manetka włączania tylnej wycieraczki
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jak sprawdzić, czy manetka włączająca tylną wycieraczkę jest sprawna?. Na manetce są trzy strzałki, jedna pokazuje jak włączyć spryskiwacz przedniej szyby, a dwie pozostałe pokazują jak sterować tylną wycieraczką, czy przy każdej próbie załączenia tylnej wycieraczki załącza się spryskiwacz, czy tylko wtedy jak dłużej przytrzymamy manetkę?
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
Tak za każdym odepchnieciem załącza spryskiwacz.
Chwilowe odepchniecie manetki od siebie załącza wycieraczke, dłuższe przytrzymanie powoduje spryskiwanie szyby oraz pracę wycieraczek. Jeśli nie działa to tak, zdejmujesz osłonę na klapie wyjmujesz silnik i sprawdzasz czy między brązowym masą (31) a czarno szarym 53a jest napięcie po przekreceniu kluczyka na zapłon na 3 przewodzie pojawia się napięcie tylko gdy pracuje silnik. Najczęściej powód niedziałających wycieraczek to przełamanie jednego przodu między klapą a nadwoziem w gumowej przelotce.
Chwilowe odepchniecie manetki od siebie załącza wycieraczke, dłuższe przytrzymanie powoduje spryskiwanie szyby oraz pracę wycieraczek. Jeśli nie działa to tak, zdejmujesz osłonę na klapie wyjmujesz silnik i sprawdzasz czy między brązowym masą (31) a czarno szarym 53a jest napięcie po przekreceniu kluczyka na zapłon na 3 przewodzie pojawia się napięcie tylko gdy pracuje silnik. Najczęściej powód niedziałających wycieraczek to przełamanie jednego przodu między klapą a nadwoziem w gumowej przelotce.
Pierwsza PNka na BLOSie?
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
jak w gnieździe bezpiecznikowym podłącze na krótko to wycieraczka działa, czyli przerwanie kabli mogę wyeliminować?
- Radzio0018
- Użytkownik
Jeżeli poprzez manetkę nie działa Ci wycieraczka a bezpośrednio po gnieździe działa to proponuję najpierw wymienić manetkę . Jeżeli masz golfa po 1989 roku to mam taką na zbyciu