Wymiana licznika problem z odczytem pinu.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, w aucie mam licznik motometer i chciałbym go zmienić na VDO SE. Licznik jaki zakupiłem ma nr: 1J5920826C lecz nie mam do niego pinu. Po podłączeniu pod vag tacho 3.01 wybraniu modelu licznika i po kliknięciu w "conect selected ecu" licznik co jakiś czas pika i wyskakuje taki napis: "seed-key mode: 01" pojawia się wielokrotnie! Co w takim razie robić? Czekać w nieskończoność? Na zdjęciu widać o co dokładnie mi chodzi.
- Andrzej4286
- TYLKO VW
pawel1987, miałem kiedyś podobny problem z odczytem pinu nowszego licznika a że miałem 2 kable vag-tacho spróbowałem 2 dostępnym i ten drugi odczytał bez najmniejszego problemu wiec jak masz kogoś znajomego z takim kablem to polecił bym spróbować u niego
Moje BYŁE Wozidło viewtopic.php?f=89&t=420620" onclick="window.open(this.href);return false;
Nowy Nabytek Golf 6 Black Pearl viewtopic.php?f=94&t=600316" onclick="window.open(this.href);return false;
Nowy Nabytek Golf 6 Black Pearl viewtopic.php?f=94&t=600316" onclick="window.open(this.href);return false;
Z tym sobie już poradziłem. Stary wsad w nowym liczniku siedzi. Jest tylko problem- Auto odpala, ale wyskakuje kontrolka od immo i napis na fisie Immo activ. Czy w takim wypadku auto powinno odpalić w ogóle? Coś jest nie tak:/
Immo włączyło się, zwykle gasi silnik po odpaleniu po kilku sekundach.
Nie trzeba zakodować jeszcze raz kluczyków do immo .
Nie trzeba zakodować jeszcze raz kluczyków do immo .
A u mnie nie gasi silnika:/ Nie moge zakodować kluczyków, bo gdy chce zmienić wartość w liczniku w kanale 21 wyskakuje error:/ Gdy chcę wejść w kanał 50 też jest error... zastanawiam się jeszcze czy to nie wina kabla. Może najzwyklejszy kkl by sobie poradził. Do tej pory używałem klona vcds...
pawel1987, do vag/vcds zwykły powinien być ok. Tylko do tego trzeba pin do licznika bez tego ani rusz.
A wpisując pin trzeba zero (0) dać na początku.
http://www.ross-tech.com/vag-com/cars/k ... digit.html
A wpisując pin trzeba zero (0) dać na początku.
http://www.ross-tech.com/vag-com/cars/k ... digit.html
Tak robię. Najpierw wpisuje pin, kontrolka immo zaczyna świecić ciągłym światłem, wchodzę w adaptację, wybieram kanał 21, wpisuję nową wartość i wyskakuje ten nieszczęsny napis ERROR ręce opadają...
Re: Wymiana licznika problem z odczytem pinu.
Bo zapewne masz pestkę immo 2 więc do tego licznika nie podejdzie.
Wystrugano z via tapatalk
Poprzedni licznik immo 3 był. Myślisz że w kluczykach inne pestki były?
Na pewno immo 3 poprzedni??
Edit: Jaką wartość wpisujesz? Musisz najpierw wpisać 0 a dopiero później jako drugi raz nową wartość (ilość kluczy)
Edit: Jaką wartość wpisujesz? Musisz najpierw wpisać 0 a dopiero później jako drugi raz nową wartość (ilość kluczy)
pawel1987, Na pewno masz pełną wersję VCDS? U mnie na trialu właśnie miałem ERROR przy próbie zakodowania.
Panowie - immo 3 to nie immo2 i nie można wpisać tylko pin a potem kodować klucze. Po 1 bo licznik ma inny nr immo i inny nr nadwozia a co za tym idzie błędna komunikacja ze sterownikiem silnika, po drugie do innego nr immo i kodu immo nie zakodujecie kluczyka który był zakodowany w immo 3. Najprostsza metoda to przepisanie ścieżek odpowiedzialnych za kod immo, zakodowane kluczyki, nr nadwozia, nr immo i pin immo. Wtedy nie potrzeba nawet kodować kluczy za wyjątkiem przypadku - wymiana licznika z Bosch na VDO (wtedy po wpisaniu login - czyli pinu - w adaptacji - kanał 00 wykonać nastawy podstawowe, wyłączyć stacyjkę a po włączeniu i wpisaniu pinu - ponownie zakodować te same kluczyki co były).
Natomiast w przypadku wymiany licznika immo 2 na immo 3 wskazane jest wykonać : (wtedy po wpisaniu login - czyli pinu - w adaptacji - kanał 00 wykonać nastawy podstawowe, wyłączyć stacyjkę a po włączeniu i wpisaniu pinu - ponownie zakodować te same kluczyki co były).
Natomiast w przypadku wymiany licznika immo 2 na immo 3 wskazane jest wykonać : (wtedy po wpisaniu login - czyli pinu - w adaptacji - kanał 00 wykonać nastawy podstawowe, wyłączyć stacyjkę a po włączeniu i wpisaniu pinu - ponownie zakodować te same kluczyki co były).
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
I wszystko w temacie. Wiedziałem że o czymś zapomniałem, gdzie ostatnio robiłem taką serwisówkę
Przepisałem ze starego licznika do nowego tak jak jest zaznaczone na foto:
Moj stary licznik to motometer immo3 nowy to VDO. Robie wszystko tak jak piszecie, ale ciągle nie mogę tych kluczy zakodować i ciągle miga ta kontrolka od immo :/
Wszystko się wyjaśniło!! Immo było wyłączone w sterowniku silnika! Aktywacja immo pomogła i w końcu mogłem dodać kluczyki i zgasła ta nieszczęśliwa kontrolka!! Chwała za to wszystkim którzy pomogli na forum, oraz tym którzy pisali do mnie wiadomości na PW i gg. aligator30, kamil1555, oraz grg474 Beczka piwa dla Was!!
Moj stary licznik to motometer immo3 nowy to VDO. Robie wszystko tak jak piszecie, ale ciągle nie mogę tych kluczy zakodować i ciągle miga ta kontrolka od immo :/
Wszystko się wyjaśniło!! Immo było wyłączone w sterowniku silnika! Aktywacja immo pomogła i w końcu mogłem dodać kluczyki i zgasła ta nieszczęśliwa kontrolka!! Chwała za to wszystkim którzy pomogli na forum, oraz tym którzy pisali do mnie wiadomości na PW i gg. aligator30, kamil1555, oraz grg474 Beczka piwa dla Was!!