Żarzące się światła przy włączonym wstecznym biegu

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
ryszard.derbich
Mały gagatek
Mały gagatek
Auto: VW Golf III CL 1.4 KAT 1993
Silnik: ABD
Kontakt:

Post autor: ryszard.derbich » śr lip 29, 2015 14:02

Nie znalazłem nic podobnego, więc zwracam się z pytaniem do Was, mam bardzo nietypowy problem, mianowicie przy włączonym zapłonie oraz później przy włączonym silniku, jeżeli wcisnę chociaż delikatnie pedał hamulca lub wrzucę wsteczny bieg żarzą mi się światła bocznych kierunkowskazów oraz włączają się przednie światła; początkowo delikatnie po czym zaczynają świecić dosyć mocno tak jak postojówki. W czym tkwi problem: jakieś zwarcie czy może jakiś odbiornik robi zakłócenia. Dodam jeszcze że, po włączeniu wstecznego biegu czy też wciśnięciu hamulca na włączonym zapłonie lub silniku zapala się lampka kontrolna informująca o włączonym tylnym świetle przeciwmgłowym. Gdzie tkwi przyczyna ??? Miał już ktoś podobny przypadek ??? Na moje to czujnik włącznika światła biegu wstecznego, albo coś z masą, nie jestem ekspertem od elektryki więc mogę się mylić...

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr lip 29, 2015 14:22

brak masy w lampie/lampach z tyłu

Awatar użytkownika
ryszard.derbich
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: ryszard.derbich » śr lip 29, 2015 14:34

No fajnie, a mogą być też jakieś inne przyczyny ??? Czasami mam tak, że w momencie włączenia szyberdachu mam zakłócenia stacji w radiu oraz w momencie gdy włączę ogrzewanie tylnej szyby to gaśnie oświetlenie joysticka od sterowania lusterkami, może tu szukać przyczyny bo piny przy tylnych lampach są raczej OK i nigdy nic się tam nie działo, świecą jak należy. A tak przy okazji z zupełnie innej beczki; patent że, światła stopu świecą się na wyłączonym zapłonie po wciśnięciu pedału jest chyba fabryczny nie ???

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr lip 29, 2015 14:39

ryszard.derbich pisze:świecą jak należy
no właśnie widać po pierwszym poście... upewnij się że masa jest dobra, najlepiej podaj dodatkową...jak nie pomoże to będziemy myśleć dalej
ryszard.derbich pisze:patent że, światła stopu świecą się na wyłączonym zapłonie po wciśnięciu pedału jest chyba fabryczny nie ?
fabryczny

Awatar użytkownika
ryszard.derbich
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: ryszard.derbich » śr lip 29, 2015 19:25

Problem rozwiązany, przeczyściłem kostki od tylnych świateł (ale to nie do końca pomogło), a w ostateczności okazało się że, problemem był wkład lewego tyłu robiący zwarcie (o całkowicie zaśniedziałych stykach i kurzu w żarówkach nie wspomnę), przełożyłem cały wkład i jak na razie jest bajka :grin:

Temat wstępnie do zamknięcia...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”