Brak ładowania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Brak ładowania
Witam.
Mam golfika 1.9 115 KM. Od jakiegoś czasu ładownie w moim aucie było słabe np. odpalam auto pod domem jadę kilometr na włączonych światłach po czym gaszę auto i nie mogę już go odpalić... aku nie zdążył nie naładować. Jak pojadę w dłuższą trase to aku się ładuje i nie ma żadnego problemu. Wczoraj odpaliłem auto na kable i przejechałem ok 20 km i aku się nie naładowało. Totalny brak prądu(nie działające zegary,kontrolki ABS ESP,brak świateł). Nie gasiłem samochodu i wróciłem do domu. Dzisiaj odpaliłem na kable i sprawdziłem napięcie było 12V i zaczęło spadać. Odkręciłem regulator. Szczotki ok.
Kontrolka od ładowania nigdy się nie zapalała. Jak brakowało prądu to zapalały sie ABS i ESP.Alternator BOSCH regulator taki nak na aukcji http://allegro.pl/nowy-regulator-napiec ... 63771.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Nigdzie nie znalazłem podobnego przypadku.
Co mogę zrobić dalej? Jakieś pomysły?
Mam golfika 1.9 115 KM. Od jakiegoś czasu ładownie w moim aucie było słabe np. odpalam auto pod domem jadę kilometr na włączonych światłach po czym gaszę auto i nie mogę już go odpalić... aku nie zdążył nie naładować. Jak pojadę w dłuższą trase to aku się ładuje i nie ma żadnego problemu. Wczoraj odpaliłem auto na kable i przejechałem ok 20 km i aku się nie naładowało. Totalny brak prądu(nie działające zegary,kontrolki ABS ESP,brak świateł). Nie gasiłem samochodu i wróciłem do domu. Dzisiaj odpaliłem na kable i sprawdziłem napięcie było 12V i zaczęło spadać. Odkręciłem regulator. Szczotki ok.
Kontrolka od ładowania nigdy się nie zapalała. Jak brakowało prądu to zapalały sie ABS i ESP.Alternator BOSCH regulator taki nak na aukcji http://allegro.pl/nowy-regulator-napiec ... 63771.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Nigdzie nie znalazłem podobnego przypadku.
Co mogę zrobić dalej? Jakieś pomysły?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Brak ładowania
a zapala się kiedy włączasz zapłon?tobiasz1963 pisze:Kontrolka od ładowania nigdy się nie zapalała
-
- Nowicjusz
- Qto
- _
- Kontakt:
Brak ładowania
na rozruszniku masz złączkę 2pin (lub 4 jeśli jest klima). Rozłącz ją...z pinu nr 2 idzie kabelek w stronę alternatora, sprawdź czy jest podłączony, przeczyść styk, sprawdź czy kabel ma przejście od wtyczki na rozruszniku do wtyczki przy alternatorze. Jeśli to nie rozwiąże problemu...Z drugiej strony złączki na rozruszniku (czyli od strony instalacji z auta), także do pinu nr 2, podaj masę na włączonym zapłonie i sprawdź czy zapaliła się kontrolka ładowania.
-
- Nowicjusz
Brak ładowania
wersja z klimą 4 piny. jest przerwany kabel ale do pinu nr 2. muszę go naprawić i zobaczymy co dalej
- Qto
- _
- Kontakt:
Brak ładowania
i będzie ładowanietobiasz1963 pisze:muszę go naprawić i zobaczymy co dalej
PS Przeczytaj PW
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
- Qto
- _
- Kontakt:
Brak ładowania
czyli po naprawieniu kabla i ponownym podłączeniu wtyczek nadal nie ma ładowania i kontrolki? Jeśli tak jest to nadal gdzieś nie ma przejścia... od złączki w stronę alternatora, w drugą stronę jest skoro kontrolka zapala się po podaniu masy
-
- Nowicjusz
Brak ładowania
po naprawieniu kabla dalej nie ma kontrolki na zapłonie. Jeżeli dam mase na ten kabelek to jest ładowanie i kontrolka na zapłonie.
-
- Nowicjusz
Brak ładowania
może mam padnięty regulator dlatego nie pokazuje mi tej kontrolki i ładownie jest tylko jak dam mase na ten kabel.
bo dalej jestem w kropce... jakieś pomysły? Qto dzięki za pomoc
bo dalej jestem w kropce... jakieś pomysły? Qto dzięki za pomoc
- Qto
- _
- Kontakt:
Brak ładowania
zmierzyłeś czy faktycznie pojawia się ładowanie czy sugerujesz się kontrolką?tobiasz1963 pisze: ładownie jest tylko jak dam mase na ten kabel
Jeśli jesteś pewny że obwód ma ciągłość (dla pewności możesz podać masę na ww przewód ale przy alternatorze a nie na złączce przy rozruszniku - jeśli kontrolka się zapali to zostaje jedno połączenie jakim jest wtyczka przy alternatorze) to przyczyna leży w alternatorze.
-
- Nowicjusz
Brak ładowania
dzisiaj już niby wszystko ok tylko kontrolka raz jest a raz jej nie ma. i chyba normalnie ładuje
dzięki za pomoc bardzo mi pomogłeś
dzięki za pomoc bardzo mi pomogłeś