Płyta dodatkowych 13 przekaźników w Golf IV
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam , proszę o pomoc , gdzie mam szukać dodatkowych 13 przekaźników umieszczanych w Golfie IV - wszędzie wypisują , że umieszczone są pod obudową kokpitu z lewej strony, jednak ja ich tam nie mam i nie wiem już gdzie ich szukać - mam dokładnie coś takiego co załączam na fotce - mój model to Golf IV 1.6 16v 2000rok - typ silnika AUS
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
dosłownie nad paskiem przekaźników powinna być. Po prostu niemcowi była niepotrzebna
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
tasman2015, jeśli szukasz w celu dołożenia tam przekaźnika..to niestety musisz dokupić ową skrzyneczkę/płytę/tablicę - jak zwał tak zwał
Jeśli jednak szukasz tam rozwiązania jakiegoś problemu...i chcesz uzyskać pomoc na forum to musisz napisać o co konkretnie chodzi
Jeśli jednak szukasz tam rozwiązania jakiegoś problemu...i chcesz uzyskać pomoc na forum to musisz napisać o co konkretnie chodzi
-
- Nowicjusz
Re: Płyta dodatkowych 13 przekaźników w Golf IV
Qto ; więc opisuję problem - auto czasami gaśnie w czasie jazdy, słychać wtedy charakterystyczne cyknięcia przekaźnika , wyskakuje wtedy błąd brak kontaktu z czujnikiem EPC - wiem na pewno , że czujnik jest OK , a winę ponosi na 99% przekaźnik nr-7 (94) od zasilania elektronicznej kontroli obrotowej EPC (najprawdopodobniej tzw. zimny lut) , który znajduje się na dodatkowej płycie 13 przekaźników - tylko , że nie ma jej tam gdzie powinna być i już nie wiem gdzie jej szukać.
tasman2015, przejrzałem schemat dla AUS bo taki silnik masz w opisie i są tylko 2 przekaźniki
1. w polu 2 - nr 100 od styku X
2. w polu 4 - nr 409 od pompy paliwa.
Na fotce widać chyba moduł alarmu.. czy czasem w nim nie następuje to stuknięcie? No chyba, że masz inny silnik
1. w polu 2 - nr 100 od styku X
2. w polu 4 - nr 409 od pompy paliwa.
Na fotce widać chyba moduł alarmu.. czy czasem w nim nie następuje to stuknięcie? No chyba, że masz inny silnik
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
-
- Nowicjusz
Re: Płyta dodatkowych 13 przekaźników w Golf IV
OK - skoro tak , to gdzie znajdują się dodatkowe przekaźniki od świateł drogowych, od ogrzewania szyby, od nagrzewnicy , itp. - przecież gdzieś to do jasnej ch....y musi być , byłbym wdzięczny za informację gdzie tego szukać
- Qto
- _
- Kontakt:
widzę, że uparty jesteś...
nie ma przekaźników od światełtasman2015 pisze:gdzie znajdują się dodatkowe przekaźniki od świateł drogowych
nie ma, możesz rozebrać włącznik i zobaczyć jak wyglądatasman2015 pisze:od ogrzewania szyby
nie wiem co dokładnie masz na myśli...ale takiego przekaźnika też nie znajdziesztasman2015 pisze:od nagrzewnicy
skąd masz takie info ?tasman2015 pisze:wiem na pewno , że czujnik jest OK , a winę ponosi na 99% przekaźnik nr-7 (94)
-
- Nowicjusz
Skąd mam takie info ??? Wyczytałem gdzieś na elektrodzie, wszystko było pokazane , z tym , że była IV-ka 1.6 tylko jakaś inna wersja silnika - na pewno
nie AUS , nie wiem już co mam o tym myśleć bo wszędzie gdzie szukam czegoś o przekaźnikach to od razu wyskakuje mi opis tej dodatkowej tablicy z 13 przekaźnikami , nawet opisane są w książce "Volkswagen Golf IV i Bora" - Dieter'a Korpa - ale oczywiście w mojej wersji AUS czegoś takiego nie ma - skoro nie ma to czymś te wszystkie przekaźniki musieli chyba zastąpić , tylko czym i gdzie ????
nie AUS , nie wiem już co mam o tym myśleć bo wszędzie gdzie szukam czegoś o przekaźnikach to od razu wyskakuje mi opis tej dodatkowej tablicy z 13 przekaźnikami , nawet opisane są w książce "Volkswagen Golf IV i Bora" - Dieter'a Korpa - ale oczywiście w mojej wersji AUS czegoś takiego nie ma - skoro nie ma to czymś te wszystkie przekaźniki musieli chyba zastąpić , tylko czym i gdzie ????
- Qto
- _
- Kontakt:
ja bym się jednak skupił na aucie w którym szukasz problemu... bo zaraz się doszukasz że nie masz przekaźnika od świec żarowychtasman2015 pisze:Wyczytałem gdzieś na elektrodzie, wszystko było pokazane , z tym , że była IV-ka 1.6 tylko jakaś inna wersja silnika - na pewno
nie AUS
nie wiem jakie "wszystkie" przekaźniki...ale większość mk4 (w zależności od silnika) może spokojnie żyć bez dodatkowej skrzynki przekaźników, jeśli tylko wersja wyposażenia na to pozwalatasman2015 pisze:skoro nie ma to czymś te wszystkie przekaźniki musieli chyba zastąpić , tylko czym i gdzie ????
U Ciebie nie ma dodatkowej skrzynki przekaźników...i nie znajdziesz jej w innym miejscu bo montowana była tylko tam gdzie szukasz
-
- Nowicjusz
OK - wytłumacz mi jeszcze taki fakt (dla przykładu) - włączamy światła mijania - 2 x 55 W , to razem 110 Watt , przy napięciu 12 Volt to 9,16 Ampera - pracuję w energetyce i zapewniam Cię , że wyłącznik , który jest w stanie przenieść 10 amperowy prąd jest naprawdę duży i solidny a nie taki jak zwykły wyłącznik od świateł który jest w Golfie , dlatego chociażby na tym przykładzie nie wierzę, że nie ma innych przekaźników.
- Qto
- _
- Kontakt:
nikt Ci nie każe wierzyć...ale jeśli nie wierzysz, to niestety będziesz musiał rozebrać całe auto w poszukiwaniach przekaźników
ja Cię zapewniam, że przekaźników świateł w Golfie 4 nie znajdziesztasman2015 pisze:zapewniam Cię...
-
- Nowicjusz
OK, dajmy już spokój z tymi światłami (pisałem o nich dla przykładu) , akurat światła działają , problem tkwi w czym innym - grg474 pisał coś o module alarmu - czy jest możliwość żeby samemu odłączyć go tak "bezinwazyjnie" żeby sprawdzić czy to on nie miesza ?? (wiem, że na pewno po włączenie alarmu jego moduł odcina dopływ napięcia do pompy paliwa - sprawdzałem) , może tu tkwi przyczyna, to gaśnięcie auta z charakterystycznym cykaniem przekaźnika (tylko którego???) zdarza się tak średnio co 600-900 km i jest wku.....e bo zawsze gaśnie w najmniej oczekiwanym momencie.
Czekam na jakieś pomysły, odczytam je dopiero po godz. 24.00 bo za chwilę wychodzę do roboty na II zmianę - idę pilnować generatora , żeby wykręcał dobry prąd. Hej....
Czekam na jakieś pomysły, odczytam je dopiero po godz. 24.00 bo za chwilę wychodzę do roboty na II zmianę - idę pilnować generatora , żeby wykręcał dobry prąd. Hej....
- Qto
- _
- Kontakt:
jest...tasman2015 pisze:czy jest możliwość żeby samemu odłączyć go tak "bezinwazyjnie" żeby sprawdzić czy to on nie miesza ??
jeśli odcina tylko pompę paliwa...to znajdź miejsce gdzie jest przecięty przewód z oryginalnej instalacji i połącz go, odłączając tym samym przewody które idą od centralki do dwóch końców rozciętego kabla - ominiesz w ten sposób "immo" z dokładanej centralkitasman2015 pisze:wiem, że na pewno po włączenie alarmu jego moduł odcina dopływ napięcia do pompy paliwa - sprawdzałem
być może...trzeba sprawdzićtasman2015 pisze:może tu tkwi przyczyna, to gaśnięcie auta z charakterystycznym cykaniem przekaźnika
na pewno nie tego, którego szukasz...bo tego nie matasman2015 pisze:tylko którego?
myślę że temat dodatkowego przekaźnika którego w przypadku silnika AUS nie ma został dogłębnie wyczerpany. Temat zamykam bo to zbędna dyskusja na temat tego co ktoś wyczytał na forum elektroda dotyczące innych silników
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć