Problem jest następujący: tydzień temu w czasie jazdy radio zaczęło się włączać i wyłączać, wypiąłem panel i nie przykuwałem w czasie jazdy do tego uwagi. Po wyjechaniu z terenu zabudowanego zauważyłem że światła są jakby słabsze. Oświetlenie licznika było znikome, wskazówki od paliwa i temperatury padły a dioda od świateł drogowych nie świeciła. Wszystko działo się na włączonym nawiewie, światłach przeciwmgielnych, nawigacji. Zatrzymałem się- nie było już kierunków. Nie gasiłem silnika, wyłączyłem tylko nawiew, przeciwmgielne, nawigacje i światła. Minęły z dwie minuty i wskazówki od temperatury i paliw wróciły do swojego poziomu.
Po dojechaniu do domu i wyłączeniu silnika, motor ponownie już się nie odezwał.
Kolejnego dnia po naładowaniu aku wszystko było ok, pojechałem do znajomego mechanika, sprawdził ładowanie- ładowanie na poziomie 14.70
Wracałem do domu, wszystko było ok.
Następnego dnia po powrocie z pracy znowu to samo- światła słabe w uj, wskazówki nie działają.
W piątek przełożyłem aku z drugiego samochodu.
Wczoraj wracałem z pracy -dalej to samo. Dojechałem do domu, zostawiłem Gofra na uruchomionym silniku, z wyłączonym radiem i nawiewem na włączonych światłach mijania i po chwili wskazówki wskazywały poprawnie.
Macie jakieś sugestie ? ?
Gdyby to była wina alternatora to chyba dioda by się świeciła. Na włączonym zapłonie świeci, po uruchomieniu silnika gaśnie. Aku wykluczam. Co dalej ? ?
Brakuje prądu 1.6 RF
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Brakuje prądu 1.6 RF
Masa - wyczyść połączenia masowe. Klemy, kabel od alternatora... - myślę że objawy przejdą