Załączenie oswietlenia powoduje zamknięcie

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
wojti2001
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: wojti2001 » sob cze 28, 2014 22:18

Panowie mam taki problem. Wymieniłem moduł komfortu, przekodowałem go na stary. Wszystko niby ładnie działa, ale jest jeden zasadniczy problem. Wsiadając do auta oświetlenie wnętrza się załącza. Czekam aż zgaśnie ono o teraz zaczynają się jaja. Gdy załącze jakiekolwiek światło we wnętrzu (np. lampka do czytania lub lampka nad drzwiami) samoczynnie zamykają się drzwi i miga kontrolka przy zamku. Ten sam objaw się pokazuje, gdy otwieram tylną klapę (mam varianta) z tym przypadkiem, że nie trzeba czekać aż oświetlenie zgaśnie. Momentalnie po otwarciu klapy wszystkie drzwi się zamykają i dodatkowo otwarte szyby same się domykają. Co to może być ? Spotkał się ktoś z czymś takim?? A może trafiłem na uszkodzony moduł komfortu? Na starym module nie było czegoś takiego, chociaż oświetlenie wnętrza nie działa w ogóle, a kopertówki w drzwiach migały i tak samo było z lampką po otwarciu bagażnika.

pozd

MK IV AJM

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » sob cze 28, 2014 22:43

najpierw pytanie z jakiego nadwozia pochodzi komfort, i czy jeśli z nadwozia z mechaniczną klamką...to czy był dłubany eeprom ??

Awatar użytkownika
wojti2001
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: wojti2001 » ndz cze 29, 2014 11:36

Moduł który posiadałem ma numer: 1J0 959 799 AH czyli chyba ten najpopularniejszy. Kupiłem o takim samym numerze. Wieczorem przyniose laptopa z garażu to podam screeny z tego co vag odczytuje. Na module tym pisało B5 98r. wiec zapewne jest on z passata. Zastanawiam się czy nie sieje mi jakiś głupot lampka w podsufitce z przodu bo nie mam tego przełącznika - załączone oświetlenie wnętrza, wyłączone i automat. Chciałem wczoraj to wypiąć całe, ale odkręciłem te dwie śruby co ją trzymają i nie mogłem tego wyciągnąć a nie chciałem podsufitki popsuć. Rwać to jak idzie czy jakiś jeszcze patent tam jest ? A obstawiam tą lampkę bo lampki do czytania nie mają nic wspólnego z modułem komfortu (tak mi się wydaje) a powodują zamknięcie auta. Jak będę miał laptopa to podam błędy bo chyba coś tam jeszcze było.
Jeżeli moduł jest z sedana to co prócz przekodowania w vagu należy zmienić w eepromie ?? Bo co do eepromu to jestem zielony

Pozd

----------

Dla potomnych: rozwiazanie znajduje sie tutaj: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=6561786

MK IV AJM

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”