Witam.
Wczoraj wieczorem zabrałem się za wymianę spalonej żarówki od światła mijania. Oczywiście zabrałem się za wymianę obu przodów tak więc do lewego reflektora dostałem się poprzez wyjęcie akumulatora.
Po wymianie samochód odpalił bez problemu i dojazd około 5km do domu odbył się bez problemu.
Rano chcąc jechać do pracy zaczęły się dziać cuda. Pierwszy raz spotykam się z takim przypadkiem więc spróbuję to pisać najlepiej jak potrafię:
- czerwona kontrolka od zamka centralnego w drzwiach normalnie miga
- deska, klimatyzacja, radio - podświetlenie działa
- problem: przy próbie zapalenia samochodu następuje jakby jeden/dwa obroty (na słuch) i następnie piszczący sygnał dźwiękowy
- przy ww. pisku elektroniczne zegary się wyłączają i zamiast wyświetlać godzinę/przebieg są przypadkowo rozmieszczone kreski
Czy jest to dosyć powszechna usterka? Czy mogłem zrobić coś nie tak w trakcie wymiany żarówek?
Z góry dziękuję za każdą chęć pomocy.
Samochód odmówił posłuszeństwa. Piszczący sygnał.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
słaby akumulator powoduje takie cuda na desce , może po prostu padł?
Akumulator podpięty pod prostownik i wskazówka rzeczywiście dojechała aż do "5tki".
Tutaj dodatkowe pytanie z mojej strony czy istnieje jakaś szansa, że przy podłączaniu go z powrotem popełniłem jakiś błąd i to mogło spowodować rozładowanie?
Tutaj dodatkowe pytanie z mojej strony czy istnieje jakaś szansa, że przy podłączaniu go z powrotem popełniłem jakiś błąd i to mogło spowodować rozładowanie?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
nie, jeżeli sytuacja się powtórzy to zmierz pobór prądu w aucie...ale pewnie zakończy się na kupnie nowego aku. Warto też wyczyścić klemy, punkty masowe pod podstawą akumulatora, kable przy rozruszniku i alternatorze...
Naładowanie pomogło
Uważam, że temat nadaje się do zamknięcia
Uważam, że temat nadaje się do zamknięcia