Wymiana tarcz licznika

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

lisiu8
Nowicjusz
Nowicjusz

Wymiana tarcz licznika

Post autor: lisiu8 » pt lut 21, 2014 21:02

Witam. Mam pytanie odnoście wymiany tarcz licznika. Posiadam licznik z takimi tarczami: ObrazekObrazek
a chciałbym zmienić te tarcze na takie
Obrazek
Chciłbym zmienić jedynie tarcze jednak są one inaczej wyskalowane. Czy jest możliwości dopasowania wyświetlania licznika do tarcz aby wyświetlał prawidłowo prędkość i obroty?

Awatar użytkownika
kamil1555
Użytkownik
Użytkownik

Wymiana tarcz licznika

Post autor: kamil1555 » pt lut 21, 2014 21:17

Te co byś chciał są od passata, myślę, że po wgraniu/przerobieniu odpowiedniego wsadu do licznika to żaden problem. Podaj tylko numery obu liczników. Ze zdjęć widzę, że ten co masz to immo3. Teraz tylko w sprawdzić czy kontrolki się pokrywają poprawnie na tarczy.

And remember respect is everything! VCDS 18.5.2, BDM , liczniki grupa VAG (od najstarszych do najnowszych).

lisiu8
Nowicjusz
Nowicjusz

Wymiana tarcz licznika

Post autor: lisiu8 » pt lut 21, 2014 21:29

Właśnie w tym problem ze wskazówki nie będą się pokrywać ponieważ tarcz obrotomierz co mam jest wyskalowana do 7500 a wskaźnik prędkościomierza na środku ma 130 a ten co chcę założyć ma 100. Dokonać adaptacji takich tarcz do mojego licznika?

Awatar użytkownika
kamil1555
Użytkownik
Użytkownik

Wymiana tarcz licznika

Post autor: kamil1555 » pt lut 21, 2014 21:37

Wskazówki to kwestia wsadu, trzeba wgrać od diesla. Chodziło mi o pokrywanie się kontrolek( np. zeby zamiast kontrolki od immo nie świeciło ci się coś innego), o ile oba liczniki są immo3 powinno być ok, dlatego dla pewności podaj numery tych liczników. Co rozumiesz pod pojęciem adaptacja? VCDS tu nic nie zrobisz. Vag commander itp. służą do grzebania w eepromie licznika.

And remember respect is everything! VCDS 18.5.2, BDM , liczniki grupa VAG (od najstarszych do najnowszych).

lisiu8
Nowicjusz
Nowicjusz

Wymiana tarcz licznika

Post autor: lisiu8 » pt lut 21, 2014 21:40

Aha czyli jak wgram wsad od diesla to powinno wszystko działać jak należy ?
Jak po numerach licznika mogę rozpoznać czy układ ikonek jest identyczny? Swój numer licznika posiadam lecz nikt nie chce się zgodzić na rozebranie licznika żeby zrobić mi zdjęcie układu ikonek. Jak to sprawdzić ?

Awatar użytkownika
kamil1555
Użytkownik
Użytkownik

Wymiana tarcz licznika

Post autor: kamil1555 » pt lut 21, 2014 21:46

W takim razie podaj numer licznika Swój i podaj taki jaki masz już kupiony lub zamierzasz kupić. Nie trzeba rozbierać licznika. Ktoś stąd na pewno pomoże sprawdzić i powie czy się zgadzają ikonki, ale bez numerów nic nie doradzę. Odczytaj pw.

Marek___MRS
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Wymiana tarcz licznika

Post autor: Marek___MRS » śr kwie 09, 2014 10:25

lisiu8 pisze:Witam. Mam pytanie odnoście wymiany tarcz licznika. Posiadam licznik z takimi tarczami: ObrazekObrazek
a chciałbym zmienić te tarcze na takie
Obrazek
Chciłbym zmienić jedynie tarcze jednak są one inaczej wyskalowane. Czy jest możliwości dopasowania wyświetlania licznika do tarcz aby wyświetlał prawidłowo prędkość i obroty?

Koledzy jestem nowy mam licznik z malym fisem i potszebuje do niego wsad od europy zeby kilometry dobrze pokazywal posiada ktos taki podam numer licznika 1J0920 921B pomocy

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Wymiana tarcz licznika

Post autor: Qto » śr kwie 09, 2014 11:04

Marek___MRS pisze:wsad od europy
a może kodowanie zmienić na Europę ??
Marek___MRS pisze:potszebuje
:panna:

i po co cytujesz cały post autora skoro nie ma on nic wspólnego z Twoim pytaniem ??

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Wymiana tarcz licznika

Post autor: grg474 » czw kwie 10, 2014 18:02

Marek___MRS, a ten twój licznik to na obudowie ma co... motometer, bosch czy VDO? no i jeśli nie zmieniasz tarcz na inne to tak jak masz wyżej - zmiana kodowania - trzecia cyfra na 1

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”