numer przekaźnika od halogenów

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

jasiu 9411
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jasiu 9411 » czw maja 21, 2015 23:03

witam serdecznie wie ktoś może jaki jest numer i jakie ma parametry przekaźnik od halogenów w golfie mk3. Z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam

luke320
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: luke320 » pt maja 22, 2015 07:19

Zdania odnośnie tego przekaźnika są podzielone w necie. Jedni piszą, że był, inni z kolei, że nie było.
Brak konkretu. W innym temacie też o to pytałem, niestety bez odpowiedzi.
viewtopic.php?f=140&t=564400" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pt maja 22, 2015 11:03

Przekaźnik 53 - stosowany w wielu VAGach do różnych rzeczy
...jakiś czas temu montowałem halogeny w aucie ze skrzynką bezpieczników jak w MK3. Oczywiście chciałem zrobić jak fabryka więc schematy w łapki i czytałem...

Wyczytałem tyle że przekaźnik jest zbędny, śmiało można wsadzić zworkę (jak dobrze pamiętam zworka była tam fabrycznie, auto z fabryki wyjechało bez halogenów i bez instalacji pod nie)

Przekaźnik ma 4 nóżki:
30 - +12V z linii X
85 - masa
86 - +12V z pinu 7 włącznika świateł (i wcale nie jest to wyjście na halogeny, napięcie pokazuje się po włączeniu świateł pozycyjnych)
87 - idzie do włącznika świateł pin 4 (po drodze przez bezpiecznik)... bez tego napięcia nie pokaże nam się napięcie na wyjściu z włącznika na halogeny.

Nie doszukałem się sensu takiego rozwiązania... w MK4 np przekaźnik działa w taki sposób, że rozłącza halogeny po zapaleniu świateł drogowych - jest to rozwiązanie fabryczne. Można też zrobić tak żeby prąd płynął przez przekaźnik zamiast przez włącznik.

W tym przypadku wygląda to tak, że przekaźnik pozwala nam włączyć światła przeciwmgielne dopiero po włączeniu świateł pozycyjnych... co wynika już z samego działania włącznika świateł - nie wyciągniemy pokrętła dopóki go nie przekręcimy o jedną pozycję w prawo.

Zworka zamiast przekaźnika nic nie zmienia...ja jednak dałem przekaźnik, tak jak widnieje w schematach serwisowych VW.

Gdybyśmy zakładali osobny włącznik do halogenów...to może miałoby to więcej sensu, ale przecież fabryka nie przewiduje takich rozwiązań :bajer:

Jeśli ktoś widzi sens montowania/działania tego przekaźnika to proszę podzielić się informacjami :)

luke320
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: luke320 » pt maja 22, 2015 14:58

Wielkie dzięki Qto, za obszerną wypowiedź.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”