Zamykanie szyby oraz..

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Farmer307
Nowicjusz
Nowicjusz

Zamykanie szyby oraz..

Post autor: Farmer307 » śr lip 08, 2015 17:54

Witam, przypuszczam że był już podobny temat lecz nie mogłem nic takiego znaleźć więc pisze jeszcze raz. Problem dotyczy VW Golfa 4 kombi 2003r. Mam problem z elektrycznym zamykaniem szyby, otwiera się bez problemu a gdy chcę zamknąć przycisk nie reaguje (reszta szyb działa bez problemu), jedynie co, to moge zamknąć ją za pomocą domykania kluczykiem. Ściągnąłem "klawiaturę" i posprawdzałem czy wszystko gra czy kostka jest całą ale nie zauważyłem nic co mogło by wskazywać problem. Kolejnym problemem jest tylna klapa którą da się otworzyć jedynie za pomocą kluczyka, po otwarciu podświetlenie działa. Prosiłbym o jakie kolwiek podpowiedzi.

Skrzak
Forum Master
Forum Master
Auto: Bora kombi Highline
Silnik: ARL

Zamykanie szyby oraz..

Post autor: Skrzak » śr lip 08, 2015 22:36

Panel sterowania szyb do wymiany, klamka klapy a konkretnie mikrostyk do sprawdzenia, może też być sama klamka zaśniedziała po zalaniu spryskiwaczem (typowe w mk4 variant). Jak nie klamka to przewody w przelotkach z budy do klapy przetarte lub siłownik zamka klapy zalany płynem spryskiwaczy lub przepalony na skutek zwarcia przewodów w przelotce albo na skutek ciągłego nacisku zaśniedziałej klamki na mikrostyk.
Ostatnio zmieniony pt lip 10, 2015 09:13 przez Skrzak, łącznie zmieniany 1 raz.

Farmer307
Nowicjusz
Nowicjusz

Zamykanie szyby oraz..

Post autor: Farmer307 » pt lip 10, 2015 08:34

Panel już zamówiłem udało mi sie tanio dostać. Co do klapy gdy mam otwartą i przekręcę kluczyk to słychać brzęczenie może być to dźwięk silniczka który odpowiada za otwieranie klapy poprzez klamkę?

Skrzak
Forum Master
Forum Master
Auto: Bora kombi Highline
Silnik: ARL

Re: Zamykanie szyby oraz..

Post autor: Skrzak » pt lip 10, 2015 09:17

Farmer307 pisze:Co do klapy gdy mam otwartą i przekręcę kluczyk to słychać brzęczenie może być to dźwięk silniczka który odpowiada za otwieranie klapy poprzez klamkę?
No to znaczy, że siłownik działa. To najprawdopodobniej mikrostyk w klamce. Wyciągaj klamkę na stół i obadaj. Ja miałem całkiem zaśniedziałą klamke i ja odratowałem zdzierając osad z kamienia ale u ciebie może być mikrostyk, może też być że siłownik działa ale nie domaga. Jak naciskasz klamkę to czuć/słychać w samej klamce takie pykniecie?
Acha no i przede wszystkim obadaj potencjalnie główna przyczynę - spryskiwacz tylnej szyby leje płyn do środka, obadaj to też, prawdopodobnie wężyk wyskoczył. Na silikon go i obręczą zaciskową.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”