To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość jeśli wrzuciłem posta w złym dziale.
W moim Golfie 7 mam biksenony Basic. Podczas wczorajszych opadów zauważyłem, że parują one od środka.
Po próbie umówienia się na serwis dostałem następującą odpowiedz
Czy ktoś na forum spotkał się z tym problemem? Czy tłumaczenie ASO jest zgodne z prawdą? Czy cisnąć ich o naprawę gwarancyjną?idoczne zaparowanie szyby osłaniającej jest właściwością nowoczesnych układów oświetlenia, uwarunkowaną ich konstrukcją. Dotyczy to reflektorów wszystkich producentów i nie ma wpływu na działanie ani na żywotność reflektorów.
- Widoczne zaparowanie nie jest oznaką przedostania się wody na skutek nieszczelności.
- Z uwagi na zastosowane materiały korozja nie może wystąpić.
- Nie powoduje to utraty wiązki światła lub oślepiania, ponieważ po włączeniu reflektora powierzchnia, przez którą przechodzi światło, zostaje osuszona.
Sprawdzanie na postoju - zgodnie z informacją producenta, powierzchnia, przez którą przechodzi światło powinna odparować przez krótki czas (ok. 30 min) po włączeniu reflektora. Jeśli po tym czasie powierzchnia, przez którą przechodzi światło, nie odparuje lub po wewnętrznej stronie szyby osłaniającej będą ściekać krople, należy sprawdzić szczelność reflektora. Należy przy tym najpierw zwrócić uwagę na to, czy osłona jest prawidłowo osadzona.
Wilgoć zawarta w powietrzu ma tendencję do osadzania się w zimnych miejscach. We włączonych reflektorach powstaje ciepło, które jest odprowadzane przez otwory wentylacyjne (układ otwarty). Jeśli światło zostanie wyłączone, jego temperatura spada i poprzez wentylację może zostać zassane zimne, wilgotne powietrze. To powietrze osadza się na najzimniejszych miejscach od wewnątrz szyby, powodując jej zaparowanie. W przypadku reflektora jest to przede wszystkim szyba osłaniająca. Jest to normalny proces fizyczny! Tak było zawsze, jednak z uwagi na stosowane wcześniej klosze z wyżłobieniami było to mniej widoczne lub nie było widoczne wcale.
Zaparowanie znika na postoju lub podczas jazdy.
Zaparowanie może się jednak ponownie pojawić!
Wymiana światła nie rozwiązuje w tym przypadku problemu!
Pozdrawiam