Witajcie! Mam na imię Mateusz i od nieco ponad roku śmigam VW Borą 1.6 16V BCB z LPG, jestem z Wielkopolski. Dzisiaj dołączyłem do Waszego forum i trochę mi głupio, że od razu przychodzę z problemem, ale nie wiem co jest nie tak i nie mogę znaleźć w internecie żadnych informacji na temat mojego problemu.
Przedstawię wszystko po kolei, aby było jasne o co chodzi.
Problem pojawił się względnie niedawno i dotyczy oświetlenia wnętrza, wg mnie powiązanego z centralnym zamkiem.
Wygląda to tak: wsiadam do auta, odpalam, ruszam. Po ruszeniu zaryglowują się drzwi (uruchomiłem to kiedyś VAGiem). Dojeżdżam na miejsce, gaszę auto, wyciągam kluczyk ze stacyjki i w tym momencie zapala się oświetlenie wnętrza. W chwili, gdy pierwszy raz pociągnę za klamkę, żeby odryglować zamek, słychać pstyknięcie w okolicach kierownicy, oświetlenie gaśnie i od tego momentu działa ono na zasadzie, że po otwarciu drzwi świeci, po zamknięciu od razu gaśnie bez tego kilkunasto-sekundowego opóźnienia i bez efektu ściemniania się, tylko tak jak to było w starych samochodach, powyższa sytuacja ma miejsce przy otwarciu i zamknięciu którychkolwiek drzwi.
Zjawisko to ustąpiło po naładowaniu akumulatora, jednak po kolejnym ładowaniu wróciło (lubię podładować aku z raz w tygodniu, bo ostatnio jeżdżę tylko do pracy ~ 6 km w jedną stronę, a auto stoi 24/7 pod chmurką). Zdarzyło się też między tymi ładowaniami kilka razy, że nie migała czerwona kontrolka na drzwiach po zamknięciu auta. Centralka od zamka była dokładana, bo fabrycznie był centralny na zasadzie, że gdy zamknę kluczem jedne drzwi to zamyka się reszta, ale nie było pilota.
Co może być winne? Moduł komfortu, akumulator (ma z 3 lata, ale z tego co wiem to był katowany na krótkich odcinkach, więc stan może być różny), coś jeszcze innego?
Problem z oświetleniem wnętrza i centralnym zamkiem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
nie spotkałem się z takim problemem ale...
rozumiem, że wlączyłeś to w kanele 3 komfortu...włącz też opcję kanału 4 - bo zwykle to idzie w parze - i zobacz czy coś się zmieniło#Pedro pisze:Po ruszeniu zaryglowują się drzwi (uruchomiłem to kiedyś VAGiem)
Może nieprecyzyjnie się wyraziłem, włączył mi to mój mechanik przy okazji jakiejś naprawy. Tylko dlaczego to zjawisko pojawiło się dopiero po dłuższym czasie od włączenia tej funkcji. W sumie to zaczęło się dziać mniej więcej na początku zimy.
PS, czy Wy też macie tak, że po zgaszeniu silnika i wyjęciu kluczyka auto nie odryglowuje się samo? U mojej dziewczyny w Polo IV i u znajomego w Passacie B5FL po wyjęciu kluczyka wszyzstkie zamki się odryglowują.
PS, czy Wy też macie tak, że po zgaszeniu silnika i wyjęciu kluczyka auto nie odryglowuje się samo? U mojej dziewczyny w Polo IV i u znajomego w Passacie B5FL po wyjęciu kluczyka wszyzstkie zamki się odryglowują.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
to właśnie włącza się w kanale 4...#Pedro pisze:PS, czy Wy też macie tak, że po zgaszeniu silnika i wyjęciu kluczyka auto nie odryglowuje się samo? U mojej dziewczyny w Polo IV i u znajomego w Passacie B5FL po wyjęciu kluczyka wszyzstkie zamki się odryglowują.
Aaa ok. To podjadę do niego albo poszukam kogoś z forum z vagiem w okolicy i zobaczę co dalej.