Nie działa rozrusznik
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Nie działa rozrusznik
Witam spotkała mnie dziwna niespodzianka dzisiaj pod sklepem przy próbie odpalenia silnika usłyszałem tylko chwilowy dźwięk rozrusznika dosłownie na 1 sekundę i po tym już rozrusznik nie gada nie słychać ani bendiksu ani automatu nic nie słychać po przekręceniu stacyjki w pozycję rozruch. Przejrzałem podobne tematy i obstawiam albo brak plusa albo po prostu padł rozrusznik. Czy jest jakiś bezpiecznik od ruzrusznika lub przekaźnik ?
Przed tym przykrym doświadczeniem nigdy się tak nie działo, kostka stacyjki jest ok bo jak przekręcam kluczyk w pozycje rozruch to gaśnie podświetlenie włącznika świateł czyli prąd jest przekazywany. Jutro postaram się sprawdzić kabel + dochodzący do rozrusznika i podać mu bezpośrednio napięcie.
Silnik 1.8T AUQ rozrusznik pod skrzynie 6 gang. Przebieg 203 tys
Przed tym przykrym doświadczeniem nigdy się tak nie działo, kostka stacyjki jest ok bo jak przekręcam kluczyk w pozycje rozruch to gaśnie podświetlenie włącznika świateł czyli prąd jest przekazywany. Jutro postaram się sprawdzić kabel + dochodzący do rozrusznika i podać mu bezpośrednio napięcie.
Silnik 1.8T AUQ rozrusznik pod skrzynie 6 gang. Przebieg 203 tys
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Nie działa rozrusznik
jeśli to nie automat to między stacyjką a rozrusznikiem nic nie ma.
Czyli...stacyjka, automat na rozruszniku lub sam rozrusznik.
Czyli...stacyjka, automat na rozruszniku lub sam rozrusznik.
Nie działa rozrusznik
akumulator nówka bosch s4 zawsze palił nawet po 2 tygodniach stania.
Nie dało mi to spokoju wyciągnąłem aku i podstawkę z pod niego. Podałem napięcie bezpośrednio z akumulatora na rozrusznik i nic jedynie światełko włączyło się wewnątrz auta. Rozrusznik skończył swój żywot...
Nie dało mi to spokoju wyciągnąłem aku i podstawkę z pod niego. Podałem napięcie bezpośrednio z akumulatora na rozrusznik i nic jedynie światełko włączyło się wewnątrz auta. Rozrusznik skończył swój żywot...
-
- VWGolf.pl Killer
Nie działa rozrusznik
na który przewód podałeś plusa,na ten cienki co załącza elektromagnes?
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
- Qto
- _
- Kontakt:
Nie działa rozrusznik
przecież tam jest + ...kabel jest połączony bezpośrednio z plusem aku. Na cienki trzeba podać +jak nie zagada to rozrusznik albo automat - stacyjka odpada. Pamiętaj aby auto było "na luzie"Fastener pisze:+ podałem na ten gruby
Nie działa rozrusznik
Chwila Chwila ... akumulator całkiem odłączyłem od instalacji i tam gdzie jest + na stałe gruby podałem + a na cienki podałem ( - ). Qto z twojej odpowiedzi wynika, że nie trzeba podawać napięcia ujemnego to jak to jest ?
- Qto
- _
- Kontakt:
Nie działa rozrusznik
na gruby plus - przy czym musi on być podany solidnym kablem bo solidny prąd tam płynie. Na cienki kabel też podajesz plus - normalnie podaje go stacyjka
-
- VWGolf.pl Killer
Nie działa rozrusznik
kolega Qto, dobrze ci pisze gruby przewód plus od aku stały,cieńki przewód plus dopiero jak przekręcisz na rozruch (że tak napiszę sygnałowy),obudowa rozrusznika masa aku stała...
załóż aku ,podepnik klemy,przełącz stacyjkę na kontrolki,auto na luz,weź kawałek kabla dotknij do plusa na aku i przystaw w to miejsce co jest wpinany cienki na rozruszniku,jeśli zapali ,kostka stacyjki do wymiany jeśli nic się nie odezwie elektromagnes ,równie dobrze miernik możesz wziąć lub kontrolkę wpiąć w ten cieńki ,drugi koniec zaś do masy aku ,przekręcasz na rozruch ,jeśli pokaże się napięcie lub kontrolka zaświeci ,rozrusznik do wyjęcia...
załóż aku ,podepnik klemy,przełącz stacyjkę na kontrolki,auto na luz,weź kawałek kabla dotknij do plusa na aku i przystaw w to miejsce co jest wpinany cienki na rozruszniku,jeśli zapali ,kostka stacyjki do wymiany jeśli nic się nie odezwie elektromagnes ,równie dobrze miernik możesz wziąć lub kontrolkę wpiąć w ten cieńki ,drugi koniec zaś do masy aku ,przekręcasz na rozruch ,jeśli pokaże się napięcie lub kontrolka zaświeci ,rozrusznik do wyjęcia...
Ostatnio zmieniony ndz sty 18, 2015 22:19 przez bioly05011, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
Nie działa rozrusznik
To źle coś sobie to wyobraziłem idę do garażu jeszcze raz to sprawdzić tak jak być powinno.
Niestety nawet takie podłączenie ( + i - na swoim miejscu do akumulatora a dodatkowy kabel z + na ten cienki ) nic nie daje. Rozrusznik jak umarł tak nie gada. Macie może informacje czy rozrusznik z diesla 1.9tdi 115 130 i 150 koni będzie pasował do mojego AUQ 180 koni ? Oczywiście rozrusznik pod skrzynie 6 biegów.
Zrobione tak jak wyżej napisano jednak bez kluczyka przekręconego na zapłon.
Niestety nawet takie podłączenie ( + i - na swoim miejscu do akumulatora a dodatkowy kabel z + na ten cienki ) nic nie daje. Rozrusznik jak umarł tak nie gada. Macie może informacje czy rozrusznik z diesla 1.9tdi 115 130 i 150 koni będzie pasował do mojego AUQ 180 koni ? Oczywiście rozrusznik pod skrzynie 6 biegów.
Zrobione tak jak wyżej napisano jednak bez kluczyka przekręconego na zapłon.
Re: Nie działa rozrusznik
Czemu chcesz wymieniać rozrusznik?
Wyciągnij go i trzeba rozebrać,może tylko szczotki należy wymienić ?
Wyciągnij go i trzeba rozebrać,może tylko szczotki należy wymienić ?
Nie działa rozrusznik
Jutro go wyciągnę z auta i zawiozę do jakiegoś elektromechanika może uda się go ożywić. Kolego amatorek głównie to zależy mi na czasie bo auto codziennie potrzebne. Dla potomnych z tego co sprawdzałem po numerach to do silnika AUQ rozrusznik pasuje tylko po numerach w silnikach diesla ASZ/ARL występuje rozrusznik o innych numerach.
-
- VWGolf.pl Killer
Nie działa rozrusznik
z chwilą jak podałeś plusa w to miejsce co ten cienki jest wpinany (oczywiście ten cienki od stacyjki wypięty)i nic się nie odzywa czyli rozrusznik do sprawdzenia ,elektromagnes zdechł ,gdyby były szczotki ,elektromagnes wyrzucał by bendiks ,ale by nie kręcił a tu jest cisza...
od diesla nie pasuje...
sorki poprawka pasuje ale z audi A3 1,9tdi/ASZ(z quattro tez),
od diesla nie pasuje...
sorki poprawka pasuje ale z audi A3 1,9tdi/ASZ(z quattro tez),