Brak światła wstecznego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Brak światła wstecznego
Witam
Nie mam pojęcia co dalej robić, ponieważ wykonałem już chyba wszystko tj.:
1) przedzwoniłem bezpieczniki - wszystkie są dobre jak i przy silniku tak i w kabinie z boku
2) doszedłem do skrzyni i aby sprawdzić czujnik. Zwarłem sam kabel... nic nie dało. Wykręciłem i sprawdziłem miernikiem na zwarcie sam czujnik - jest dobry.
3) żarówkę jako pierwsze zmieniłem ( z dobrej na dobrą)
Po włączeniu wycieraczek i wrzuceniu wstecznego tylna wycieraczka działa, więc czujnik działa poprawnie ale światła wstecznego jak nie było tak nie ma co sygnalizuje kontrolka. Nie dochodzi napięcie.
Dodam, że klapa bagażnika jest otwierana dosyć często (przynajmniej raz dziennie). Miałem pomysł przedzwonić kable tylko nie wiem gdzie szukać drugiej strony kabla od światła wstecznego...
Macie może jakieś inne pomysły?
Nie mam pojęcia co dalej robić, ponieważ wykonałem już chyba wszystko tj.:
1) przedzwoniłem bezpieczniki - wszystkie są dobre jak i przy silniku tak i w kabinie z boku
2) doszedłem do skrzyni i aby sprawdzić czujnik. Zwarłem sam kabel... nic nie dało. Wykręciłem i sprawdziłem miernikiem na zwarcie sam czujnik - jest dobry.
3) żarówkę jako pierwsze zmieniłem ( z dobrej na dobrą)
Po włączeniu wycieraczek i wrzuceniu wstecznego tylna wycieraczka działa, więc czujnik działa poprawnie ale światła wstecznego jak nie było tak nie ma co sygnalizuje kontrolka. Nie dochodzi napięcie.
Dodam, że klapa bagażnika jest otwierana dosyć często (przynajmniej raz dziennie). Miałem pomysł przedzwonić kable tylko nie wiem gdzie szukać drugiej strony kabla od światła wstecznego...
Macie może jakieś inne pomysły?
Brak światła wstecznego
ponieważ jest to golf 5 to przerwa na kablu lub brak styku wystarczy żeby nie działał wsteczny bo... moduł centralnej elektryki robi rozpoznanie czy jest prawidłowy opór żarówki - jak go brak to nie poda napięcia
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Brak światła wstecznego
grg474 no masz racje... Tak jest jak piszesz tylko właśnie próbuję zlokalizować przyczynę...
Robiłem test oświetlenia vcds'em i wszystkie światła działają oprócz wstecznego... Więc wynika z tego, że gdzieś pewnie się przetarł kabel albo coś podobnego...
Największy problem gdzie szukać właśnie początku tego kabla od wstecznego, żeby go przedzwonić czy jest obwód? Ma ktoś pomysł?
Robiłem test oświetlenia vcds'em i wszystkie światła działają oprócz wstecznego... Więc wynika z tego, że gdzieś pewnie się przetarł kabel albo coś podobnego...
Największy problem gdzie szukać właśnie początku tego kabla od wstecznego, żeby go przedzwonić czy jest obwód? Ma ktoś pomysł?
Brak światła wstecznego
A pod kostkę co do lampy dochodzi podłącz żarówkę i zobacz czy działa. Przy okazji przetrzyj styki. Będziesz wiedział jakiego koloru są kable przy okazji to sprawdzisz te same kolory w przelotce klapa-buda.
Brak światła wstecznego
Sprawdzałem to już miernikiem... Nie ma prądu... Takie same kolory kabli są w przeciwmgielnych z drugiej strony... W przelotce też nie widać śladów zerwania...
Brak światła wstecznego
prawy wsteczny - kabel biały idzie z wtyczki T5 pin 5 - z drugiej strony wtyczki czarno/niebieski
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
Brak światła wstecznego
grg474 dzięki za podpowiedź. Jutro to sprawdzę i dam znać!
Jeśli źle myślę to mnie popraw... Wtyk T5 szukać pod kierownicą?
Jeśli źle myślę to mnie popraw... Wtyk T5 szukać pod kierownicą?