Passat b6 08 US stop świeci się cały czas

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
JABcok20
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: JABcok20 » śr lip 16, 2014 13:45

Witam. siedzi tam moduł 3C0 937 049 AJ. W teście silnika czujniki hamulca działają. Dwia wartości mzieniają się z 0 na 1.
Trzeci stop działa normalnie, stop w światłach diodowych świeci się cały czas. Miał ktoś taki przypadek, moduł dołożony haka odpiąłem , to samo. W centralnej elektronice pokazuje cały czas zapalone tylne światła stopu. Moduł czy co innego, miał ktoś taki przypadek( chyba przeważnie po spięciu na instalacji haka).

Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426

Awatar użytkownika
Kamel
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kamel » czw lip 17, 2014 13:57

JABcok20, a sprawdzałeś kodowanie Borda?
Wejdź sobie w Bajt 9 - będziesz tam miał pozycję "Światła stopu jako światła postojowe - Wartość dziesiętna (krok 1%)".
Prawdopodobnie masz tam wpisaną jakąś wartość, przez co STOPy świecą Ci na stałe jak postojówki.
Żeby STOPy były STOPami powinna tam być wartość "0".

A tak w ogóle to masz lampy EU czy US?
Pozostałe światła (kierunki, postojówki, przeciwmgielne, wsteczne) działają prawidłowo?

. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .

Awatar użytkownika
JABcok20
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: JABcok20 » czw lip 17, 2014 15:14

Właśnie brałem taką opcję jak złe kodowanie. klient przyjedzie to sprawdzę. wiem tylko że stopy w kanale którymś tam maja 100% cały czas... Wszystko inne działa normalnie, no wywala błąd bocznego kierunku który działa okey -przedni i tylny ( w lusterku też działa ).
Jest jeszcze problem że świecą się przednie kierunki cały czas ( chyba jako obrysy ) idzie to wyłączyć...
VCDS to zrobi nie mam VAS'a.

Jeśli chodziło Ci o central electric. to jest tamdługie kodowanie inie było opcji stop jako pozycja...

Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426

Awatar użytkownika
Kamel
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kamel » czw lip 17, 2014 22:32

JABcok20 pisze:Właśnie brałem taką opcję jak złe kodowanie. klient przyjedzie to sprawdzę. wiem tylko że stopy w kanale którymś tam maja 100% cały czas...
Wejdź sobie w długie kodowanie i za pomocą VCDS powinieneś wszystko ładnie odczytać :-)
Skoro to Passat US to pewnie przy ściągnięciu nikt nie pobawił się w "zeuropeizowanie" go :-)
JABcok20 pisze:Wszystko inne działa normalnie, no wywala błąd bocznego kierunku który działa okey -przedni i tylny ( w lusterku też działa ).
Co do błędu kierunku to może ktoś wsadził złą żarówkę i np. zamiast 6W wsadził 5W..
JABcok20 pisze:Jest jeszcze problem że świecą się przednie kierunki cały czas ( chyba jako obrysy ) idzie to wyłączyć...
Za kierunki jako postojówki odpowiada Bajt 7. Jeśli ma być jak w oryginale to również powinna być wartość "0".
JABcok20 pisze:Jeśli chodziło Ci o central electric. to jest tamdługie kodowanie inie było opcji stop jako pozycja...
Może się zdarzyć, że różne opcje znajdą się w innych Bajtach. Jak się ostatnio bawiłem u siebie to na 100% miałem te opcje.

Poniżej masz screeny dla Bajtów 7 i 9 akurat dla Borda 3C8, ale u mnie na 3C0 937 049AE i na 3C8 937 049E jest tak samo:
Obrazek
Obrazek

. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”