Kolejność pinów w zamku drzwi

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

iksilak
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: iksilak » sob kwie 04, 2015 11:17

Witam. Szukam informacji jak w temacie. Przebrnąłem przez kilka tematów o centralnym ale nigdzie nie znalazłem opisu pinów przy zamku drzwi. Jest ich 8, wiem tylko, że piny 7 i 8 są od mikroczujnika odpowiedzialnego za światełka na drzwiach i oświetlenie wewnętrzne, a może mi ktoś opisać resztę?

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » ndz kwie 05, 2015 09:18

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1008637.html" onclick="window.open(this.href);return false; masz spakowane schematy

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » ndz kwie 05, 2015 09:20

Jeeezu czego was uczą w szkołach :banghead: Schemat w łapę i mamy

1. do silniczka
2. do silniczka
3. info czy otwarte/zamknięte
4. sygnał otwarcia/zamknięcia
5. info czy otwarte/zamkniętę
6. sygnał otwarcia/zamknięcia
7. masa
8. sygnał z mikrostyku czy drzwi zamknięte

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

iksilak
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: iksilak » pn kwie 06, 2015 00:05

grg474, to udało mi się ustalić ze zdjęć zamieszczonych na forum rozebranych zamków, ale 1,2 do silnika, który + i -, czy silnik obraca się zawsze w jedną stronę czy w zależności od zamykanie - otwieranie zmienia kierunek obrotu więc i +- na pinach 1,2 się zmienia? 3,5 który otwarcie a który zamknięcie? To samo 4,6 który zamknięcie a który otwarcie? Pin 7 to zasilanie wszystkich mikroczujników, czy tam przypadkiem nie jest podpięty +12V a nie masa? Schematu nie posiadam, nie znalazłem szczegółowego, są tylko modułowe, a w poście na elektrodzie z linku podanego wyżej jest schemat zamka pneumatycznego.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » pn kwie 06, 2015 08:36

iksilak pisze:ale 1,2 do silnika, który + i -,
weź zamek, podłącz na stałe i zobaczysz co się stanie z zamkiem - ja nie będę testował bo mi szkoda zamka i silniczka
iksilak pisze:To samo 4,6
bierzesz miernik w łapę i sprawdzasz... tak w ogóle to wystarczy w wyszukaj wpisać jak się podpina uniwersalną centralkę alarmu , pod które piny i tam masz napisane jasno (sterowanie masą)
iksilak pisze:Pin 7 to zasilanie wszystkich mikroczujników, czy tam przypadkiem nie jest podpięty +12V a nie masa?
bosze... czemu ludzie nie korzystają z mózgu i schematów (bez urazy) patrzysz w schemat i masz
Obrazek
jak myślisz co będzie jak podasz + zamiast masy ...
iksilak pisze:Schematu nie posiadam, nie znalazłem szczegółowego
chwila szukania i masz tu schemat który jest również dobry

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

iksilak
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: iksilak » czw kwie 09, 2015 12:39

Noo, to mi pomogłeś panie "korzystający z mózgu" (bez urazy). Spróbuj z tych schematów odczytać który czujnik wskazuje zamknięcie, otwarcie i obrót kluczyka, nawet nie odczytasz, czy sygnał zamknięcia /otwarcia to mikrostyk zwart czy rozwarty. Oczywiście do się to ustalić miernikiem TYLKO TRZEBA MIEĆ SIŁOWNIK (zamek z siłownikiem centralnego). Ze schematów widać układ podłączenia oryginalnego z masą na pin 7. Tylko w moim Golfie nie ma elektryki, jest tylko mikrostyk w zamku na zamknięcie drzwi (w układzie z elektryką pin 7 i 8 ) i w takim wariancie mikrostyk steruje plusem (sprawdzone miernikiem) i w moim układzie, gdzie nie będę stosował oryginalnych układów komfortu tylko sterownik uniwersalny z pilotem, to sterowanie zostaje na plusie, dlatego schematy oryginału mi nie pomogą i dla tego potrzebowałem dokładne info o pinach zamka. Nie wiem w którym miejscu przeczytałeś, że chcę podłączyć do silniczka sterującego zamkiem (pin 1 i 2) jakieś napięcie na stałe? Pytałem, czy biegunowość jest stał czy zmienna, u innych producentów bywa tak, że silniczek obraca się tylko w jedną stronę, pierwsza faza to zamknięcie i rozłączenie silniczka mikrostykiem aż do momentu sygnału otwarcie i dalszy obracanie w tym samym kierunku powoduje otwarcie i powrót do stanu pierwotnego oraz rozłączenie mikrostykiem aż do kolejnego sygnału zamknięcie. Czytaj panie "korzystający z mózgu" (bez urazy) ze zrozumieniem. Jak pisałem, schematy oryginalnej instalacji niewiele mi pomagają do stworzenia własnego układu, a ich poszukiwanie na forum nawet przy użyciu funkcji szukaj jest zbyt czasochłonne - wyszukiwarka wyrzuca ponad 60 stron tematów, przy wpisaniu więcej parametrów i tak jest sporo stron tematów a schemat jest gdzieś w czwartym temacie na drugiej stronie tematów w 24 z 37 postów - dzięki za przeglądanie tego wszystkiego, tym bardziej, że większość postów to bzdury.
Mimo to dzięki za pomoc, bo coś z tego skorzystałem. Mam też już zamki i układ gotowy.

Tak dla zamknięcia tematu gdyby ktoś szukał takich informacji:
(dla podłączenia oryginalnego)
piny 1 i 2:
1+, 2- taki impuls na otwarcie, 1-, 2+ impuls na zamknięcie;
pin 7 masa, podaje masę na wszystkie mikrostyki w zamku;
pin 8 mikrostyk zamknięcia drzwi, gdy zamknięte jest rozwarty, otwarte - zwarty;
piny 4 i 6 sygnalizują obrót kluczyka w zamku, gdy kluczyk w pozycji wyjściowej na obu pinach brak sygnału, obrót na zamknięcie pojawia się masa na pin 4, obrót na otwarcie pijawia się masa na pin 6;
pin 5 wskazuje otwarcie zamka (odryglowanie), gdy otwarty (odryglowany) na pin 5 jest masa, gdy zamknięty (zaryglowany) na pin 5 brak sygnału;
pin 3 powinien analogicznie wskazywać zamknięcie zamka(zaryglowanie) ale w moich zamkach jest cały czas sygnał a na zdjęciach rozebranych zamków zauważyłem, że mikrostyk od 3 pinu nie jest montowany (nie wiem czy we wszystkich zamkach, czy zależy to od wersji.

Temat do zamknięcia, jak ktoś ma coś do dodania o pinach to pisać, jak nie to nie pisać - temat jest o pinach zamka i o niczym więcej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”