Witam!
Mam problem z centralnym zamkiem. Nie zamyka ani nie otwiera bagażnika. Sprawdzałem czy jest prąd w kostce przy silniczku i okazuje się że gdy wciskam zamykanie lub otwieranie to prąd pojawia się na i w zielonym i później w niebieskim przewodzie. drzwi zamykają się i otwierają ok. Co może być przyczyną? Przewody na łączeniu budy z klapą sprawdzone i są ok. Dodam że nie mam też oświetlenia bagażnika mimo że jest cały czas prąd na lampce oświetlenia bez różnicy czy zamek klapy jest w pozycji otwartej czy też zamkniętej, a żarówka jest ok.
Pomocy
problem z centralnym bagaznika i oświetleniem bagaznika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
-
- Nowicjusz
Witaj.
mam podobnym lub nawet ten sam problem. napięcie przy silniczku klapy jest 12V, mikrostyki są dobre, a silniczek nie działa.
Podpinałem silniczek na 5V i działa, na 12V tez działa. zaczeło się od wymiany kabli na zagięciu, polutowałem wszystko. wydaje mi się że nie ogarniam tego, ale jeszcze trzeba sprawdzić centralny zamek.
mam podobnym lub nawet ten sam problem. napięcie przy silniczku klapy jest 12V, mikrostyki są dobre, a silniczek nie działa.
Podpinałem silniczek na 5V i działa, na 12V tez działa. zaczeło się od wymiany kabli na zagięciu, polutowałem wszystko. wydaje mi się że nie ogarniam tego, ale jeszcze trzeba sprawdzić centralny zamek.
-
- Forum Master
Za barka oświetlenia bagażnika może odpowiadać uwalony mikrostyk zamka.
Odepnij wtyczkę zamka (3pinowa)weź drucik i jeden koniec włóż w pierwszy pin a drugi koniec chyba w ostatnim pin w kostce.(jak nie zaświeci spróbuj zamostkowy inne piny w kostce bo nie pamiętam dokładnie które to były) Lampka powinna się zaświecić. Jeżeli tak jest to mikrostyk w zamku do wymiany.
Odepnij wtyczkę zamka (3pinowa)weź drucik i jeden koniec włóż w pierwszy pin a drugi koniec chyba w ostatnim pin w kostce.(jak nie zaświeci spróbuj zamostkowy inne piny w kostce bo nie pamiętam dokładnie które to były) Lampka powinna się zaświecić. Jeżeli tak jest to mikrostyk w zamku do wymiany.
-
- Mały gagatek
centralny zrobiony. okazało się że była rdza na pinach w silniczku i w moim przypadku wystarczyło je przeczyścić.
piotrek233 nie wiesz jak rozebrać ten zamek żeby wymienić ten mikrostyk?
piotrek233 nie wiesz jak rozebrać ten zamek żeby wymienić ten mikrostyk?
-
- Forum Master
Coś takiego znalazłem jedynie, viewtopic.php?f=14&t=335425" onclick="window.open(this.href);return false;