VW Beta III by Grundig nie odtwarza kaset

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
ryszard.derbich
Mały gagatek
Mały gagatek
Auto: VW Golf III CL 1.4 KAT 1993
Silnik: ABD
Kontakt:

Post autor: ryszard.derbich » sob cze 27, 2015 19:22

Od pewnego czasu posiadam w swoim MK III takiego oto grajka:
Obrazek
Problem w tym, że radio gra jak nowe prócz magnetofonu. Ponawiam temat z racji tego, że było już to na forum oraz w czeluściach internetu ale nic nie daje mi jednoznacznej odpowiedzi co mogłoby być przyczyną. Gdy wsuwam kasetę zamiast fonii nic nie słychać. Nie podejrzewam żeby był to błąd w podłączeniu gdyż wszystkie kable zasilania są podłączone tak jak być powinny prócz niebieskiego (wersja CL '92) który jest zaizolowany, silnik krokowy przewija kasetę a na wyświetlaczu pojawia się monit o niej. Głowicę również czyściłem spirytusem i nic. Co może być przyczyną. Dodam, że radio nigdy nie było rozbierane. Czyżby głowica albo mechanizm są w jakiś sposób uszkodzone ??? A tak nawiasem to czy przycisk od autorewersera (ten u góry po lewej) powinien odbijać (być sztywny) po włożeniu kasety, bo zauważyłem, że jest zupełnie luźny i z kasetą czy bez wciskanie go nic nie daje (nie stawia oporu). Nie zmienia kierunku odtwarzania taśmy. Może to jest problem. Pomożecie, innym też się przyda.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr lip 01, 2015 23:39

moim zdaniem jest to pytanie odpowiednie na forum elektrody...

Awatar użytkownika
ryszard.derbich
Mały gagatek
Mały gagatek
Auto: VW Golf III CL 1.4 KAT 1993
Silnik: ABD
Kontakt:

Post autor: ryszard.derbich » czw lip 02, 2015 09:41

Już wiem co jest przyczyną i innym też chyba się bardzo przyda; mianowicie mechanizm kasety posiada autorewers do odtwarzania obydwu stron kasety z jednego jej położenia tak aby jej nie przekładać stroną A i B. Ten mechanizm osadzony jest na specjalnej sprężynie i ramieniu wysięgnika które dociska głowicę odtwarzającą do taśmy. Sprężyna wyleciała i ramię po włożeniu kasety do magnetofonu pozostaje w miejscu i dlatego nawet po maksymalnym "rozryraniu" radia w głośnikach nie ma fonii ani też żadnych trzasków. Także jest to uszkodzenie czysto mechaniczne a nie elektroniczne. W najbliższych dniach będę łatwił jakiś warsztat który mi to naprawi.
Oto cała filozofia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”