Czujnik otwarcia drzwi, podświetlenie nóg - brak modułu

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Yoo!
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Yoo! » ndz sie 02, 2015 20:59

Witam, jako, że w moim MK4 nie mam na chwile obecną modułu komfortu, a ściemniacz oświetlenia mi sie przepalił chciałbym z powrotem zamontować "podświetlenie nóg". Wczesniej miałem przylutowane kable do ściamniacza, które szedł do lampki głównej w kabinie.
Gdzie mogę podłączyć ledy ?
Próbowałem podłączyć kable w miejśce montażu gloównej lampki w podsufitce, lecz nie wiem czemu ale ledy świecą się stale, bez względu czy drzwi sa otwarte czy nie :grrr:

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn sie 03, 2015 01:57

Yoo! pisze:Próbowałem podłączyć kable w miejśce montażu gloównej lampki w podsufitce, lecz nie wiem czemu ale ledy świecą się stale, bez względu czy drzwi sa otwarte czy nie
przy lampce masz trzy kable...podłączasz się do dwóch - czerwono/niebieski (plus) i niebiesko/szary (masa po otwarciu drzwi), brązowego nie ruszasz - pewnie do niego się podpiąłeś a to jest stała masa.

Awatar użytkownika
Yoo!
Użytkownik
Użytkownik

Re: Czujnik otwarcia drzwi, podświetlenie nóg - brak modułu

Post autor: Yoo! » wt sie 04, 2015 23:36

Qto pisze:
Yoo! pisze:Próbowałem podłączyć kable w miejśce montażu gloównej lampki w podsufitce, lecz nie wiem czemu ale ledy świecą się stale, bez względu czy drzwi sa otwarte czy nie
przy lampce masz trzy kable...podłączasz się do dwóch - czerwono/niebieski (plus) i niebiesko/szary (masa po otwarciu drzwi), brązowego nie ruszasz - pewnie do niego się podpiąłeś a to jest stała masa.
Fakt Qto, mój błąd, ale jakbyś mi mógł jeszcze wytłumaczyć takie coś, mam podłączone w sumie 4 paski led, dwa z przodu, dwa z tyłu.
Z tyłu idą kable do przednich, a z nich do głównej lampki.
Po otwarciu drzwi zaświeca się cały środek, ok. Po otwarciu drugich drzwi światła świeca jasniej......co może byc przyczyną. Raczej nie ma gdzie zrobić błędu, bo to w sumie dwa kable na pasek.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » wt sie 04, 2015 23:56

za duże obciążenie...masa idzie bezpośrednio z krańcówki, otwierasz drugą furtkę to podajesz dodatkową masę - tak jakbyś zwiększał przekrój kabla - dlatego świeci jaśniej

Awatar użytkownika
Yoo!
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Yoo! » śr sie 05, 2015 00:12

Czyli lepiej to odłączyć czy przez jakiś czas może tak to funkcjonować, a może podłączyć się w inne miejsce ?

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » śr sie 05, 2015 00:17

Yoo! pisze:Czyli lepiej to odłączyć czy przez jakiś czas może tak to funkcjonować
nie wiem jaką obciążalność ma krańcówka...ona mogłaby zakończyć żywot
Yoo! pisze:może podłączyć się w inne miejsce ?
nie ma, ewentualnie zastosować przekaźnik

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”