Cykanie przekaźników, resetowanie radia

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

l_ch
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: l_ch » pt sie 22, 2014 16:28

To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich serdecznie!
Mam Golfa IV 1.9 TDI wersja silnika AXR.
Mam następujący problem:
Przy odpalaniu rano i zapaleniu świateł słyszę cykanie przekaźników i obserwuję przygasanie świateł w rytm tego cykania. Objaw po paru minutach ustaje. Na ile rozumiem, możliwe jest, że gdzieś gromadzi się wilgoć, która po tych paru minutach jazdy wyparowuje i przez to przestaje cykać, a światła przygasać. Podpowiedzcie proszę, gdzie szukać tej wilgoci?
Drugi problem jest taki, że podczas jazdy nawet na ciepłym silniku i spadku obrotów (choćby przy zmienianiu biegu) skądś znowu wydobywa się charakterystyczne cykanie, a radio (oryginalne VW) się resetuje. Przygasa też podświetlenie radia i climatronika.
Prosiłem znajomego elektryka o sprawdzenie przekaźników, wyciągaliśmy wszystkie (spod kierownicy) po kolei, on sprawdzał je miernikiem i wynikło, że wszystkie są sprawne.
Nie mam żadnych innych problemów z autem, dolega mu tylko ta elektryka.

Podpowiedzcie coś proszę, pomóżcie :)

Pozdrawiam,

edit: problem resetowania radia występuje przy dynamicznym schodzeniu z biegów - puszczam gaz, wciskam sprzęgło, w tym momencie jest reset i wrzucam niższy bieg.
Łukasz
Ostatnio zmieniony pt sie 22, 2014 18:35 przez l_ch, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pt sie 22, 2014 17:36

wyciągnij akumulator, jego podstawę i zobacz w jakim stanie są punkty masowe pod nim. Przy okazji wyczyść klemy, sprawdź ładowanie...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”