swiatla postojowe

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

kens1
Nowicjusz
Nowicjusz

swiatla postojowe

Post autor: kens1 » czw lip 02, 2015 01:02

Witam! otwieram taki o to temat dlatego ze nie moge nic znalesc o tym.

(Golf mk3 97) A mianowicie potrzebuje pomocy. (kupilem sobie nowe zarowki zolte na postojowki) i widzialem na necie na paru zdjeciach ze paru ludzi ma tak ze pala sie same postojowki, w sesie ze mozna wlaczyc sobie osobno postojowki i osobno do jazdy dziennej, no i wlasnie ja tak nie mam a tez chcialbym tak miec bym mogl miec mozliwosc do takiego bajeru. Wiec wie ktos jak to zrobic bym mogl wlaczac osobno oba swiatla? O to o co mi chodzi :)

Obrazek
Ostatnio zmieniony czw lip 02, 2015 01:17 przez kens1, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

swiatla postojowe a pozycyjne

Post autor: Qto » czw lip 02, 2015 01:04

nie wiem o co Ci chodzi, zdjęcie nie działa...w tytule postojówki i pozycje...a tu o mijania piszesz :crazy:
..postojówki włącza się manetką kierunkowsazu

kens1
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: swiatla postojowe a pozycyjne

Post autor: kens1 » czw lip 02, 2015 01:13

Qto pisze:nie wiem o co Ci chodzi, zdjęcie nie działa...w tytule postojówki i pozycje...a tu o mijania piszesz :crazy:
..postojówki włącza się manetką kierunkowsazu
teraz poprawilem ;) a o to zdjecie o co mi chodzi, by osobno zapalic postojowki a osobno do jazdy dziennej. A o to effekt tych zoltych zarowek. Same sie pala ale tylko dlatego ze odlacyzlem zarowki do jazdy dziennej. : ) U mnie nie ma tej manetki od kierunkowskazu, jest taki wlacznik.

Obrazek

I swiatla zapalaja sie automatycznie gdy wlaczam silnik : ) (oba i postojowki i do jazdy)

sorry ja nie znam sie na pojeciach tych swiatel bo ja z zzagranicy : )
Ostatnio zmieniony czw lip 02, 2015 01:25 przez kens1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

swiatla postojowe a pozycyjne

Post autor: Qto » czw lip 02, 2015 01:21

no i dalej nic nie wiem...może napisz co rozumiesz jako światła:
- postojowe
- pozycyjne
- dzienne
- mijania

...bo dalej nie wiem do czego zmierza tytuł tematu, wygląda na to, że nie ma nic wspólnego z tym o czym piszesz

świateł dziennych w Golfie nie ma (fabrycznie)...postojowe i pozycyjne to te same żarówki...ale w inny sposób się je włącza, pozycyjne włącznikiem świateł, postojowe manetką kierunkowskazu

edit: widzę że teraz jeszcze raz edytowałeś...aby tak zapalić światła, to przekręcasz włącznik świateł o jedną pozycję w prawo
...jeśli nie działa to albo masz jakiś nietypowy włącznik albo rzeźbę w instalacji świateł

kens1
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: swiatla postojowe a pozycyjne

Post autor: kens1 » czw lip 02, 2015 01:31

Qto pisze:no i dalej nic nie wiem...może napisz co rozumiesz jako światła:
- postojowe
- pozycyjne
- dzienne
- mijania

...bo dalej nie wiem do czego zmierza tytuł tematu, wygląda na to, że nie ma nic wspólnego z tym o czym piszesz

świateł dziennych w Golfie nie ma (fabrycznie)...postojowe i pozycyjne to te same żarówki...ale w inny sposób się je włącza, pozycyjne włącznikiem świateł, postojowe manetką kierunkowskazu

edit: widzę że teraz jeszcze raz edytowałeś...aby tak zapalić światła, to przekręcasz włącznik świateł o jedną pozycję w prawo
...jeśli nie działa to albo masz jakiś nietypowy włącznik albo rzeźbę w instalacji świateł
sorry nie znam sie na nazwach swiatel, ale znalazlem teraz. mieszkam w skandynawi i tu te wersje chyba tak maja ze sie automatycznie pala ale tylko tak podejzewam.

Chodzi mi o
-pozycyjne
-drogowe

Obrazek

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

swiatla postojowe

Post autor: Qto » czw lip 02, 2015 01:48

kens1 pisze:mieszkam w skandynawi
no to zmienia postać rzeczy...tam światła działają inaczej
kens1 pisze:nie znam sie na nazwach swiatel
drogowe - tzw długie
mijania - tzw krótkie
pozycyjne - chyba wiadomo
postojowe - to samo co pozycyjne, tyle że zapalone tylko po jednej stronie auta
dzienne - fabrycznie w Golfie nie ma...w Skandynawii jako dzienne używa się świateł mijania - w przypadku Golfa

to tak w skrócie...generalnie warto wiedzieć które światła to które...chociażby z przodu auta

kens1
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: swiatla postojowe

Post autor: kens1 » czw lip 02, 2015 01:52

Qto pisze:
kens1 pisze:mieszkam w skandynawi
no to zmienia postać rzeczy...tam światła działają inaczej
kens1 pisze:nie znam sie na nazwach swiatel
drogowe - tzw długie
mijania - tzw krótkie
pozycyjne - chyba wiadomo
postojowe - to samo co pozycyjne, tyle że zapalone tylko po jednej stronie auta
dzienne - fabrycznie w Golfie nie ma...w Skandynawii jako dzienne używa się świateł mijania - w przypadku Golfa

to tak w skrócie...generalnie warto wiedzieć które światła to które...chociażby z przodu auta
No to dziekuje za wyrozumialosc. Dzieki za wytlumaczenie, mi chodzi wlasnie o te krotkie ( te normalne) i pozycyjne (te zolte co sie na zdjeciu swieca) : ) chcialbym miec jak w europie ze osobno zapalac sobie kazde swiatlo, uwazam ze to jest bajer : ) takze z tym potrzebowal bym pomocy

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

swiatla postojowe

Post autor: Qto » czw lip 02, 2015 01:59

do zrobienia jest...i pewnie znajdziesz na forum co i jak trzeba zmienić. Ja niestety nie mam tego obczajonego w mk3

kens1
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: swiatla postojowe

Post autor: kens1 » czw lip 02, 2015 11:46

Qto pisze:do zrobienia jest...i pewnie znajdziesz na forum co i jak trzeba zmienić. Ja niestety nie mam tego obczajonego w mk3
Okej bede szukal dalej albo moze ktos mi cos pomoze, dzieki ; )

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”