Problem z elektroniką Passat B5 1.9 AFN-nie zapala

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
bikerxc
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: bikerxc » pn wrz 01, 2014 13:23

Panowie, sprawa dotyczy passata b5[chciałem pisać bezpośrednio na forum passata ale nie mogę obecnie tworzyć nowych wątków} Problem jest jak widać poniżej. Wczoraj jeździł, dzisiaj nie. Autko po prostu przestało zapalać. Problem jest gdzieś w elektryce/elektronice] Początkowo zapalały się wszystkie kontrolki, gasły i zostawał tylko mrugający i piszczący 3 razy wykrzyknik. Czasami zdarzyło się że trochę wszystko przygasało jak by było zwarcie. Raz na powiedzmy 30/40 prób wszystko zadziałało jak powinno i odpalił. Później się sytuacja pogorszyła i obecnie jak widać świeci się tylko kontrolka od poduch. Na załączonym filmie widać w 2s i 47s chwilowe zapalenie wszystkich kontrolek a potem odcina. Nie ma komunikacji vaga z komputerem. Po przekręceniu stacyjki załącza się przekaźnik 213 z drugiej foty. Na próbę były wszystkie przekaźniki po kolei wyciągane ale nic się nie zmieniało. Wizualnie rozbieraliśmy i szukaliśmy uszkodzeń mechanicznych, zabrudzęń itd. w kablach i wtyczkach-nic nie widać. Ten wielki 377(to od świec żarowych?) rozbierałem i wszystkie luty w środku ok.

Błędy wyrzucone przez vaga-kiedy jeszcze się łączył:
01266-Glow Plug Relay(J52)
Open or Short to Ground - Intermittent-Coś z przekaźnikiem świec???
00626- Lampka kontrolna nagrzewania świec żarowych ???
17978-zablokowany komputer sterujący pracą silnika???

Z googlowania błędów przeczytałem że może być coś nie tak ze sterowaniem świec albo stacyjką, ale nie bardzo wiem co dalej, i czy na pewno ten kierunek.
Nie wiem co jest od czego więc zrobiłem fotki skrzynek żebyście poradzili w czym grzebać(bo np. wszędzie pisze się o przekaźniku 109 a tu takiego nie ma). Co to może być?

film:
" onclick="window.open(this.href);return false;

Na podszybiu
Obrazek
Po deską
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
pironet
Forum Master
Forum Master

Post autor: pironet » pn wrz 01, 2014 19:39

sprawdz wiązkę od pompy abs do kabiny,idzie po podłużnicy lewej (od kierowcy),często zbiera sie tam woda i gnije,możesz sprawdzić tez pod dywanem od kierowcy,też tam woda sie zbiera.Dodatkowo możesz sprawdzić odłanczając abs czy jest komunikacja.Kiedyś miałem podobnie jak kuna pogryzła kanle od czujnika wałka

Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”