Powiadomienie o otwartych drzwiach, bez zapłonu, full fis

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

cjubas
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: cjubas » śr kwie 16, 2014 23:10

Witam,
przewertowałem na prawdę wiele tematów, i nie jestem w stanie znaleźć odpowiedzi na moje pytanie... Ale opisze na początku co zrobiłem do tej pory i czego oczekuje.
Kupiłem sobie licznik full fis immo3, odblokowałem immo, aktywowałem sobie wskazówki(podświetlanie), rkm, welcome. Z tym ze znikła mi jedna rzecz, która była na początku(przed jeszcze dopasowaniem do auta) -> wyświetlanie otwartych drzwi, bez kluczyka w stacyjce. Teraz pokazuje tylko otwarte drzwi, gdy jest przekręcony zapłon. Co mogłem zepsuć ? Wgrałem nawet pierwotny wsad, którego sobie zrobiłem
kopie, ale dalej nie ma tej funkcji. Próbowalem wszystkiego co mi przychodziło do głowy, ale do tej pory głównie obcowałem z 1/2 fis. Teraz gdy mam fullfis, chciałbym sobie go wykorzystać, tak jak chce...

Pozdro.

Awatar użytkownika
kamil1555
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kamil1555 » czw kwie 17, 2014 09:58

Wejdź w CAN GATEWAY i wpisz ponownie kodowanie i zaakceptuj czasami pomaga, ja tak też miałem z tymi drzwiami, gdy ustawiałem w liczniku full fis kontrolkę przepalonej żarówki.

And remember respect is everything! VCDS 18.5.2, BDM , liczniki grupa VAG (od najstarszych do najnowszych).

cjubas
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: cjubas » czw kwie 17, 2014 10:14

Kodowalem wlasnie kilkatrotnie can gateway. Chyba ze sprobuje wgrac oryginalny wsad i wtedy ponownie zakodowac can. Prawde mowiac nie pamietam czy taka opcje wyprobowalem, bo juz tyle kombinowalem ze mozna sie pogubic. Dzisiaj po poludniu poprobuje i dam znac czy cos pomoglo :)

Workshop code nic nie znaczy prawda?

Awatar użytkownika
Adek99
_
_
Kontakt:

Post autor: Adek99 » czw kwie 17, 2014 10:33

zdejm na chwilę klemę z aku :bigok:

cjubas
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: cjubas » czw kwie 17, 2014 15:46

Zdjecie klemy niestety nic nie dalo :( co do kodowania to dopiero jak bede w domu przy kompie :)

EDIT: Noi przywrocenie oryginalnego wsadu tez nic nie dało. I rozne pochodne kombinacje ze zdejmowaniem klemy, kodowaniem can.
Ma ktoś jeszcze jakies inne pomysly ? :rozpacz:

Awatar użytkownika
kamil1555
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kamil1555 » czw kwie 17, 2014 21:08

Może ten eeprom, który zachowałeś jako oryginalny został nadpisany omyłkowo i dlatego jest ten problem(zmiana wartości w eepromie może coś włączyć, ale i wyłączyć inną funkcję). Spróbuj porównać z eepromem ściągniętym z internetu od takiego samego licznika jaki masz.

And remember respect is everything! VCDS 18.5.2, BDM , liczniki grupa VAG (od najstarszych do najnowszych).

cjubas
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: cjubas » czw kwie 17, 2014 22:31

A macie jakieś wiarygodne źrodło, żeby ten wsad ściągnać i porównac ?
Numer mojego licznika to 1J0920946A VDO V13.
Wsad chetnie bym przyjał z końcowka 846. Docelowo bedzie wyskalowany w km/h.

riccardoa
Forum Master
Forum Master
Auto: Bora
Silnik: ARL

Post autor: riccardoa » pt kwie 18, 2014 13:38

Witam
Nie chcę zakładać nowego tematu,więc opiszę swój przypadek tutaj.
Licznik ful fis,z passata 3B0920847,wgrany eprom z golfa 1j5920846 i wszystko działało.Pewnego dnia wymieniałem CB,które miałem podłączone pod zasilanie radia,wypiął się plus i zrobił zwarcie do masy.Spalił się bezpiecznik od radia.Bezpiecznik wymieniłem radio działa,natomiast zniknęło mi w ogóle na fisie info o otwartych drzwiach masce i klapie.Po za tym wszystkie info na fisie wyświetla.Co mogło polecieć?

cjubas
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: cjubas » pt kwie 18, 2014 17:38

No to z ostatniej chwili, na szybko sprawdziłem wsad, ktory mi podeslali koledzy. I naprawilo sie do czasu... gdy chciałęm przekodować licznik. Tzn zmienic na europe i tam wpisac wyposazenie. Jest opcja zakodowania licznika bezposrednio we wsadzie ? Bo teraz juz resetowanie can gateway nic nie daje, ani tez wgranie od nowa tego samego wsadu. Jutro nad tym przysiade, bo bedzie czas, dzisiaj mnie tylko ciekawosc zżerała ;)

Pozdro.

Awatar użytkownika
kamil1555
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kamil1555 » pt kwie 18, 2014 18:42

Masz na pewno moduł komfortu 1CO? Tylko taki obsługuje ten samochodzik z drzwiami, a objawy o których piszesz, że raz się pojawił i potem go nie ma świadczyłyby , że masz moduł 1J0. Najlepiej podaj rocznik auta i jaki masz moduł komfortu.

cjubas
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: cjubas » pt kwie 18, 2014 20:56

Rocznik auta 2002, ale akurat cala instalacje komfortu robilem od podstaw sam. Modul mam 1j0, na wakacje planuje zmiane na can. Dziekuje za oswiecenie z tym, ze na 1j0 to nie dziala. W sumie tak od poczatku myslalem, ale gdy po wlozeniu pojawila sie ta ikonka, a potem zniknela, to stwierdzilem ze cos musze robic zle :d

Wiec z mojej strony to wszystko, temat mozna zamknac. Powodem jest modul komfortu. Dzieki za pomoc :)

Awatar użytkownika
owies
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: Powiadomienie o otwartych drzwiach, bez zapłonu, full fi

Post autor: owies » śr lip 09, 2014 10:52

Wyciągam kotleta z lodówki...
cjubas pisze:Dziekuje za oswiecenie z tym, ze na 1j0 to nie dziala.
Nie do końca tak jest z tym 1J0 :)
U mnie wyświetla poprawnie drzwi kierowcy i klapę bagażnika, najprawdopodobniej maskę też by wyświetlił ale w momencie gdy dokładałem 1J0 z końcówka AH (wcześniej był Q na jedną wtyczkę bez pilota) miałem uszkodzony mikrostyk maski o czym wtedy nie wiedziałem i mimo że kolory kabli się zgadzały to nie miałam sygnału otwarcia. Nie będąc w 100% pewny nie podłączyłem tego przewodu a był właśnie w drugiej, brązowej dokładanej wtyczce komfortu. Na drzwi pasażerów nie ma co liczyć, akurat mam wersję 3D i chyba tylko to mnie powstrzymuje od szybkiej kolejnej wymiany komfortu na 1C0 który nawet mam. Dla jednych drzwi nie chce mi się :P

Klapę wyświetla bo pociągnąłem mostek z licznika do komfortu opisany w FAQ, który działa na każdym liczniku. Drzwi kierowcy (a tym samym buzer zapalonych świateł) to kwestia wykasowania błędów komunikacji i przekodowanie bramki CAN na tę samą wartość. A maska śmigała zwierana przewodem do masy, a że mikrostyk padł to kabel wisi luźno do dziś.
Mój licznik to 1J5920846C.

Reasumując w 3D nie zadziałają tylko drzwi pasażera, w 5D wszystkich pasażerów.

pzdr

Grzana multifunkcja, FIS, Delta 6 + USB w łokciu, Fotochrom z kompasem, Pikowana deska, PDC
ThermoTop E, Xen, Gwint, 312 heble, Thule, mało mocy, dużo rdzy i trochę zadrapań...

luknft
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: luknft » śr wrz 24, 2014 11:07

hej
Czyli jeżeli mam auto z immo2 modelowo 2000r (produkcji 12.1999) i wsadzam licznik immo3 więc aby full fis sygnalizował otwarcie drzwi pasażerów to muszę wymieniać moduł komfortu plus 4 silniczki?

Awatar użytkownika
Adek99
_
_
Kontakt:

Post autor: Adek99 » śr wrz 24, 2014 12:47

Tak

Wystrugano z via tapatalk

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”