Golf 4 1.6 FSI brak napięcia podczas odpalania

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

stig1989
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: stig1989 » pt sie 14, 2015 19:48

Witam,

Mam taki problem ze swoim VW. Podczas odpalania następuje prawie całkowity brak prądu. Wszystko jest ok do momentu włączenia zapłonu.
Kolejne przekręcenie kluczyka powoduje, że kontrolki na zegarach prawie całkowicie przygasają. Resetuje się komputer, zegar i licznik.
Nie działają nawet szyby. Włączy się i wyłączy centralny zamek. Ogólnie to głupieje wszystko. Generalnie jest to bardzo problematyczne i
szczerze, to nie mam pojęcia od czego zacząć. Akumulator jest ok, rozrusznik też. Nie wiem, co może powodować taki zanik napięcia.
Poniżej zamieszczam wszystkie błędy ze sterowników. Część błędów może wynikać właśnie z tego zaniku napięcia podczas próby odpalania.

Zauważyłem jeszcze jeden rzecz. Kabel, który idzie od alternatora do akumulatora był bardzo gorący i ogólnie to stopił trochę ten plastik
przy bezpiecznikach. Może to przez to tak głupieje? Może ktoś z Was miał kiedyś podobny problem. Będę wdzięczny za każdą możliwą pomoc.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi,
Mateusz

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pt sie 14, 2015 19:53

jeśli jesteś pewny że aku i rozrusznik ok... to pozostają kable od akumulatora:
- klemy
- kabel plusowy idący do rozrusznika
- kabel masowy
- punkty masowe pod podstawą akumulatora i przy silniku - idąc po kablu od klemy masowe dojdziesz do każdego punktu.

Najpierw ogarnij spadek napięcia, później pokasuj błędy...na tym etapie chyba nie ma rozmyślać nad każdym z błędów

stig1989
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: stig1989 » pt sie 14, 2015 21:20

Ok sprawdzę przewody. Dodam tylko jeszcze, że czasami uda mu się zapalić i napięcie nie spadnie. Zależy chyba od tego, czy ma dobry humor...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”