Przygasające światła mijania Golf IV

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

michalspeed4
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: michalspeed4 » wt kwie 14, 2015 23:55

Mam następujący problem ze swoim golfem IV, otóż przy zwiekszeniu obrotów na biegu jałowym przy około 2.5k obrotów przygasają światła mijania jak i podświetlenie FIS-A również zauważyłem ze w tym czasie słychać charakterystyczne kliknięcie prawdopodobnie przekaźników, sprawdzałem ładowanie alternatora jak i akumulator wszystsko jest w porządku, czy może ktoś wie co może być powodem moich problemów z góry dziekuje za pomoc bo niestety żaden mechanik nie jest mi w stanie pomóc.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr kwie 15, 2015 00:14

michalspeed4 pisze:przy zwiekszeniu obrotów na biegu jałowym przy około 2.5k obrotów przygasają światła mijania jak i podświetlenie FIS-A
za każdym razem ?

Więcej info o aucie...

michalspeed4
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: michalspeed4 » śr kwie 15, 2015 00:20

Tak problem powtarza się za kazdym przygazowaniu nawet przy tych samych obrotach. Każdy mechanik jak tylko podjzdzałem mówił ze regulator napięcia padniety musi być jednak jak pomierzyli napiecia to juz sie z tego wycofywali i nie potrafili mi pomóc. Dodam jeszcze ze w zimie przygasały mi tez światła jak np właczył sie ESP.

Auto to GOLF IV 1.9 TDI 90KM 2000rok.

bioly05011
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: bioly05011 » śr kwie 15, 2015 06:11

zdejm przewody z świec żarowych i podgrzewacza wody i sprawdź...

Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11

michalspeed4
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Przygasające światła mijania Golf IV

Post autor: michalspeed4 » śr kwie 15, 2015 11:12

bioly05011 pisze:zdejm przewody z świec żarowych i podgrzewacza wody i sprawdź...
Kolego jestes genialny miałes racje. Terz opowiem ci zrobiłem bo problem dalej nie jest rozwiązany otóz zdjałem kable z świec i z podrzewacza i odapliłem auto zauwżyłem ze już przy tych 2,5k obrotów nie ma tego kliknięcia i ŚWIATŁA NIE PRZYGASAJĄ następnie zeby dokładnie zlokalizowac problem załozyłem kable na podgrzewacz i ponowiłem próbe kliknięcie pojawiło sie tym razem ale ŚWIATŁA NIE PRZYGASAJĄ, wiec postanowiłem założyć i kable na świece zarowe okazało się ,ze ŚWIATŁA OD NOWA ZACZĘŁY PRZYGASAĆ to juz byłem pewny ze musi być cos ze świecami żarowymi odłczyłem podgrzewacz i tak jk przepuszczałem światła dalej przygasają. Teraz proszę o pomoć czy w takim razie świece zarowe robią jakieś zwarcie czym spowodowany jest ten problem?

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » śr kwie 15, 2015 12:23

michalspeed4, Wymieniałeś kiedykolwiek świece ? bo już się spotkałem z sytuacja ,że świece robiły zwarcie a właściwie za duże obciążenie - poprzez swoje wewnętrzne uszkodzenie ..

Jeśli nie wymieniałeś ich kilka lat = to warto to zrobić ( tylko najtańszych nie kupuj )

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

michalspeed4
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: michalspeed4 » śr kwie 15, 2015 12:32

I właśnie tu jest problem w Grudniu wymieniłem bo okzało się ,że nie grzeją i nie wymianiałem na jakies tandety tylko mm świece z firmy Beru. Chyba ze sie zjarały:(

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Re: Przygasające światła mijania Golf IV

Post autor: Haki » śr kwie 15, 2015 12:55

michalspeed4 pisze:I właśnie tu jest problem w Grudniu wymieniłem bo okzało się ,że nie grzeją i nie wymianiałem na jakies tandety tylko mm świece z firmy Beru. Chyba ze sie zjarały:(
Hmm wątpliwa sprawa -ale wszystko tak naprawdę może się zdarzyć ... Sprawdź na krótko przewodem podłączonym do + z aku czy iskrzą ...

2 rzecz - pod obudową AKU - masz przewód masowy - wyczyść miejsce do którego jest wkręcony + samo oczko szczotka druciana etc
3 rzecz - sprawdziłbym i wyczyścił porządnie masę z aku do silnika ...
wymiana - podmiana przekaźnika 103

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

michalspeed4
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: michalspeed4 » śr kwie 15, 2015 13:46

Ok dzieki sprawdzę to wszystko z przekaznikiem może być problem ale postaram się go gdzies zdobyć

bioly05011
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: bioly05011 » śr kwie 15, 2015 14:10

zrob taka jak Haki, pisze,ogólnie grzanie działa do uzyskania temp. płynu 60 ° ...

Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11

Awatar użytkownika
rotkeh
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: rotkeh » śr kwie 15, 2015 20:25

Może faktycznie jak wspomniał Haki , problem z przekaźnikiem sterowania świec żarowych- rozruchowych .
bioły05011 dobrze Cię nakierował z kabelkami
Haki wskazał wszystkie możliwe problemy
Ja dodam tylko że może przy wyższych obrotach wibracje powodują że przekaźnik się załącza (zwarcie lub styki główne odkształcone i zwierają w przekaźniku ),
Warto dla sprawdzenia podłączyć małą żarówkę (równolegle do świecy) i zobaczyć co się dzieje przy wyższych obrotach , czy zacznie świecić, mrugać itp.

Było 259Nm/112KM jest 308Nm /145KM Made in Daron7

michalspeed4
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: michalspeed4 » śr kwie 15, 2015 23:55

Dzięki wielkie za pomoc bo dużo mi podpowiedzielisvie zrobiłem tak jak Haki pisał narazie problem nie ustąpił jutro zmienię przekaźnik i dam znać czy pomogło.

michalspeed4
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: michalspeed4 » pt kwie 17, 2015 15:58

Nie udało mi się znaleść tego przekaznika wiec nie powiem wam czy to cos dało jedynie zuważyłem ze problem znika gdy sie silnik zrobi ciepły więc nie bede się tym przejmował i będe póki co tak jezdził...

bioly05011
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: bioly05011 » pt kwie 17, 2015 18:00

bo nie masz czym się przejmować tym bo tak jest ,a tak w ogóle pisalem Ci kilka postówwyzej że grzeją tak mniej więcej do uzyskania płynu 60°,dlatego pisałem byś zdjął przewody ze świec,bo myślałem że inne zwarcie może być...

dodam że nie każdy mechanik o tym wie i grzebie a i tak nic nie znajdzie...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”