałem, że może być to w zamku mikrostyki niewyczyszczone..
Chciałbym także wiedzieć, czy nie jest to wina kabli, jeśli tak to gdzie najprawdopodobniej moze być coś nie tak?
Ogarnąłem kabelki w bagażniku, jeden był połamany (grzanie tylnej szyby), a kabel z wycieraczki był przetarty (gdy się stykały włączała sie wycieraczka)
Polutowane, działa.
Wracając do problemu światełek przy otwarciu drzwi:
- diody mam działające w jak najlepszym porządku, żadna nie jest do wymiany.
Chciałbym zapytać, gdzie mogę szukać problemu.
Wyczytałem, że może być to w zamku mikrostyki niewyczyszczone..
Chciałbym także wiedzieć, czy nie jest to wina kabli, jeśli tak to gdzie najprawdopodobniej moze być coś nie tak?
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
W zamku.Uszkodzony mikrostyk.,lub zimne luty.timas111 pisze:Wyczytałem, że może być to w zamku mikrostyki
Przelotka gumowa między drzwiami a kabiną.timas111 pisze:Chciałbym także wiedzieć, czy nie jest to wina kabli, jeśli tak to gdzie najprawdopodobniej moze być coś nie tak?
Wszystko opisane w wątkach do których linki podano wyżej.
Kable po stronie kierowcy są w jak najlepszym porządku.
Chciałbym zapytać co to jest dioda w drzwiach kierowcy i czy chodzi o tą, która świeci czy jest to synonim "mikrostyku"?
Jak sprawdzić czy działa, bo w tych podanych tematach nie do końca potrafię zrozumieć gdzie on się znajduje, tym bardziej że mój przypadek jest całkiem inny niż w podanych przykładach.
Chciałbym zapytać co to jest dioda w drzwiach kierowcy i czy chodzi o tą, która świeci czy jest to synonim "mikrostyku"?
Jak sprawdzić czy działa, bo w tych podanych tematach nie do końca potrafię zrozumieć gdzie on się znajduje, tym bardziej że mój przypadek jest całkiem inny niż w podanych przykładach.
- elemenateur
- Sprzedawca
- Kontakt:
Chodzi o diodę w wiązce drzwi, nie o te świecącą po zamknięciu auta.
NAJNIŻSZE CENY NA OLEJE MOTUL NA FORUM
- Qto
- _
- Kontakt:
a czym się różni?timas111 pisze:mój przypadek jest całkiem inny niż w podanych przykładach.
Otóż autor tamtego postu podaje następujące przykłady:
- nie działa oświetlenie w środku i na drzwiach bocznych a po włączeniu świateł np. drogowych brzęczyk działa przy otwartych drzwiach - tzn. że uszkodzona jest DIODA
- nie działa oświetlenie w środku i na drzwiach bocznych a po włączeniu świateł np. drogowych brzęczyk NIE działa - uszkodzony MIKROWŁĄCZNIK.
- nie działa alarm, światła w drzwiach, centralny, bzyczek albo wszytko inne wariuje a podłączaliśmy ostatnio radio - ZLE PODŁĄCZONE RADIO (masa)
Za to w Moim przypadku:
- oświetlenie dodatkowe w drzwiach świeci się zawsze (nie ważne czy drzwi są otwarte czy nie),
- brzęczek załączonych świateł postoju/drogowych także brzęczy zawsze (nie ważne czy drzwi są otwarte czy nie),
- oświetlenie nad głową nie działa (wszystkie diody są działające), jedynie działa oświetlenie na przycisk,
- oświetlenie w bagażniku raz działa raz nie.
Jeśli się mylę i problem faktycznie jest opisany w artykule podanym wyżej to przepraszam, ale po prostu mam słabszy dzień
Kabelki w drzwiach kierowcy pomiędzy kabiną a drzwiami wszystko jest w porządku.
W drzwiach pasażera jeszcze nie sprawdzałem.
Jak sprawdzić czy wszystko z Nią ok?
- nie działa oświetlenie w środku i na drzwiach bocznych a po włączeniu świateł np. drogowych brzęczyk działa przy otwartych drzwiach - tzn. że uszkodzona jest DIODA
- nie działa oświetlenie w środku i na drzwiach bocznych a po włączeniu świateł np. drogowych brzęczyk NIE działa - uszkodzony MIKROWŁĄCZNIK.
- nie działa alarm, światła w drzwiach, centralny, bzyczek albo wszytko inne wariuje a podłączaliśmy ostatnio radio - ZLE PODŁĄCZONE RADIO (masa)
Za to w Moim przypadku:
- oświetlenie dodatkowe w drzwiach świeci się zawsze (nie ważne czy drzwi są otwarte czy nie),
- brzęczek załączonych świateł postoju/drogowych także brzęczy zawsze (nie ważne czy drzwi są otwarte czy nie),
- oświetlenie nad głową nie działa (wszystkie diody są działające), jedynie działa oświetlenie na przycisk,
- oświetlenie w bagażniku raz działa raz nie.
Jeśli się mylę i problem faktycznie jest opisany w artykule podanym wyżej to przepraszam, ale po prostu mam słabszy dzień
Kabelki w drzwiach kierowcy pomiędzy kabiną a drzwiami wszystko jest w porządku.
W drzwiach pasażera jeszcze nie sprawdzałem.
Dobra rozumiem, że dioda jest zaznaczona zielonym kolorem na załączonym zdjęciu.elemenateur pisze:Chodzi o diodę w wiązce drzwi, nie o te świecącą po zamknięciu auta.
Jak sprawdzić czy wszystko z Nią ok?
- Qto
- _
- Kontakt:
bagażnik to osobna usterka...dwa pierwsze objawy mówią o tym że cały czas jest sygnał otwarcia drzwi także należy sprawdzić wiązkę w drzwiach, jeśli ok to zamek musisz wyciągnąć i naprawić wg porad. Po sprawdzeniu wiązki drzwiowej i naprawieniu zamka prawdopodobnie wszystko zacznie działać...oprócz światełka w bagażniku.
Re: Elektryka wariuje. kilka problemów.
Wiązka sprawdzona tylko od strony kierowcy, rozumiem że od strony pasażera także powinna być sprawdzona.Qto pisze:bagażnik to osobna usterka...dwa pierwsze objawy mówią o tym że cały czas jest sygnał otwarcia drzwi także należy sprawdzić wiązkę w drzwiach, jeśli ok to zamek musisz wyciągnąć i naprawić wg porad. Po sprawdzeniu wiązki drzwiowej i naprawieniu zamka prawdopodobnie wszystko zacznie działać...oprócz światełka w bagażniku.
Tak więc dzisiaj się za to zabiorę, ewentualnie jutro.
Jedno i ostatnie pytanie:
Jeśli kabelki w wiązce pasażera będą w porządku to problemu szukać w mikrostykach?