Witam.
Mam problem z moim Golf'em 3 1.9 TDI 90km z 1998 roku, polega on na tym że kontrolka ładowania akumulatora raz się świeci np. przy stałym podjeździe pod górę na 4 biegu przy ok 70km/h powyżej 2000obr/min, przy stałej prędkości +90km/h też powyżej 2000obr/min lub chwilowym przyspieszaniu powyżej 2000obr/min. Kiedy zdejmę nogę z gazu lub zmniejszę obciążenie silnika kontrolka po jakiś 5s gaśnie lub gdy jadę wolniej niż 80km/h przy niskich obrotach do 1700 obr/min na 5 biegu. Problem pojawił się gdy ostro go pogoniłem bo musiałem włączyć się na ruchliwą trasę szybkiego ruchu (z 50 do 110km/h, nie powiem 3 i 4 bieg były do ok 4000obr/min).
Pytam się bo jestem ciekaw czy ktoś może miał podobny problem i wie jak go naprawić. Słyszałem że to może być coś z kabelkiem od kontrolki (podobno takim niebieskim dochodzącym do alternatora) lub z alternatorem/regulatorem. Pasek raczej wykluczam bo byłoby go dość mocno słychać gdyby się ślizgał.
Będę wdzięczy za wszelką pomoc
Świrująca kontrolka ładowania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Świrująca kontrolka ładowania
sprawdź woltomierzem czy faktycznie występują problemy z ładowaniem. Ale myślę, że regulator i/lub alternator do naprawy.
Re: Świrująca kontrolka ładowania
Dzięki za radę. Miałeś racje ładowania brak.
Jak wymieniłem alternator wszystko wróciło do normy.
Jak wymieniłem alternator wszystko wróciło do normy.