odwrócone bieguny tylnej bocznej szyby
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Posiadam golfa 3 1.8 z 95r. 5d. Posiada on 4 el. szyby i właśnie z jedna prawą tylną boczna szybą jest problem. Otóż jak kupiłem auto szyba nie działała. Zdjąłem boczek i okazało się że szyba jest na kołku. Kołek usunąłem, kostkę do silniczka wpiąłem naciskam i nic. Okazało się że kable w harmonijce są poprzecinane. Polutowałem wszystko ale silniczek trochę pochodził ale za niedługo przestał. Kupiłem drugi na szrocie na krótko sprawdziłem i działa. Zmontowałem wszystko i na początku wszystko było dobrze szyba opuszczała się w dół i w górę lecz za chwile podczas tych testów mechanizmu odpinania i podpinania kostek silnik zaczął odwrotnie pracować tak jak by się bieguny odwróciły. I teraz działa wszystko lecz gdy chce zamknąć to muszę naciskać przycisk w dół a podnieść to do góry. Mechanizm sprawdzałem w tylnych lewych drzwiach i jest tak samo. Dodam że silniczek mechanizmu dosyć mocno się grzeje tak jak jest teraz czyli na odwrót. Szukałem odpowiedzi na forach lecz takowej nie uzyskałem nikt chyba nie opisał jeszcze takiego problemu więc zwracam się z prośba do was. Moje pierwsze pytanie : jak przywrócić ten mechanizm do normy ? Dodam jeszcze że mam domykanie szyb z kluczyka i jak wszystkie się domykają, tamta się otwiera. Drugie pytanie : czy jak zamienię brązowy kabel z masą z czerwono-żółnym plusowym czy to rozwiąże problem i silnik zacznie pracować normalnie i domykać ? Trzecie pytanie : tak przy okazji czy jak jest domykanie szyb z kluczyka to i zawsze jest z tym wyposażeniem domykanie szyberdachu ? I czwarte ostatnie : co to jest z tyłu pod kanapą taki ala komputer "Controler" ? Z którego wychodzi cała wiązka kabli. Mam nadzieje że pomożecie bo nie lubię jak coś nie działa tak jak należy w moim golfiku. Pozdrawiam
WOJCIO
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Nie...lepiej zamienic przewody przy przelaczniku ale to i tak domykanie z kluczyka bedzie dziala odwrotnie...Przyjrzyj sie dokladnie plytce przy silniczku byc moze zrobily sie jakies zimne luty...wojcio93 pisze:Drugie pytanie : czy jak zamienię brązowy kabel z masą z czerwono-żółnym plusowym czy to rozwiąże problem i silnik zacznie pracować normalnie i domykać ?
Tak...zobacz czy we wtyczce do szybra jest zielony kabliszcz.wojcio93 pisze:Trzecie pytanie : tak przy okazji czy jak jest domykanie szyb z kluczyka to i zawsze jest z tym wyposażeniem domykanie szyberdachu ?
Jezeli mnie pamiec nie myli to jest chyba komputer od ABS-u.wojcio93 pisze: I czwarte ostatnie : co to jest z tyłu pod kanapą taki ala komputer "Controler" ? Z którego wychodzi cała wiązka kabli.
Dzięki za odpowiedź. To znowu muszę zdejmowac ten nieszczesny boczek.. Ma ktos jeszcze jakis pomysl czemu ona odwrotnie działa?
WOJCIO