Moduł komfortu - wysiada przy naprawie oświetlenia.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

JAPONfan
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: JAPONfan » pn sie 17, 2015 18:00

Mam problem. Próbowałem dodać do bagażnika ledy na taśmach żeby mieć ciut lepsze oświetlenie. Wszystko działało do momentu skręcenia całej instalacji. Przestały działać światła wnętrza i sterowanie szybami/lusterkami, plus zapalona ikonka otwartego bagażnika. Elektryk stwierdził że padł moduł komfortu, naprawił, wszystko działało jak powinno.
Dałem sobie spokój ze światełkiem w kufrze uznałem że naprawię/dodam w schowku (nie działał ale okazało sie że nie ma w ogóle gniazda z żarówką jest tylko kabel z wtyczką). I znowu to samo podłączenie leda na stałe i pada wszystko.

W aucie jest dołożony niefabryczny alarm http://www.amt-alarmy.pl/index.php?t=52 ... 0&rg=0&sg=" onclick="window.open(this.href);return false; ale nie obsługuje funkcji zamykania/otwierania bagażnika (w sensie są 3 przyciski ale otwarcie bagażnika działa na wszystkie drzwi).

I pytanie jak to naprawić "na stałe" tak żebym mógł swobodnie dołożyc dodatkowe oświetlenie z tyłu i prawidłowe w schowku.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn sie 17, 2015 18:10

JAPONfan pisze:naprawił
co/jak naprawił?

Ostatnio przewija się trochę tematów z identycznymi objawami...i jeszcze nie spotkałem info aby ktoś to naprawił. Udało się ustalić że przyczyna leży w komforcie

viewtopic.php?f=140&t=578143" onclick="window.open(this.href);return false; - tu była dyskusja

JAPONfan
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: JAPONfan » pn sie 17, 2015 20:10

Z tym że to problem w Variancie, tam jest chyba inny moduł z okazji tylniej klapy? Obstawiałem że elektryk albo podmienił moduł albo wsadził dobry przekaźnik. Ale i tak jeśli po naprawie/wymianie modułu problem po jakimś czasie wraca to znaczy że uwala go coś po drodze.

Ja obstawiałem że niefabryczny alarm i pilot są wstawione w jakiś dziwny sposób (bo bo jego odłączeniu nie działa central i zamykanie z pilota). Wstawię jeszcze raz do elektryka i pocisnę go żeby mi wytłumaczył co robił i czy sprawdzał WSZYSTKIE wiązki (poprzednio te które są dostępne przejrzał i pokleił).

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn sie 17, 2015 20:25

JAPONfan pisze:Z tym że to problem w Variancie, tam jest chyba inny moduł z okazji tylniej klapy?
inne jest sterowanie klapy... komforty różnią się eepromem, po zmianach w eepromie można je stosować zamiennie. Więc przy tym problemie nie ma różnicy jakie jest nadwozie...
JAPONfan pisze:Obstawiałem że elektryk albo podmienił moduł albo wsadził dobry przekaźnik
przydałoby się to wiedzieć...bo równie dobrze mógł nic nie zrobić a problem sam zniknął na jakiś czas. U mnie np problem występuje sporadycznie...czasami kilka dni problem występuje a później znika na miesiąc.
JAPONfan pisze:to znaczy że uwala go coś po drodze
Gdyby ktoś rozkminił co konkretnie się sypie w komforcie można by pogdybać co więcej. Ja nie wierzę w tą wersję dopóki nie ma konkretnych przyczyn i rozsądnego uzasadnienia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”