Kontrolka otwartych dzwi, działa jak chce
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem dotyczy przednich drzwi kierowcy w mk4 wersja 3d, u pasażera wszystko działa jak powinno:
-często przy otwarciu drzwi kierowcy jest brak oświetlenia oraz brak kontrolki na desce(full vis)
-załapuje otwarte drzwi kiedy delikatnie poruszam drzwiami przy minimalnym otwarciu
- zauważyłem że jeżeli poruszam śrubokrętem to na desce wyświetla się kontrolka otwartych/zamkniętych drzwi i światło w środku...
- jest to uciążliwe ponieważ doskwiera brak światełka przy otwarciu oraz nie zawsze łapie centralka tj. niekiedy zamek u kierowcy się zamknie i otworzy, nie wspominając że alarm się włącza jeżeli siedzę w środku a nie włączę zapłonu...(automatyczne zamykanie po bezczynności)
-próbowałem przestawiać rygiel, psikałem wd40, smarowałem smarem ale bez skutku
-dodam że mój golfini prawdopodobnie miał dzwona z tej strony... jak wielkiego nie mam pojęcia i ktoś spartolił robotę
-śruby na elemencie na zdjęciu ( może ktoś podpowiedzieć jak to się fachowo nazywa) są zapieczone na amen... regulacja nimi bez rozwiercania raczej odpada....
co może być nie tak ?
serdeczne dzięki za każdą próbę pomocy
-często przy otwarciu drzwi kierowcy jest brak oświetlenia oraz brak kontrolki na desce(full vis)
-załapuje otwarte drzwi kiedy delikatnie poruszam drzwiami przy minimalnym otwarciu
- zauważyłem że jeżeli poruszam śrubokrętem to na desce wyświetla się kontrolka otwartych/zamkniętych drzwi i światło w środku...
- jest to uciążliwe ponieważ doskwiera brak światełka przy otwarciu oraz nie zawsze łapie centralka tj. niekiedy zamek u kierowcy się zamknie i otworzy, nie wspominając że alarm się włącza jeżeli siedzę w środku a nie włączę zapłonu...(automatyczne zamykanie po bezczynności)
-próbowałem przestawiać rygiel, psikałem wd40, smarowałem smarem ale bez skutku
-dodam że mój golfini prawdopodobnie miał dzwona z tej strony... jak wielkiego nie mam pojęcia i ktoś spartolił robotę
-śruby na elemencie na zdjęciu ( może ktoś podpowiedzieć jak to się fachowo nazywa) są zapieczone na amen... regulacja nimi bez rozwiercania raczej odpada....
co może być nie tak ?
serdeczne dzięki za każdą próbę pomocy
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
piszesz o zamku w przednich drzwiach...wrzucasz foto drzwi tylnych...ciul wie o jakie "śruby" Ci chodzi
zamek musisz wyciągnąć...obadać jak działa zewnętrzny mikrostyk. Przy okazji wyczyść zamek, popraw luty na płytce...
zamek musisz wyciągnąć...obadać jak działa zewnętrzny mikrostyk. Przy okazji wyczyść zamek, popraw luty na płytce...
Do sprawdzenia mikrostyk w tych drzwiach ktorych problem wystepuje. Temat szeroko rozwalkowany.
- ROBAL_26
- Gadatliwa bestia
jagiel92, jeśli ruszasz delikatnie tak jakby miał zamek zaskoczyć na pierwszy ząbek i światełko się zapala to problem leży w zamku-mikrostyk , choć może również być tak że skobel w zamku jest pokryty gumą i ta guma jest już uszkodzona co powoduje również uszkodzenie mikrostyku wówczas albo wymiana na drugi albo próba naprawy- wypełnienia ubytku klejem , natomiast piszesz również o tym że przy delikatnym otwarciu drzwi również występuje próba zapalenia się lampki co świadczy o popękanych przewodach w gumowej harmonijce miedzy budą a drzwiami ,przewód potrafi tak pęknąć że izolacja będzie cała a żyła przerwana także i tak trzeba drzwi rozebrać i tak.
Był ATD 101KM 240NM jest ARL+ 185KM 371NM
- Heavy20122
- Ma gadane
Mikro-styki i zamki to najczulszy punkt Golfa.Na 95% to mikro-styk.Nie opłaca się go naprawiać bo jest trochę grzebania a problem może powrócić lepiej kupić cały zamek.
________________________________________________________________________________________
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."
- ROBAL_26
- Gadatliwa bestia
Heavy20122, tylko pamiętaj że z używkami bywa różnie a zamienniki są tak kiepskiej jakości że nie zna człowiek dnia ani godziny kiedy padnie ,jednym padł po kilku dniach a innym po kilku miesiącach ,dlatego ja u siebie poprawiałem luty i wymieniałem tylko górną część mikrostyku ,ponieważ elektrycznie będą one sprawne tylko uszkodzony będzie mechanicznie cycek, ja kupiłem te i wymieniłem jak wspomniałem same górne części.
http://allegro.pl/mikrostyk-zamka-vw-au ... 62419.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/mikrostyk-zamka-vw-au ... 62419.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Był ATD 101KM 240NM jest ARL+ 185KM 371NM
No nic czyli wychodzi na to że muszę wybebeszyć drzwi tak czy siak
dzięki za pomoc
dzięki za pomoc
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
Bez tego się nie obejdzie.jagiel92 pisze:wychodzi na to że muszę wybebeszyć drzwi
- Heavy20122
- Ma gadane
Re: Kontrolka otwartych dzwi, działa jak chce
Na MOJE rozumowanie da się bez tego jeździć, a jak już ktoś będzie chciał mieć wszystko sprawne a nie będzie mu się chciało robić, to niech sobie pojedzie do ASO. Twój pomysł z mikro-stykiem też jest dobry tylko nie dla wszystkich.ROBAL_26 pisze:Heavy20122, tylko pamiętaj że z używkami bywa różnie a zamienniki są tak kiepskiej jakości że nie zna człowiek dnia ani godziny kiedy padnie ,jednym padł po kilku dniach a innym po kilku miesiącach ,dlatego ja u siebie poprawiałem luty i wymieniałem tylko górną część mikrostyku ,ponieważ elektrycznie będą one sprawne tylko uszkodzony będzie mechanicznie cycek, ja kupiłem te i wymieniłem jak wspomniałem same górne części.
________________________________________________________________________________________