Kierunkowskaz - włącza się co jakiś czas

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

seebst
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: seebst » ndz lut 01, 2015 12:20

VW Bora 1999r.
Mam w aucie taki problem, nietypowe zjawisko, że wówczas, kiedy przełączę manetkę od kierunkowskazów na dół, czyli włączę prawą stronę, w momencie jego automatycznego wyłączenia, kiedy po wyprostowaniu kierunkowskaz odbije, po chwili ten sam kierunek (prawa strona) potrafi co jakiś czas jeszcze zamrugać. Czasami raz, czasami dwa, trzy razy i koniec. Zjawisko to w ogóle nie występuje, gdy prawy kierunek tylko dotknę (czyt. przytrzymam, ale nie wcisnę na stałe), ani, gdy wcisnę na stałe lewy kierunek. Z lewą stroną jest wszystko dobrze, nawet gdy podobnie jak z prawą stroną - kierownica odbije, kierunek wyłączy, on już się sam nie włączy.
Dodam tylko, że posiadam moduł "inteligentnych" kierunkowskazów, który w zasadzie mam założony od bardzo długiego czasu, przeszło cztery lata, jak i nie więcej i nigdy nie miałem żadnych problemów z nim. Nacisnę lekko manetkę to kierunek uruchamia się na trzy mrugnięcia i się wyłącza.
Ogólnie moduł ten działa bez zarzutów, przerywacz, wydaje mi się, że chyba też - światła awaryjne włączają się normalnie z chwilą wciśnięcia przycisku i tak samo się wyłączają. Wydaje mi się, że problem może tkwić w samej manetce, ale wolę się upewnić, żeby niepotrzebnie nie rozbierać.
Podsumowując - problem występuje tylko z prawym kierunkiem, tylko wtedy, kiedy wcisnę manetkę na trym ciągłego mrugania w prawo i wówczas, gdy kierownica automatycznie go wyłączy, ten sam kierunek po jakimś (nie od razu, tylko po kilku sekundach nawet) czasie potrafi jeszcze z jeden raz zamrugać, po chwili drugi raz (pojedyncze mrugnięcie). Problem ten absolutnie nie występuje, gdy lekko przytrzymam manetkę i puszczę, ani tym bardziej na lewej stronie - tam wszystko jest ok.

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » ndz lut 01, 2015 13:11

manetka do rozebrania i wyczyszczenia ... Zobacz czy w owym module wszystko jest ok .. może coś się zabrudziło - zaśniedziało ...

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

Awatar użytkownika
amatorek
Użytkownik
Użytkownik

Re: Kierunkowskaz - włącza się co jakiś czas

Post autor: amatorek » ndz lut 01, 2015 14:38

Ja bym zaczął od modułu,manetka jak jest na zero to nie prawa nic mrugać.(czyszczenie nie zaszkodzi)

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » ndz lut 01, 2015 15:50

Problem leży w manetce. Jak odłączysz moduł to problem zniknie...ale problemem jednak jest wyrobiona manetka. Zdarza się to nawet w nowszych autach, z fabrycznie montowanymi komfortowymi kierunkami
seebst pisze:kiedy przełączę manetkę od kierunkowskazów na dół, czyli włączę prawą stronę
w dół to zwykle włącza się lewy kierunkowskaz :crazy: ...ale mniejsza o to

seebst
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: seebst » ndz lut 01, 2015 16:02

Qto pisze:Jak odłączysz moduł to problem zniknie
Mam go, niestety, przylutowanego do przewodów od przerywacza.
Qto pisze:Problem leży w manetce. Jak odłączysz moduł to problem zniknie
Nie kumam :D
Ale tak jak podejrzewałem - manetka. Trudno, będzie cieplej to się za to zabiorę. Boję się tylko kierownicy odkręcać, poducha itp. :)
Ale dzięki za odzew :)

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » ndz lut 01, 2015 16:21

seebst pisze:Qto napisał(a):
Problem leży w manetce. Jak odłączysz moduł to problem zniknie

Nie kumam
po odłączeniu modułu problem zniknie...bo to moduł powoduje że kierunek mruga, ale moduł jest załączany przez wyrobioną manetkę. Bez modułu, sama manetka podczas odbijania spowoduje najwyżej jedno mrugnięcie. Nie wiem czy teraz kumasz...nie mam głowy aby jakoś sensownie to opisać :)

seebst
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: seebst » ndz lut 01, 2015 17:01

Spoko spoko, już rozumiem. Jakbym miał go tylko podłączonego przez kostkę, czy coś podobnego - nie byłoby problemem, ale przylutowałem go sobie do do przewodów, porządnie zaizolowałem, więc nie chce mi się teraz tego z powrotem ciąż, odlutowywać itp., skoro już wiadomo, co jest powodem :)
Raz już manetkę wymieniałem - wpierw nie działał tempomat. Teraz kierunki się chrzanią :D
Raz jeszcze podziękował :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”