Witam,
jestem tu nowy, proszę nie ganić za post, najlepiej coś fachowo zaopiniować Mój problem jest dość skomplikowany i nawet 2 elektromechaników nie pomogło mi. Może Wy będziecie wiedzieli o co tu chodzi. Mam problem z przekaźnikiem świec żarowych w Vento rocznik 1994, silnik 47kW, 1,9 D. Otóż auto po wyłączeniu silnika i stacyjki nie wstrzymuje podgrzewania świec żarowych i akumulator rozładowuje się całkowicie. Obecnie auto odpalam na zasadzie włożenia na kilka chwil przekaźnika podgrzewania świec żarowych (tej czarnej kostki) i wyciągnięciu jej już po odpaleniu. Dzięki temu nie spaliłem świec żarowych i akumulator działa bez zastrzeżeń. Przekaźnik wymieniłem 2 razy i za każdym razem było to samo. Nawet wyciągnięcie przekaźnika do połowy, aby zgasła dioda symbolizująca świece nic nie dało, bo i tak akumulator padł. Podłączenie Vag'a nie wykazało błędów. Może mieliście taki przypadek albo coś możecie podpowiedzieć?
Z góry dziękuje.
Vento - rozładowany akumulator przez świece żarowe
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Jaki jest kod twojego silnika, bo w 94 doku diagnostyka komputerowa w zwykłym dieslu to trochę dziwne.. Próbowałeś podmienić przekaźnik świec?
. Czyli wymieniłeś 2 przekaźniki świec i na każdym były takie same objawy? Trochę dziwne, to co piszesz. Sprawdzałem kiedyś przekaźnik świec na stole, podłączałem zasilanie z prostownika i żarówkę zamiast świec. Takie sprawdzenie pozwala określić czy przekaźnik jest dobry czy uszkodzony. Elektromechanicy powinni to zdiagnozować bez trudu, jeśli nie potrafili to szukaj trzeciego.Przekaźnik wymieniłem 2 razy i za każdym razem było to samo