Witam serdecznie, mój problem polega na tym że świeci mi się kontrolka poduszek i jedyny błąd poduszek jaki komp wykrywa to błąd o numerze: 00654 - napinacz kierowcy. (samochód nie brał udziału w kolizji, wypadku itp.)
Powiedzcie mi w czym tkwi problem?? Co trzeba naprawić i jak się do tego zabrać bo brak mi pomysłów... Kiedyś miałem błąd air-bag'ów przez czujnik zderzenia bocznego który wymieniłem, ale teraz nie wiem czy muszę wymienić całą rolkę pasa czy jak?? Jeśli macie pomysły to pisać, informować. Aha... może zadam głupie pytanie, ale powiedzcie mi czy w razie "W" poduszka wystrzeli i urwie mi łeb bo napinacz nie zadziała czy jak ;P??? Z góry dzięki za info i pozdrawiam.
PS: Jeśli ktoś chce napisać że mam korzystać z opcji "szukaj" to oświadczam że szukałem ale jakoś nie widzę nawet podobnego tematu na forum.... Pozdrawiam.
Błąd 00654 - W czym tkwi problem???
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Jak dobrze pamiętam wtyczka jest widoczna po demontażu dolnej części słupka B...na początek rozpiąć wtyczkę, zobaczyć czy wszystko z nią ok, psiknąć "kontaktsprejem", podłączyć, usunąć błąd.
Ok, a jest to prawda że tylko konkretnym programem można diagnozować poduszki, ponieważ jak zrobi się diagnozę innym to może to spowodować kolejny błędy etc. ??
VW Golf MK4 130 PS, Skoda Octavia II FL 1.6 MPI
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
nie do końca... VAG uszkadza sterowniki z lat 2000-2001, nr "wadliwego" sterownika łatwo można znaleźć na forum czy na googlach
Dobra, dzięki Z tą wtyczką zrobię jak mówiłeś ale już jakiś czas temu to oglądałem tam i raczej to nie będzie to.... choć "kontakt" potrafi czynić cuda ;P. Jednak gdyby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł to proszę o podpowiedzi . Może ktoś miał coś podobnego?? No i czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć na moje pytanie dot. bezpieczeństwa przy ewentualnym wypadku .
Jako że problem nie ustąpił pomimo tego iż instalacja i wtyczka jest ok to mam pytanie: czy czujnik zderzenia bocznego musi być o konkretnym numerze?? czy jest to obojętne?? Bo numer części jest taki sam lecz jak widzę czujniki mają różne numery. Jeśli ktoś jest w stanie mi pomóc to będę wdzięczny.