Brak potwierdzenia zamknięcia auta kierunkowskazami.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

mass143
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: mass143 » wt lis 11, 2014 19:50

Witam, mam oryginalny centralny zamek + ori pilot, moduł z końcówką AH. Problem polega na braku sygnalizacji kierunkowskazami zamknięcia auta. Drzwi się zamykają, bagażnik też, mimo to miałem błędy zamków w drzwiach. Rozebrałem wszystkie 4, wkleiłem nowe zewnętrzne mikrostyki + naprawa zimnych lutów. Aktualnie mam wpięty zamek kierowcy i lewy tylny. Czy sytuacja się zmieni jak złożę pozostałe dwa zamki? Wyczytałem na forum, o przypadku gdzie nie było sygnalizacji zamknięcia, a po odpięciu uszkodzonego zamka powróciła. Funkcja ta jest uruchomiona w module komfortu razem z sygnalizacją zamknięcia dźwiękową ale żadnej nie ma.. Proszę o wskazówki.

PS. Dodam, że przed naprawą zamków po 2-3 krotnym zamknięciu pod rząd kierunki mignęły.

muszkatobiasz
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: muszkatobiasz » wt lis 11, 2014 22:04

mam podobnie jak u ciebie, problem z zamkami a raczej z mikrostykami jeśli wywala błąd zamka czyli nie działa prawidłowo jeśli wiesz który to musisz go przejrzeć naprawić lub wymienić

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » wt lis 11, 2014 22:16

mass143 pisze:Aktualnie mam wpięty zamek kierowcy i lewy tylny
skoro dwa zamki nie są wpięte, to nie będzie sygnalizacji kierunkami że zamki są zaryglowane...bo przecież nie dają sygnału o zaryglowaniu skoro ich nie ma

Po podłączeniu zamków problem zniknie...zakładając że wszystkie zamki są sprawne

mass143
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: mass143 » czw lis 20, 2014 20:01

Jestem wkurzony. Założyłem wszystkie 4 zamki i jest jeszcze gorzej. Zaczynając od początku- zamki przed przelutowaniem nie ryglowały na dwa ani nie dało się ich zamknąć z panelu w środku - odskakiwały. Po przelutowaniu, zamki nadal nie ryglują na dwa razy (rygluje tylko od drzwi pasażera), jednak normalnie zamykają się od środka. Poza tym prawe tylne drzwi nie chcą się otwierać, raz na 20 prób od środka przy czym klamka chodzi bardzo ciężko (wydaje się miękka, gumowa), a zewnątrz otwierają się "na dwa", muszę pociągnąć za klamkę dwa razy żeby je otworzyć. Ktoś coś może doradzić?

Na stole zamek normalnie się otwiera po złapaniu za jedną z linek, a w drzwiach już nie..

ekks
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ekks » czw lis 20, 2014 21:23

Ten moduł komfortu masz z fabryki, czy był dokładany? Chodzi o pilota. Co do nieotwierających się prawych tylnych drzwi, nie pomyliłeś przypadkiem linki od klamki zewnętrznej? Pamiętam, że w b5 któreś linki się różniły długością, nie pamiętam tylko czy przód-tył, czy kierowca-pasażer. Jak u siebie dałem inną to efekt był podobny.

mass143
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: mass143 » czw lis 20, 2014 23:54

Tzn oryginalny był 1J0 959 799 N - obsługuje piloty, ale zmieniłem na 1J0 959 799 AH dla domykania szyb z pilota, na tym oryginalnym też nie migał. Linek nie pomyliłem, wszystkie były oznaczone, poza tym reszta drzwi się normalnie otwiera :grrr:

ekks
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ekks » pt lis 21, 2014 01:32

A sprawdzałeś bezpieczniki przy przekaźnikach? Jeżeli drzwi się wcześniej normalnie otwierały to musiałeś coś nie tak złożyć.

mass143
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: mass143 » pt lis 21, 2014 02:06

Z otwieraniem jakoś sobie poradzę bo nie ma tam wielkiej filozofii tylko co z tym ryglowaniem ;) bezpieczniki przy przekaźnikach znalazłem dwa i są dobre. Jeśli wciskam do skutku na pilocie zamykanie to za którymś razem w końcu zarygluje wszystkie zamki i migną kierunkowskazy.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pt lis 21, 2014 02:14

zamek nie działa...albo elektryka błędnie naprawiona albo coś źle poskładane - cudów nie ma. Bezpieczniki nie mają z tym nic wspólnego...
otwieranie od środka - myślę że coś jest źle złożone...
otwieranie od zewnątrz - może linka za bardzo naciągnięta

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”