Problem z podświetleniem wnętrza

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
cannonn
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: cannonn » pn wrz 08, 2014 20:02

Witam,

Mam problem z podświetleniem wnętrza oraz deski rozdzielczej.

Lampki w podsufitce zapalają się po otwarciu centralnego oraz tylko w przypadku otwarcia drzwi prawych z tyłu.
Lampki ostrzegawcze w drzwiach nie działają.

Na pokrętle od świateł pali się czerwona żarówka, po włączeniu świateł gaśnie i nie zapala się nic. Nie mam podświetlenia obok pokrętła, licznika też nie, przycisków od szyb też nie i ogólnie ciemno.

Bezpieczniki sprawdzałem, próbowałem mostkować w pokrętle 2 wtyki, szaro-biały z szaro-niebieskim, wyjąłem żarówkę z zapalniczki, nic nie pomogło.

Jaka może być przyczyna braku podświetlenia? A może coś źle robiłem.

Prosze o pomoc

A jeszcze w bagażniku także lampka nie świeci i przy okazji z lewej strony tył nie opuszcza mi się szyba, po wciśnięciu guzika jest cyknięcie i nic się nie dzieje.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » wt wrz 09, 2014 07:48

cannonn pisze:Lampki w podsufitce zapalają się po otwarciu centralnego oraz tylko w przypadku otwarcia drzwi prawych z tyłu.
Lampki ostrzegawcze w drzwiach nie działają.
sama ta wypowiedź sugeruje że w pozostałych drzwiach jest problem albo z zimnymi lutami albo mikrostykami zamków
cannonn pisze:Na pokrętle od świateł pali się czerwona żarówka, po włączeniu świateł gaśnie i nie zapala się nic. Nie mam podświetlenia obok pokrętła, licznika też nie, przycisków od szyb też nie i ogólnie ciemno.
jak nie masz climatronika to jeszcze żaróweczka w środkowym pokrętle regulacji nawiewu/ogrzewania, rozebrać włącznik świateł, przeczyścić styki, jak to nie pomoże podmienić regulator jasności świecenia
cannonn pisze:przy okazji z lewej strony tył nie opuszcza mi się szyba, po wciśnięciu guzika jest cyknięcie
zdjąć tapicerkę - wykręcić silniczek, wtedy sprawdzić czy działa silniczek, jeśli działa to sprawdzić czy da się ręcznie poprzez mechanizm napędzany normalnie silniczkiem opuścić szybę

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Awatar użytkownika
cannonn
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: cannonn » wt wrz 09, 2014 18:24

Dziś byłem jeszcze podłączyć pod komputer bo mi się kontrolka od poduszki świeci, skasowali mi błąd i dalej świeci. Za to teraz przód i tył z prawej strony zapala lampki podczas otwierania drzwi.

Climatronik mam, to chyba nic więcej oprócz zapalniczki nie ma tam do sprawdzenia.

Jeszcze czytałem że jakaś dioda w boczku drzwi kierowcy jest, czy to może być przez nią?

A może to regulator intensywności oświetlenia albo pokrętło od świateł?

Awatar użytkownika
cannonn
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: cannonn » wt wrz 09, 2014 20:06

Oświetlenie deski zapaliło się, jednak regulator oświetlenia do wymiany mam.

Pozostało mi nie zapalanie się lampek przy otwieraniu drzwi, a także nie świeci się lampka w schowku, bagażniku i podświetlenie tablicy (tu nie wiem czy to nie żarówki po prostu).

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr wrz 10, 2014 15:56

nie pisz posta pod postem
cannonn pisze:Pozostało mi nie zapalanie się lampek przy otwieraniu drzwi
grg474, napisał - nie czytałeś ?
cannonn pisze:nie wiem czy to nie żarówki po prostu
chyba wypadałoby sprawdzić przed napisaniem posta...
oświetlenie bagażnika znajdziesz w wyszukiwarce
sprawdź bezpiecznik nr 4

Awatar użytkownika
cannonn
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: cannonn » śr wrz 10, 2014 16:13

Czytałem i zrozumiałem co napisał, dałem jedynie do informacji, że ten problem mam jeszcze do rozwiązania.
A co do żarówek to chodziło mi o te w schowku/bagażniku/tablicy także nie pytałem o rozwiązanie problemu, tylko tak sobie gdybam. Lampki w podsufitce świecą jak otwieram jedne drzwi lub centralny.

Najważniejszy problem mam z kontorlką poduszki powietrznej. Po usunięciu błędu (zbyt duży opór czy coś w tym stylu) wyskakuje on dalej, a nie wiem co może być tego powodem:
-czujnik?
-brak poduszki?

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr wrz 10, 2014 16:20

usuwanie błędu nie wystarczy...trzeba usunąć przyczynę. Przyczyną może być np brak poduszki albo brak styku pomiędzy sterownikiem a poduchą... więcej info na pewno mówi numer błędu i jego opis w programie diagnostycznym :bajer:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”