Alternator wzbudza się po dodaniu gazu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Po odpaleniu silnika kontrolka alumulatora na desce nie gaśnie aż do czasu przygazowania silnika tak do ok 2000obr/min. Natomiast problemu nie ma jeśli silnik odpalę przygazuję do 2000tys obr (gasząc kontrolkę akumulatora na desce) wyłączę silnik i za chwilę znowu odpalę. Wtedy kontrolka gaśnie sama bez przygazowania. Akumulatora napięcie ma 12,6Vwiec ok. Po włączeniu silnika i ze świecącą sie kontrolką akumulatora na desce rozdzielczej napiecie spada do coś ok 11,9V więc widać że w tym czasie nie ma ładowania i całe zasilanie idzie z bateri tj. akumulatora. Po przygazowaniu gdy kontrolka gaśnie napiecie uzyskuje coś ponad 14,2V czyli widać że jest ładowanie. Takie napiecie już sie trzyma bez względu na obroty 900-3000 i kontrolka też juz sie nie zapala więc regulator napiecia działa chyba prawidłowo. Jeśli to możliwe proszę o pomoc. Samochód to Bora 1998 1,9tdi z AHF 110koni. Pozdrawiam.
Po odpaleniu silnika kontrolka alumulatora na desce nie gaśnie aż do czasu przygazowania silnika tak do ok 2000obr/min. Natomiast problemu nie ma jeśli silnik odpalę przygazuję do 2000tys obr (gasząc kontrolkę akumulatora na desce) wyłączę silnik i za chwilę znowu odpalę. Wtedy kontrolka gaśnie sama bez przygazowania. Akumulatora napięcie ma 12,6Vwiec ok. Po włączeniu silnika i ze świecącą sie kontrolką akumulatora na desce rozdzielczej napiecie spada do coś ok 11,9V więc widać że w tym czasie nie ma ładowania i całe zasilanie idzie z bateri tj. akumulatora. Po przygazowaniu gdy kontrolka gaśnie napiecie uzyskuje coś ponad 14,2V czyli widać że jest ładowanie. Takie napiecie już sie trzyma bez względu na obroty 900-3000 i kontrolka też juz sie nie zapala więc regulator napiecia działa chyba prawidłowo. Jeśli to możliwe proszę o pomoc. Samochód to Bora 1998 1,9tdi z AHF 110koni. Pozdrawiam.
może to być wina wirnika alternatora .
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
A robiłeś coś ostatnio przy altku ?
W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.
Alternator do regeneracji, możesz ściągnąć regulator napięcia i rzucić okiem na komutator, pewnie ma już duże rowki po szczotkach i należy go wymienić. Najlepiej oddać całość do regeneracji bo komutatora raczej sami nie wymienisz (trzeba go ponoć przetoczyć). Ja miałem takie same objawy jak opisujesz i stwierdzili po rozebraniu, że upalona jest jedna dioda na mostku prostowniczym. Za wymianę łożysk, mostka i komutatora z montażem/demontażem zapłaciłem 200 zł... przepalone zwoje raczej nie wchodzą w grę bo inaczej wcale by nie ładował a innych elementów w alternatorze już chyba nie ma
Ja bawiłem się sam w regenerację. Ale raczej hobbystycznie, nie dla oszczędności. Za wymianę komutatora z przetoczeniem zapłaciłem 30 zł. Z tym, że przyniosłem wirnik w garści. Altek z mk2.mleko1984 pisze:Najlepiej oddać całość do regeneracji bo komutatora raczej sami nie wymienisz (trzeba go ponoć przetoczyć)
-
- Nowicjusz
Najpierw sprawdz czy wtyczka doprowadzajaca wzbudzenie do alternatora nie jest luzna/ zasniedziala. U mnie poprawienie tego elementu rozwiazalo problem.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
ogólnie ciągłość przewodu wzbudzenia...na rozruszniku jest jeszcze wtyczka, przez którą ten kabelek przechodzi
Witam po czasie. Jednak komutator był już mocno zużyty. Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.