Nagły spadek mocy sygnału w radiu

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
sebool12
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Nagły spadek mocy sygnału w radiu

Post autor: sebool12 » pn cze 02, 2014 17:16

Witam

Mam taki problem ze swoim radiem Alpine CDE-9828RB podłączony pod Nokia DSP. Jakiś czas temu miałem problem z głośnikiem (coś nie łączył), a że to nie był pierwszy raz wyciągnąłem radio i podłączyłem wszystko od nowa i śmigało. Jednak po jakimś czasie zauważyłem, że coś nie tak jest ze słuchaniem muzyki z z radia gdyż nagle radio zaczęło łapać masę szumów i sygnał co chwile uciekał. Moc zakłóceń zależna jest od miejsca, w którym aktualnie jestem. Jeżdżąc np. po Łodzi problemu nie ma - wszystko śmiga jak powinno, a wyjadę kilka km dalej i sygnał ucieka/pojawiają się szumy, trzaski etc. Czy to jest wina, że coś pokopałem przy podłączaniu czy tylko zbieg okoliczności? Nie wiem gdyż po złożeniu nie jechałem nigdzie od razu i nie miałem porównania czy jest coś nie tak. Postanowiłem, że rozbiorę to jeszcze raz i sprawdzę bo może np coś nie docisnąłem czy coś. Składając za drugim razem stanąłem w takim miejscu gdzie wcześniej bez problemu radio łapało sygnał, a teraz miało duże problemy. Ruszałem kablami i kombinowałem jak się da, ale efektów brak :/ Podejrzewam, że albo coś skopało się w radiu albo z separatorem antenowym. Ale jak to sprawdzić? Zapomniałem dodać, że problem występuje tylko z radiem - z płyty wszystko jest OK.
Ktoś mi podpowiedział, że może być problem z masą do anteny tylko gdzie ona jest? Za włącznikiem świateł (w głąb) mam podłączone 3 masy - 1 od DSP, a dalsze nie wiem, lecz ich odłączanie nie zmieniało działania radia.

Jakieś pomysły? Gdzie szukać problemu?

Golf III 3D 1.9 TDI 1Z '95 ROLLING STONES
italiano_83 pisze:Podstawa to gnój nie ma gnoju nie ma mocy :bajer:
:los2:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”