Czujnik otwarcia klapy bagażnika

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

nowicujusz
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: nowicujusz » sob lut 28, 2015 20:08

Po otwarciu klapy bagażnika nie świci mi się kontrolka na desce rozdzielczej. Udało mi się znaleźć który pin w module komfortu odpowiada za tą funkcję i z tego co udało mi się doczytać to w momencie otwarcia powinna być podawana masa na ten przewód. Jak sprawdzić miernikiem czy rzeczywiście ta masa tam jest? Do tego przewodu dołączony jest przewód od alarmu i czy mogę miernikiem jeden przewód podpiąć do miejsca łączenia tych kabli a pod 12V a drugi pod ten przewód od masy i sprawdzić czy podczas otwarcia klapy wyświetli się na mierniku coś?

Wiem, że to trochę głupie pytanie ale elektryka to dla mnie czarna magia i nie chciałbym czegos popalić.

bioly05011
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: bioly05011 » sob lut 28, 2015 20:19

miernik w dłoń...jeden koniec z modułu drudi od czujki,sprawdzić przejście,również dobrze możesz podać mase na ten pin modułu i zobacz

Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11

nowicujusz
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: nowicujusz » sob lut 28, 2015 20:22

Ten pomysł z podaniem masy jest dobry tak jutro zrobię. Podpinać pod czujkę za bardzo nie chcę bo musiałbym rozebrać klapę bagażnika.

bioly05011
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: bioly05011 » sob lut 28, 2015 20:50

wtedy masz pewność ,ze od modułu do zegarów jest ok,wiec szukasz przerwy od kostki od modułu do czujki,od niczego sprawdź kable w gumowych przelotkach klapa/karoseria...również a przede wszystkim czujke w zamku

Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » ndz mar 01, 2015 01:48

Pytanie czy kontrolka kiedykolwiek świeciła...
Przerabiałem już kilka instalacji gdzie kabel przy liczniku był, masa z zamka pojawiała się na wtyczce od komfortu...a kontrolka nie świeciła :kac: Trzeba wtedy połączyć kabel z komfortu z kablem z licznika...
W schematach te kable są połączone...w praktyce już tak kolorowo nie jest.
nowicujusz pisze:Podpinać pod czujkę za bardzo nie chcę bo musiałbym rozebrać klapę bagażnika
możesz też sprawdzić przejście pomiędzy danym pinem (przy wtyczce komfortu) a masą... tak samo jak podać masę bezpośrednio na ten pin - na to samo wyjdzie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”