Brak sterowania elektryka szyb i lusterek z drzwi kierowcy

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

P_i_c_h_u
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: P_i_c_h_u » czw mar 20, 2014 09:23

Witam wszystkich!!
Mam problem z sterowaniem elektrycznych szyb w vw golf 4 1,9 Tdi-Agr 1999r 3d. Problem polega na tym iż sterowanie elektrycznymi szybami oraz lustrami z drzwi kierowcy po prostu z dnia na dzień odmówiło posłuszeństwa, natomiast sterowanie z drzwi pasażera normalnie opuszcza i podnosi szybę. Wspomnę jeszcze ze przy włączeniu świateł w drzwiach kierowcy wszystko normalnie zostaje podświetlone natomiast nie działa żaden przycisk. Wczoraj mając trochę czasu rozebrałem tapicerkę z drzwi ale nie zauważyłem żadnych przetarć ani przerwanych przewodów. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i okazało się ze wszystkie są dobre. Nie podłączyłem się jeszcze pod komputer czekam na kolegę aż znajdzie chwilkę czasu. Czy ktoś miał już podobny problem , co może być jego przyczyną skoro wcześniej wszystko działało normalnie a tu z dnia na dzień przestało działać. Proszę o pomoc i wszystkim z góry dziękuje i pozdrawiam.

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » czw mar 20, 2014 22:46

Sprawdź jeszcze przewody w gumie pomiędzy drzwiami i słupkiem.

Jacek

P_i_c_h_u
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: P_i_c_h_u » czw mar 20, 2014 23:39

Sprawdzone wszystko, nie widzę żadnego przerwania ani przetarcia przewodów, kolega podsunął mi pomysł ze może to być brak masy tylko pytanie gdzie?

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » czw mar 20, 2014 23:47

masa jest skoro jest podświetlenie...ale upewnij się że jest zasilanie na kablu czerwono/białym i czerwono/żółtym (albo żółto/czerwonym - nie pamiętam teraz)

P_i_c_h_u
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: P_i_c_h_u » sob mar 22, 2014 08:48

Wczoraj auto podłączyłem pod vaga i wyskoczył błąd braku komunikacji z lewymi drzwiami, w trakcie sprawdzania kolejną próbą odpiąłem wtyczkę od modułu komfortu oczywiście vag nie połączył się z nim ale przy odpiętym module komfortu kolega sprawdził przycisk sterowania prawa szyba i wszystko działało, szyba podnosiła się i opuszczała. Wnioskuje ze problem leży gdzieś po stronie przewodów. Dziś postaram się sprawdzić całą wiozke wychodzącą z drzwi.

P_i_c_h_u
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: P_i_c_h_u » ndz mar 30, 2014 16:52

Qto,
Kolego tak jak napisałeś zasilania na tym przewodzie nie ma. Co może być przyczyną obecnie nie mam mnie w domu i nie mogę dalej kontynuować ale nadal proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » ndz mar 30, 2014 20:29

na którym...bo pisałem o dwóch kablach
sprawdź jak wygląda sytuacja na tym samym kablu w drzwiach pasażera

P_i_c_h_u
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: P_i_c_h_u » ndz mar 30, 2014 22:22

Qto,Witam
Na kablu czerwono białym nie ma zasilania i tak szczerze mówiąc i ile dobrze pamiętam to na jednym było tylko jakieś napięcie ale podejrzewam że ono było od podświetlenia gdyż ono działa, natomiast tak jak pisałem wcześniej przejście pomiędzy przewodami jest i nie ma żadnej zwary sprawdzone także miernikiem przyciski. W drzwiach pasażera wszystko działa jak należy. Zdemontowałem silniczek z drzwi kierowcy i popiołem u pasażera zero reakcji i odwrotnie także wiec pewnie na stronie pasażera są jakoś piny zamienione. Brak mi pomysłu. Kabel w drzwiach pasażera sprawdzę jak tylko będę miał możliwość. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”