Vento - rozładowany akumulator przez świece żarowe

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

pancur666777
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pancur666777 » czw paź 02, 2014 17:05

Witam,

jestem tu nowy, proszę nie ganić za post, najlepiej coś fachowo zaopiniować :) Mój problem jest dość skomplikowany i nawet 2 elektromechaników nie pomogło mi. Może Wy będziecie wiedzieli o co tu chodzi. Mam problem z przekaźnikiem świec żarowych w Vento rocznik 1994, silnik 47kW, 1,9 D. Otóż auto po wyłączeniu silnika i stacyjki nie wstrzymuje podgrzewania świec żarowych i akumulator rozładowuje się całkowicie. Obecnie auto odpalam na zasadzie włożenia na kilka chwil przekaźnika podgrzewania świec żarowych (tej czarnej kostki) i wyciągnięciu jej już po odpaleniu. Dzięki temu nie spaliłem świec żarowych i akumulator działa bez zastrzeżeń. Przekaźnik wymieniłem 2 razy i za każdym razem było to samo. Nawet wyciągnięcie przekaźnika do połowy, aby zgasła dioda symbolizująca świece nic nie dało, bo i tak akumulator padł. Podłączenie Vag'a nie wykazało błędów. Może mieliście taki przypadek albo coś możecie podpowiedzieć?

Z góry dziękuje.

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » pn paź 06, 2014 13:34

Jaki jest kod twojego silnika, bo w 94 doku diagnostyka komputerowa w zwykłym dieslu to trochę dziwne.. Próbowałeś podmienić przekaźnik świec?

Jozef
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Jozef » wt paź 07, 2014 20:50

Przekaźnik wymieniłem 2 razy i za każdym razem było to samo
. Czyli wymieniłeś 2 przekaźniki świec i na każdym były takie same objawy? Trochę dziwne, to co piszesz. Sprawdzałem kiedyś przekaźnik świec na stole, podłączałem zasilanie z prostownika i żarówkę zamiast świec. Takie sprawdzenie pozwala określić czy przekaźnik jest dobry czy uszkodzony. Elektromechanicy powinni to zdiagnozować bez trudu, jeśli nie potrafili to szukaj trzeciego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”